No i niechcący zacząłem

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Ka_Dar
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2003.03
    • 248

    #31
    [QUOTE]Archer napisał(a)
    > ... Po gotowaniu zostawiłem brzeczkę w chłodnym(10stopni C) miejscu i tak do rana wystygła.

    Brzeczkę należy schłodzić jak najszybciej. Możesz wstawić garnek z brzeczką do zimnej wody.

    > W niedzielę do południa przefiltrowałem wszystko przez sito, oddzielając szyszki. Rozrobiłem drożdże i do dzieła ! ...

    Drożdże trzeba zadać jak najszybciej. Zaraz po schłodzeniu.

    > ... Tylko strasznie mętne, zlałem z menzurki (po pomiarze gęstości) do słoiczka i przyjrzałem się-mętne okropnie.

    Jeżeli dobrze przefiltrowałeś, to nie przejmuj się. Takie ma być.

    > To bardzo wyczerpuje-zacząłem o północy, skończyłem o 5.30 i nie miałem już siły chłodzić i filtrować ...

    Dlatego warto zaczynać od ekstraktów słodowych (nachmielonych lub nie).

    Comment

    • Archer
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2003.09
      • 217

      #32
      Zacząłem od ekstraktu, poprzednie było z gotowca, o tym pisałem na początku tego tematu, ale ja się nie skarżę, naprawdę to mnie wciąga i uwielbiam to. Wczoraj wieczorem zdecydowałem, że wstawię fermentor w cieplejsze miejsce (18stp C) bo w 10 bardzo słabo fermentuje, choć to były drożdże dolnej ferm. Braupartner. Po 2 dobach odfermentowało tylko 2 Blg. Z 13 do 11. Uznałem, że wyższa temperatura pomoże. Co Wy na to ?

      Comment

      • oryks
        Porucznik Browarny Tester
        • 2002.01
        • 297

        #33
        Tempo dolnej fermentacji 1 Blg/dobę jest całkiem normalne. Tak wynika z tego co ludzie piszą i z moich doświadczeń też. Zostaw w 10 st C. , w 18-tu to już inne piwo.

        Comment

        • Archer
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2003.09
          • 217

          #34
          Dzięki !! Ale jak zmieni się harakter tego piwa w takich dwu różnych temperaturach fermentacji ? Chodzi o to, jak to będzie się różnić w smaku i innych walorach? Coś czuję, że wiesz ....

          Comment

          • Ka_Dar
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2003.03
            • 248

            #35
            Archer napisał(a)
            Dzięki !! Ale jak zmieni się harakter tego piwa w takich dwu różnych temperaturach fermentacji ? Chodzi o to, jak to będzie się różnić w smaku i innych walorach? Coś czuję, że wiesz ....
            Bez spróbowania nie będziesz wiedział. Na efekt końcowy składa się cała twoja praca a nie tylko samych drożdży.

            Comment

            • burar
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2003.09
              • 238

              #36
              [QUOTE]Archer napisał(a)
              [B]Dzięki !! Ale jak zmieni się harakter tego piwa ...
              FCJP charakterystyczny smak piwa
              Grodziski Browar Domowy

              Comment

              • mapajak
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2002.12
                • 1187

                #37
                Archer napisał(a)
                Dzięki !! Ale jak zmieni się harakter tego piwa w takich dwu różnych temperaturach fermentacji ? Chodzi o to, jak to będzie się różnić w smaku i innych walorach? Coś czuję, że wiesz ....
                Piwo fermentowane w niskiej temperaturze będzie miało charakter bardziej słodowy, smak neutralny, a w wyższej temperaturze będzie bardziej estrowe, owocowe. Tyle teoria, a jak to wyjdzie w praktyce, musisz sam wypróbować.

                Comment

                • Archer
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2003.09
                  • 217

                  #38
                  Ratunku !! minęły trzy pełne doby od zaszczepienia i z 13Blg. brzeczki nastawnej odfermentowało tylko 2 stopnie do 11 Blg. Czy to się zdarza ?

                  Comment

                  • mapajak
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2002.12
                    • 1187

                    #39
                    Archer napisał(a)
                    Ratunku !! minęły trzy pełne doby od zaszczepienia i z 13Blg. brzeczki nastawnej odfermentowało tylko 2 stopnie do 11 Blg. Czy to się zdarza ?
                    Kiedy ruszyła fermentacja i jak wygląda teraz brzeczka tzn. czy jest na niej gruba warstwa piany?

                    Comment

                    • Archer
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2003.09
                      • 217

                      #40
                      Drożdże zaszczepiłem, po uprzednim przygotowaniu w niedzielę ok 14-15
                      W poniedziałek ruszyła ferm. a we wtorek rano warstwa piany była niegruba, ale dość gęsta i przykrywała szczelnie całą powierzchnię płynu. Teraz piana wyraźnie zmalała i widać prześwity, tzn. piana już nie jast na całej powierzchni. Stężenie mierzyłem we wtorek, po 2 dobach-11Blg. Następnego dnia, czyli wczoraj późnym wieczorem to samo-11Blg.

                      Comment

                      • mapajak
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2002.12
                        • 1187

                        #41
                        Archer napisał(a)
                        Drożdże zaszczepiłem, po uprzednim przygotowaniu w niedzielę ok 14-15
                        W poniedziałek ruszyła ferm. a we wtorek rano warstwa piany była niegruba, ale dość gęsta i przykrywała szczelnie całą powierzchnię płynu. Teraz piana wyraźnie zmalała i widać prześwity, tzn. piana już nie jast na całej powierzchni. Stężenie mierzyłem we wtorek, po 2 dobach-11Blg. Następnego dnia, czyli wczoraj późnym wieczorem to samo-11Blg.
                        Czyli wygląda, że miałeś trefne drożdże. Jak najszybciej zaszczep brzeczkę nowimi drożdżami.

                        Comment

                        • Archer
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2003.09
                          • 217

                          #42
                          Mój fermentor stoi w temp. 8 stopni, ale kiedy nabieram próbkę do menzurki, żeby dokonać pomiaru, to ogrzewam ją nieco do 20 stpni i wtedy widać jak bąbelki intensywnie lecą do góry tworząc na powierzchni grubą piankę, czyli, jak mniemam w temp. wyższej pracuje bez zarzutu...Mam zaszczepić nowymi drożdżami, czy ogrzać ferm.?

                          Comment

                          • mapajak
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2002.12
                            • 1187

                            #43
                            U mnie drożdże dolnej fermentacji Braupartnera pracowały normalnie w 8 st. C, dopiero w 6-u odmówiły pracy. Może są różnice w parametrach między poszczególnymi partiami, spróbój ogrzać, ale nie gwałtownie, bo to by zaszkodziło drożdżom, tylko powoli do 12-14 st. C. Jak fermentacja nie ruszy szczep nowymi drożdżami.

                            Comment

                            • Archer
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2003.09
                              • 217

                              #44
                              Dzięki !! To się nazywa koleżeńskie pogotowie pomocy !!

                              Comment

                              • Archer
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2003.09
                                • 217

                                #45
                                No i zaszczepiłem nową porcją takich samych drożdży, przestawiłem fermentor do pomieszczenia z temperaturą 12 stopni i po jakimś czasie wyrósł piękny kożuch, który trwa do tej chwili ! Chyba będzie dobrze...

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X