Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
Anteks piwowarzy
Collapse
X
-
-
-
warka 37
warka po długim czasie -28dni burzliwej i 24 cichej została zabutelkowana,testowe butelki napełnione po burzliwej zostały zdegustowane i ....wypas mocno chmielone, dobrze nagazowane OK
końcowe blg 5 wyszlo w sumie 14l
jutro zlewam na cichą piwko na modłę świdnicką i możę uwarzę koźlaczka .temp w fermentatorowni spadła do 0oCMniej książków więcej piwa
Comment
-
-
warka 39 i 40
warka 39 porter
porter po 3 tygodniach powędrował na cichą blg spadlo do 5, testowo rozlałem do butelek 5 l
warka 40
piwko świdnickie także poszło na cichą słabo odfermentowało bo z 12 do 5 (ale prawie wszystkie moje piwa do tylu odfermentowują) 5l zabutelkowane reszta się klaruje
z obu warek drożdże zebrane do słoikówLast edited by anteks; 2006-01-25, 20:34.Mniej książków więcej piwa
Comment
-
-
warka 41
warka 41-koźlak
skladniki
pilzneński 2000g
monachijski 1500g
cararoma 200g
caramunich I 200g
karmel j (strzegom) 250g
woda 12,5l
zacieranie 62oC 40min
72oC 30min
wysładzanie 15 l wody
gotowanie goryczkowy szyszka(mieszanka Marynki i Izabeli)40g na początku
aromat lubelski szyszka 20g 15 przed końcem i w studzeniu
zrezygnowalem z chłodnicy i studziłem na balkonie -15oC
wyszło 19l - 15blg więc dodałem 0,5kg WESowego ekstraktu
całość ma 21l-17blg
brzeczka wlana do fermentatora z którego wcześniej zlałem portera na cichą(drożdże 2206 bawarian lager ) fermantacja ruszyła prawie natychmiast ,przeniesione do fermantatorowni ,dzisiaj temp wynosi 2oC
dMniej książków więcej piwa
Comment
-
-
warka 42
warka 42 składniki
pilzneński 2000g
pale ale 1200g(z braku pilzneńskiego)
nonachijski 400g
caramunich 200g
carapils- 200g
-----------4000g
woda 13l
zacieranie 62oC 40min
72oC 30min
78oC 5min
goryczka magnum 13,7% 40 g na początku
aromat lubelski 2,7% 30g 20 min przed końcemLast edited by anteks; 2006-02-03, 18:34.Mniej książków więcej piwa
Comment
-
-
warka 40 i 41
warka 40 na modłę Świdnicką
po 2 tydodniach cichej zabutelkowane ,do refermentacji dodany suchy ekstrakt
w sumie prawie 15l
warka 41 kożlak
2 tygodnie burzliwej blg spadło do 5 temp fermentacji w granicach 2-6 C
testowo zabutelkowane 2 l
warka 42 pilSik
po 3 dniach temp fermentcji 5 C- blg spadło do 7Last edited by anteks; 2006-02-06, 13:51.Mniej książków więcej piwa
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika antekssłody ześrutowane na 2 warki -oktoberfestbier i porter .słód pilneński sie skończył i trzeba odwiedzić wujka WESa co by uwarzyć coś" wrocławskiego "( o ile uzgodnią co to ma być)
Comment
-
-
warka 43 porter
oto skład portera- pilzneński 1600g
- monachijski 1100g
- monachijski 1000g (1 rok po terminie)
- karmel ciemny 100g
- carafa 150g
- cararoma 200g
- caramunich 150g
zacieranie
56C 20min
62C 20min
72C 50min
wysładzanie 4x5l
gotowanie
na początku 50g goryczki-granylat
20 min przed końcem aromat LOMIK szyszka
oraz ekstrakt bursztynowy 1.7kg ,oraz ekstrakrakt słodowy jasny 1.2kgMniej książków więcej piwa
Comment
-
warka 43
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cafekotIle dodałeś chmielu aromatycznego - Lomik i jakie uzyskałeś początkowe BLG w nastawie o pojemności .... ???
brzeczki wyszło
8l- chyba 28blg piszę chyba bo skala się skończyła
15l-15blgLast edited by anteks; 2006-02-24, 11:45.Mniej książków więcej piwa
Comment
-
Comment