Na słynnych piwach belgijskich z rodzaju Duvel czy Trappist można doczytać się, że są to piwa potrójnie (czasami podwójnie) fermentowane. W najbliższą sobotę zaczynam taki eksperyment - będzie to moja czwarta warka. Skład nastawu to: 1,8 kg słód ciemny + 1,8 kg jasny + 0,5 kg słód barwiący + kolendra + curacao + szczypta cynamonu i imbiru + szyszki chmielu aromatycznego 50 g. Drożdże Danstar Windsor.
Po tygodniu mam zamiar przelać nastaw (21 litrów) do drugiego fermentora i dodać maltę chmielowaną 0,5 kg, aby uruchomić drugą fermetację + pożywka dla drożdży. Oczywiście cały czas będę sprawdzał poziom Blg. Po dojściu do granicy poniżej 4 Blg piwko zostanie rozlane do pięknych brązowych butelek i pójdzie spać na pół roku...
Jeżeli ktoś z Was ma własne doświadczenia w potrójnej fermentacji - będę wdzięczny za uwagi. Hau!
Po tygodniu mam zamiar przelać nastaw (21 litrów) do drugiego fermentora i dodać maltę chmielowaną 0,5 kg, aby uruchomić drugą fermetację + pożywka dla drożdży. Oczywiście cały czas będę sprawdzał poziom Blg. Po dojściu do granicy poniżej 4 Blg piwko zostanie rozlane do pięknych brązowych butelek i pójdzie spać na pół roku...
Jeżeli ktoś z Was ma własne doświadczenia w potrójnej fermentacji - będę wdzięczny za uwagi. Hau!
Comment