Anteks piwowarzy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10768

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc
    Ja proponuję to samo, co na pierwszą.
    pierwszy był JOHN BULL MILD 1.6kg i mam jeszcze kilka butelek tego piwa (jest trudno wypijalne ) i wystarczy ,na razie czytam propozycje i czekam na niższe temp.
    Last edited by anteks; 2006-07-04, 21:36.
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10768

      warka 49

      dzisiaj zebrałem drożdze z warki 49 blg spadło z 14do 5
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10768

        warka 49

        warka 49 pszeniczniak ciemny ekstraktowy zabutelkowana 14.07.06 blg końcowe spadło do 4 ,trochę wysokie temp w czasie fermentacji zapewne wpłyną na smak piwa
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • anteks
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10768

          dzisiaj próba generalna nowej kadzi zaciernej, okazało sie że na zagotowanie 25 l wody potrzeba ok 100min -trzeba zainwestować chyba w taboret
          Attached Files
          Last edited by anteks; 2006-08-17, 20:43.
          Mniej książków więcej piwa

          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10768

            warka 50

            wczoraj warzenie warki 50 w nowym sprzęcie
            skład(chyba bo śrutowane dawno temu a pamięć już nie ta)
            • pilzneński 1500g
            • monachijski 2500g
            • caramber 200g

            woda 15l 64stC 60 min
            75stC 30min
            filtracja bardzo szybka ,nie nadążąłem grzać wody na wysładzanie
            gotowanie 60min z 40g aromatu na początku
            wyszło 25l 12blg które zadałem safale S-04
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • mapajak
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2002.12
              • 1187

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
              w związku ze świątecznym zamieszaniem dopiero dzisiaj zabrałem się za grodziskie ,i do okoła fermentatora pojawila sie jakby pleśń ,zabutelkowane mimo wszystko blg spadło z 10 do 3 zapach lekko kwaskowy w smaku też lekko kwaśne .zobaczymy co z tego wyjdzie
              Anteks, i jak twoje grodziskie. Też planuję wypróbować drożdże Koelsch do grodziskiego i jestem strasznie ciekawy czy Ci piwo wyszło.

              Comment

              • anteks
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛
                • 2003.08
                • 10768

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mapajak
                Anteks, i jak twoje grodziskie. Też planuję wypróbować drożdże Koelsch do grodziskiego i jestem strasznie ciekawy czy Ci piwo wyszło.
                i kanał - wygląd i wysycenie super . smak jakby chemiczny myślalem że to może wina źle wypłukanych butelek ale butelkowalem też w pety a te nie były traktowane chemią a smak taki sam
                Mniej książków więcej piwa

                Comment

                • anteks
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛
                  • 2003.08
                  • 10768

                  a tak to wygląda
                  Attached Files
                  Mniej książków więcej piwa

                  Comment

                  • mapajak
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2002.12
                    • 1187

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
                    i kanał - wygląd i wysycenie super . smak jakby chemiczny myślalem że to może wina źle wypłukanych butelek ale butelkowalem też w pety a te nie były traktowane chemią a smak taki sam
                    Szkoda, bo wygląda smakowicie. Chemiczny posmak piwa to nie od nie wypłukanych butelek. Mnie też się taka warka przytrafiła. Wygląd super, ale wypić się nie dało. Po pół roku posmak chemiczny znacznie złagodniał, ale i tak piwo poszło w kanał.
                    Do końca nie wiem z czego to się wzięło. Podejrzewam infekcję jakąś paskudną bakterią.

                    Comment

                    • anteks
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛
                      • 2003.08
                      • 10768

                      po niedzieli w planie jest zacieranie grodziskiego ,dzisiaj rozbudzam drożdże Wyeast 2565 Koelsch nie wiem co z nich będzie jest to bowiem polowa saszetki leżąca w lodówce od grudnia zeszłego roku w razie czego zadam Safbrew S-33
                      Mniej książków więcej piwa

                      Comment

                      • mapajak
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2002.12
                        • 1187

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
                        po niedzieli w planie jest zacieranie grodziskiego ,dzisiaj rozbudzam drożdże Wyeast 2565 Koelsch nie wiem co z nich będzie jest to bowiem polowa saszetki leżąca w lodówce od grudnia zeszłego roku w razie czego zadam Safbrew S-33
                        Saszetka z grudnia, w dodatku otwarta - ja bym nie ryzykował.
                        Lepiej zadaj S-33. Moje grodziskie właśnie na S-33 wyszło najlepiej.

                        Comment

                        • anteks
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛
                          • 2003.08
                          • 10768

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mapajak
                          Saszetka z grudnia, w dodatku otwarta - ja bym nie ryzykował.
                          Lepiej zadaj S-33. Moje grodziskie właśnie na S-33 wyszło najlepiej.
                          odleję trochę brzeczki do małego fermentatora i zadam 2565 a resztę S-33 zobaczymy co z tego wyjdzie
                          Mniej książków więcej piwa

                          Comment

                          • anteks
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛
                            • 2003.08
                            • 10768

                            warka 51 grodziskie

                            warka 51 piwo grodziskie 2
                            skladniki
                            • wędzony 2000
                            • pszeniczny 1000
                            • lubelski szyszka 50g
                            • woda 15l

                            zacieranie
                            • 65 stC 35 min
                            • 75stC 30min

                            15l brzeczki zadane S-33
                            5l zadane Wyeast 2565
                            baling 8
                            Mniej książków więcej piwa

                            Comment

                            • huanghua
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2005.10
                              • 1910

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mapajak
                              Szkoda, bo wygląda smakowicie. Chemiczny posmak piwa to nie od nie wypłukanych butelek. Mnie też się taka warka przytrafiła. Wygląd super, ale wypić się nie dało. Po pół roku posmak chemiczny znacznie złagodniał, ale i tak piwo poszło w kanał.
                              Do końca nie wiem z czego to się wzięło. Podejrzewam infekcję jakąś paskudną bakterią.
                              Kiedyś miałem podobny przypadek. Po analizie krok po kroku doszedłem do wniosku, ze przyczyną był słabo wypłukany z butelek roztwór pirosiarczynu potasiku.
                              W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                              Comment

                              • anteks
                                Generał Wszelkich Fermentacji
                                🥛🥛🥛
                                • 2003.08
                                • 10768

                                warka 51

                                warka 51A zadana S-33 po 24 godz chyba już odfermentowała blg spadlo do 4
                                51B z 2565 jeszcze fermenci
                                Mniej książków więcej piwa

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X