No i niechcący zacząłem

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Archer
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2003.09
    • 217

    No i niechcący zacząłem

    Zamierzałem swoje pierwsze piwko uwarzyć od podstaw, ze słodu, aż tu nagle mój kolega wypucował się, że ma puszkę gotowca, ale nie bardzo chce mu się samemu warzyć... Zaprosiłem go do siebie, ponieważ mam fermentor, ballingometr, etc. no i poszło. W nocy z soboty na niedzielę zawrzało w kotle i zrobiliśmy Bittera 13 Blg.
    W niedzielę rano zaaplikowałem przygotowane drożdże i wieczorem widać było oznaki pospolitego ich ruszenia...
    W poniedziałek gruba piana i na środku fermentora wysoki na kilkanaście cm. komin z piany.11 Blg.
    Wczoraj komin opadł, piana zredukowała się mocno, a wskazanie cukromierza-7 Blg. Widać jak cała powierzchnia płynu buzuje milionem maleńkich pęcherzyków.
    Co ma być sygnałem do butelkowania, spadek wskazań cukromierza do 1-2 Blg. czy ustanie widocznych w postaci bąbelków oznak fermentacji? Czy może to spaść do 0 Blg. ?
  • pjenknik
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2001.08
    • 3388

    #2
    Podobno może, ale tylko ze względu na niedokładność naszych balingometrów u mnie zatrzymje się na 2 i nie spada niżej. Ostatnio spadło do 3 i na następny dzień było 3 więc rozpocząłem butelkowanie.
    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

    Comment

    • dkrasnodebski
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.05
      • 2316

      #3
      Odp: No i niechcący zacząłem

      Co ma być sygnałem do butelkowania, spadek wskazań cukromierza do 1-2 Blg. czy ustanie widocznych w postaci bąbelków oznak fermentacji?

      Najlepiej rzeczywiście butelkować kiedzy areometr wskazuje 1-2 (rzecz jasna przy tego rodzaju piwie)

      Czy może to spaść do 0 Blg. ? [/B][/QUOTE]

      Z tego co tu czytam to uwarzył kolega gotowca firmy Coopers. Miałem kilka razy styczność z produktami tej firmy i blg nigdy nie spadło mi poniżej 2, mimo że zawsze trzymam piwo przez 7 dni w fermentorze.
      Zakład Piwowarstwa Domowego BRODAREK

      www.radoslawstolar.pl

      Comment

      • Archer
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2003.09
        • 217

        #4
        Co to znaczy "przy tego rodzaju piwie" ? Rozwiń myśl...

        Comment

        • slado
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2003.07
          • 1072

          #5
          We wszystkich moich dotychczasowych pięciu warkach końcowe stężenie wynosiło 1,5-2,5 'Blg.
          Zawsze zieleniec trafia na cichą do drugiego fermentora na kilka dni.
          Potem już rozlew i czekanie na

          Comment

          • dkrasnodebski
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2003.05
            • 2316

            #6
            Archer napisał(a)
            Co to znaczy "przy tego rodzaju piwie" ? Rozwiń myśl...
            Mam tu na myśli piwa z gotowców, które zazwyczaj mają 11-12 blg na starcie i fermentują w wyższych temperaturach. Piwa mocniejsze o większym blg odfermentują do zdecydowanie wyższych wartości.
            Zakład Piwowarstwa Domowego BRODAREK

            www.radoslawstolar.pl

            Comment

            • pjenknik
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2001.08
              • 3388

              #7
              Chyba nie do końca bo nastawiłem teraz piwo z gotowca o Blg 15 a dzisiaj ma 2,5 Blg. Czyli odfermentowało tak samo jak zwykle.
              Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

              Comment

              • dkrasnodebski
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2003.05
                • 2316

                #8
                Oj to chyba mocne będzie
                A z czego ten gotowiec i w jakich proporcjach bo 15blg to jak na mój gust ładne osiągnięcie (jeżeli jest to 20 litrowa warka).
                Zakład Piwowarstwa Domowego BRODAREK

                www.radoslawstolar.pl

                Comment

                • michalh
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2002.12
                  • 284

                  #9
                  dkrasnodebski napisał(a)
                  Oj to chyba mocne będzie
                  A z czego ten gotowiec i w jakich proporcjach bo 15blg to jak na mój gust ładne osiągnięcie (jeżeli jest to 20 litrowa warka).
                  Pozwolę sobie włączyc się do dyskusji
                  Miesiąc temu też nastawiłem z gotowca piwo 15Blg i odfermentowało do 3Blg, więc może to jest całkiem normalne. Był to Coopers 'Old Dark' 1,8kg+ ekstrakt słodowy jasny 1,8kg + 0,5kg cukru kandyzowanego.
                  Otworzyłem 3 dni temu i wyszło to piwko super (mocne)!

