[QUOTE]Archer napisał(a)
> ... Po gotowaniu zostawiłem brzeczkę w chłodnym(10stopni C) miejscu i tak do rana wystygła.
Brzeczkę należy schłodzić jak najszybciej. Możesz wstawić garnek z brzeczką do zimnej wody.
> W niedzielę do południa przefiltrowałem wszystko przez sito, oddzielając szyszki. Rozrobiłem drożdże i do dzieła ! ...
Drożdże trzeba zadać jak najszybciej. Zaraz po schłodzeniu.
> ... Tylko strasznie mętne, zlałem z menzurki (po pomiarze gęstości) do słoiczka i przyjrzałem się-mętne okropnie.
Jeżeli dobrze przefiltrowałeś, to nie przejmuj się. Takie ma być.
> To bardzo wyczerpuje-zacząłem o północy, skończyłem o 5.30 i nie miałem już siły chłodzić i filtrować ...
Dlatego warto zaczynać od ekstraktów słodowych (nachmielonych lub nie).
> ... Po gotowaniu zostawiłem brzeczkę w chłodnym(10stopni C) miejscu i tak do rana wystygła.
Brzeczkę należy schłodzić jak najszybciej. Możesz wstawić garnek z brzeczką do zimnej wody.
> W niedzielę do południa przefiltrowałem wszystko przez sito, oddzielając szyszki. Rozrobiłem drożdże i do dzieła ! ...
Drożdże trzeba zadać jak najszybciej. Zaraz po schłodzeniu.
> ... Tylko strasznie mętne, zlałem z menzurki (po pomiarze gęstości) do słoiczka i przyjrzałem się-mętne okropnie.
Jeżeli dobrze przefiltrowałeś, to nie przejmuj się. Takie ma być.
> To bardzo wyczerpuje-zacząłem o północy, skończyłem o 5.30 i nie miałem już siły chłodzić i filtrować ...
Dlatego warto zaczynać od ekstraktów słodowych (nachmielonych lub nie).
Comment