Anteks piwowarzy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • anteks
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
    warka 120 porter

    warka 120 porter
    skład
    • wiedeński 3000g
    • monachijski 2000g
    • pilzneński 1000g
    • karmel jasny 500b
    • biscut 200g
    • jęczmień palony 200g
    • ekstrakt bursztynowy 1,7kg

    zacieranie w lodówce turystycznej 120 min 70-65°C
    teraz filtracja
    mam w planie dać
    • 20 g szyszka marynka na początku
    • 30g szyszka lubelski 10 min przed końcem gotowania

    wyliczyłem że to jakieś 34 IBU
    Warzone 27.01.2009 zdegustowana dzisiaj butelczyna. Pyszota, jak bym pił gorzką czekoladę.
    Attached Files

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi

    Gratki. To tym zawojowałeś?
    Ta sama warka która wygrała w Grodzisku i przegrała sromotnie w Koszycach

    Leave a comment:


  • ART
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
    Sprawdzona receptura na Grodziskie uwarzona w 2024r


    Słód Grodziski Bruntal 3,5kg

    Chmiel Tomyski 100g

    Zacieranie

    38'C 20min

    52'C 60min

    62'C 20min

    72'C 20min

    78'C 10min
    Gotowanie 60min

    0' 70g Tomyski

    w czasie chłodzenia 30g 30 min Tomyski

    Drożdże Fermentum Grodzie Dębowe
    Wyszło 25l 8blg
    Gratki. To tym zawojowałeś?

    Leave a comment:


  • Latarnik
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
    tak że tego, GRODZISKIE "ŻONDZI"
    Gratulacje!

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    tak że tego, GRODZISKIE "ŻONDZI"
    Attached Files
    Ostatnia zmiana dokonana przez anteks; 2024-12-21, 21:22.

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    warka 392
    Pale ale około 5,5kg
    Marynka (2021r) 50g

    zacieranie 90min 67'C
    Gotowanie 60'
    0' Marynka 50g

    Do fermentacji poszło około 25l 11blg , gęstwa z poprzedniej warki S04

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    warka 391

    Pale Ale 4500g

    Nectaron 50g

    S04 2 paczki



    Zacieranie 67'C 90min

    Gotowanie 60min

    0' 20g

    w studzeniu 30g 30min

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Sprawdzona receptura na Grodziskie uwarzona w 2024r


    Słód Grodziski Bruntal 3,5kg

    Chmiel Tomyski 100g

    Zacieranie

    38'C 20min

    52'C 60min

    62'C 20min

    72'C 20min

    78'C 10min
    Gotowanie 60min

    0' 70g Tomyski

    w czasie chłodzenia 30g 30 min Tomyski

    Drożdże Fermentum Grodzie Dębowe
    Wyszło 25l 8blg

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Warka 388

    Pilzneński 6kg

    Saaz 200g

    FM 31 Bawarska Dolina

    Zacieranie 90min 67'C

    Gotowanie 60min

    0' 30g saaz

    30' 30g saaz

    10' 40g saaz

    whirpool 20' 100g saaz

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    warka 387

    pale ale około 5kg

    Zacieranie 67'C 90min

    gotowanie 60min

    Cascade 100g na whirpool

    Miało być warzone w Royalu ale po myciu kopało, więc poszło dziewiczo w nowym klartsteine
    Ostatnia zmiana dokonana przez anteks; 2024-02-22, 20:52.

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Jakieś pół roku przerwy ale wracam
    Warka 386(?)
    Pilzneński 5kg (naśrutowany daaawno temu)
    Iunga 25g
    Lubelski 50g
    Zacieranie
    67'C 80min

    Gotowanie 60min
    0' Iunga 25g
    30' Lubelski 25g
    60' Lubelski 25g
    Zadane 2x W34/70
    Fermentacja we wiadrze

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    warka 380 09.01.23

    Pilzneński 5kg

    Monachijski 1kg

    Marynka 20g

    Hallertau 50g



    Zacieanie

    62'C 30min

    72'C 60min

    78'C 10min

    Gotowanie 90min

    60' Marynka

    30' Hallertau 25g

    15' Halertau 25g

    Zadrożdzone gęstwą W34/70


    Chłoldzenie do 12'C za pomocą wymiennika 30min wody poszło jakieś 60-70l

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
    No co Ty? Jasna wędzonka? Co najmniej bursztynowa....
    Panie, ten słód z TB to jakaś popierdołka. Koło wędzonki to chyba tylko leżało w magazynie

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    No co Ty? Jasna wędzonka? Co najmniej bursztynowa....

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Wędzony pils v2.0 9.11.22

    sklad
    Bestmaltz wędzony 5kg
    Marynka 30g
    Lubelski 30g

    zacieranie

    62'C 30min
    72'C 60min

    Gotowanie 80min

    20' marynka 30g

    60' lubelski 30g

    Fermentacja w fermzilli 26l 12blg. Gęstwa W34/70
    Ostatnia zmiana dokonana przez anteks; 2022-11-14, 14:08.

    Leave a comment:

Przetwarzanie...