                  Comment

                  • mapajak
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2002.12
                    • 1187

                    #10
                    michalh napisał(a)
                    Pozwolę sobie włączyc się do dyskusji
                    Miesiąc temu też nastawiłem z gotowca piwo 15Blg i odfermentowało do 3Blg, więc może to jest całkiem normalne. Był to Coopers 'Old Dark' 1,8kg+ ekstrakt słodowy jasny 1,8kg + 0,5kg cukru kandyzowanego.
                    Otworzyłem 3 dni temu i wyszło to piwko super (mocne)!
                    Zauważ, że jako dodatek "wyciągający" stężenie brzeczki użyłeś cukru, który w całości jest zamieniany na alkohol - stąd takie stężenie końcowe brzeczki. Gdyby 15-o % brzeczka była w całości sporządzona z ekstraktu lub słodu to najprawdopodbniej odfermentowałaby do ok 5 st. blg.

                    Comment

                    • Archer
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2003.09
                      • 217

                      #11
                      Moje miało wczoraj wieczorem 4,5 Blg i dalej widać, że mocno pracuje...Piszecie tu, że do puszki gotowca dodajecie np. 1,8kg. ekstraktu słodowego. Co to, do czego? Ten mój koleżka miał tylko puszkę, do której dołączono drożdże, dosypaliśmy cukru wg. zalecenia i dalijazda...

                      Comment

                      • michalh
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2002.12
                        • 284

                        #12
                        Faktycznie masz rację, że cukier mógł to tak wyciągnąć. Było go jednak dosyć mało - przy 3,6 kg ekstraktu 0,5 kg cukru, czyli około 15% materiału do fermentacji.

                        Dodam jeszcze że cel użycia cukru był taki, żeby wpłynąć korzystnie na smak piwa. Taki cukier dodawany jest do piwa klasztornych (chyba nawet maksymalnie w 20%), a bardzo je lubię. Nie dodaje tego cukru żeby zwiększyć % alkoholu lub stopień odfermentowania.
                        Ten cukier ma zupełnie inny wpływ na smak piwa niż cukier zwykły biały, co ma też odzwierciedlenie w cenie 12PLN za kg. Polecam.

                        Comment

                        • michalh
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2002.12
                          • 284

                          #13
                          Archer napisał(a)
                          ..Piszecie tu, że do puszki gotowca dodajecie np. 1,8kg. ekstraktu słodowego. Co to, do czego? Ten mój koleżka miał tylko puszkę, do której dołączono drożdże, dosypaliśmy cukru wg. zalecenia i dalijazda...
                          Po co?
                          1. Żeby nie dodawac zwykłego białego cukru, który wpływa negatywne na smak piwa. Piwo z gotowca z 1kg cukru da się też wypić, nawet jest często dobre (i tanie), ale ze słodem jest znacząco lepsze.
                          2. Jest lepsza i trwalsza piana.
                          3. Aż 1,8 kg słodu, żeby piwo było treściwsze i lepsze, a także mocniejsze. Nasze nazywało się 'Jesienne mocne' i ma około 6% alk :big grin:.
                          4. Dodatkowo cukier kandyzowany, jak opipsałem w moim poprzednim poście.

                          Tobie bym poradził, żeby następnym razem zamiast tego 1kg cukru dodać 1,25kg (puszka) ekstraktu słodowego.

                          Comment

                          • dkrasnodebski
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2003.05
                            • 2316

                            #14
                            Piszecie tu, że do puszki gotowca dodajecie np. 1,8kg. ekstraktu słodowego. Co to, do czego?

                            Jak już zostało napisane w poprzednim poście ekstrakt słodowy jest zamiennikiem cukru.
                            Polecam wejście na stronę www.browamator.pl tam te rzeczy można kupić.
                            Widzę jednak, że kolega jest ze stolicy więc można sobie podjechać na Sierpecką i tam to zakupić, chociaż zamknęli Słowackiego więc trzeba na piechotkę podejść od placu Wilsona.
                            Zakład Piwowarstwa Domowego BRODAREK

                            www.radoslawstolar.pl

                            Comment

                            • Archer
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2003.09
                              • 217

                              #15
                              OK, dzięki, ale ja mam nadal zamiar robić piwko ze słodu jęczmiennego, ten gotowiec, to tylko przypadek, jak napisałem w pierwszym poście. Mam w piwnicy ok10-12 stopni Celsj. Jakich drożdży mam użyć, by najlepiej przeprowadzić fermentację w takiej temperaturze?

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X