No i niechcący zacząłem

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Archer
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2003.09
    • 217

    #46
    To moje piwko od pięciu dni przeżywa cichą fermentację w balonie z rurką i nie wskazuje ŻADNYCH oznak klarowania. Mętne, jak cholera. Tak zostanie, czy mogę coś zrobić?

    Comment

    • Krzysiu
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.02
      • 14936

      #47
      Spróbuj, czy nie kwaśnieje. U mnie zepsute piwo właśnie nie sklarowało się. Dobrzez zrobione po paru dniach są już klarowne.

      Comment

      • Archer
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2003.09
        • 217

        #48
        No, a jak skwaśniało ? Do kanału.....?

        Comment

        • Krzysiu
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2001.02
          • 14936

          #49
          Można próbować oszukać poprzez dodanie kredy lub sody, które częściowo zneutralizują kwas, ale to skutek tego jest wątpliwy. Lepiej już odpędzić resztę alkoholu z tego piwa.

          Comment

          • Ka_Dar
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2003.03
            • 248

            #50
            Krzysiu napisał(a)
            ... Lepiej już odpędzić resztę alkoholu z tego piwa.
            Oj Krzysiu! To miało być o piwie domowym a nie o ... .

            Comment

            • Krzysiu
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2001.02
              • 14936

              #51
              A co, ma się zmarnować?

              Comment

              • Archer
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2003.09
                • 217

                #52
                Cholera, rzeczywiście trochę kwaśne, ale i tak zabutelkowałem właśnie wczoraj. Dodałem do każdej butelki roztwór glukozy i martwi mnie to, że nie było takich objawów, jak przy dodawaniu suchej glukozy tzn. gwałtownego pienienia się piwa. Chyba jest niedobrze........

                Comment

                Related Topics

                Collapse

                • dadek
                  Belgia, Bruksela, Rue Dieudonné Lefèvre 4, La Source
                  dadek
                  Na koniec pobytu w Belgii opuściliśmy gościnną Flandrię i na ostatnie 3 dni przenieśliśmy się do Brukseli. Koledzy z Holandii nas ostrzegali, że tam już nie będzie tak lekko językowo jak chociażby w Leuven odległym o 18 minut jazdy pociągiem od stolicy. We Flandrii, czyli północnej...
                  2024-10-14, 01:47
                • bastion
                  Słowacja, Galanta, Safarikova 430, Pivovar Galgan
                  bastion
                  Galanta to miasto które znam tylko z okien pociągu, gdy jadąc na trasie Bratysława- Budapeszt, dziesiątki razy już się przez nie przejeżdżało. Tym razem miałem motywację by do niego zaglądnąć. Już przed dworcem przechodząc obok osób czekających na pociąg, zostałem utwierdzony w...
                  2021-11-22, 19:17
                • e-prezes
                  Kosowo, Prisztina, Fazli Grajqevici, Dit' a Nat'
                  e-prezes
                  Lokalik w pobliżu Somy. Widocznych jest 4 krany, ale w ofercie jest 9 piw. W tym 2 Grembeer, lokalny kontrakt Shok Shoqe, jakieś nazywane Prisztina (ale nie z Sabaja) oraz Peja i okoliczne licencje międzynarodowe i importy. Ceny 2.5-2 ojro za piwo, więc zdecydowanie taniej niż w Soma.
                  2019-06-26, 20:15
                • becik
                  Islandia, Reykjavik, Skipholt 31, RVK Brewing Co.
                  becik
                  Nowy brewpub, browar restauracyjny, który dopiero ma się otworzyć na wiosnę tego roku.
                  podczas mojej wizyty w browarze trwały prace wykończeniowe nad sala barową, gdzie będzie serwowane piwo z tanków widocznych za przeszkloną szybą.
                  Podczas rozmowy z właścicielem potwierdził...
                  2018-03-01, 22:41
                • oskar_h
                  Brak fermentacji?
                  oskar_h
                  Witam wszystkich.
                  Własnie warzę swoje pierwsze w życiu piwo. Zdecydowałem się na brewkit Coopers European Lager. Wszystko zrobiłem zgodnie z instrukcją (oczywiście po uprzednim starannym zdezynfekowaniu całego sprzętu). Na 23 l brzeczki dodałem 1 kg glukozy, a drożdże uwodniłem...
                  2017-09-26, 15:59
                • Loading...
                • Koniec listy.
                Przetwarzanie...