potrójna fermentacja

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • pjenknik
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2001.08
    • 3388

    #16
    Utłuc w moździerzu. Wszelkie przyprawy (wymagające rozdrobnienia) dodawane do gotowania w kuchni traktuje moxdzierzem. Wyczytałem w kuchni francuskiej, że tak jest korzystniej niż mielić.
    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

    Comment

    • burar
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2003.09
      • 238

      #17
      Paczuszka z Browamatora nadeszła wczoraj, tak więc uwarzyłem 21 litrów eksperymentalnego ciemnego. Oprócz wymienionych na początku składników dodałem 4g sproszkowanej wanilii (nie sztucznego cukru waniliowego, crizz ) oraz 20 g chmielu goryczkowego. Wyszło 15 Blg.
      Teraz czekamy...(od czasu do czasu naruszając zapasy z pierwszej warki Best Bitter C.D.N.
      Grodziski Browar Domowy

      Comment

      • burar
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2003.09
        • 238

        #18
        Wczoraj zajrzałem do fermentora, aby sprawdzić co zdziałały drożdże przez 24 godziny. Piękny, gruby na 5 cm ciemnobrązowy kożuch. I ten zapach...
        Grodziski Browar Domowy

        Comment

        • burar
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2003.09
          • 238

          #19
          Pomiar wczoraj rano pokazał 5 Blg. Dokonałem więc dekantacji do drugiego fermentora oraz dodałem 0,5 kg Spraymalt Dark z Browamatora + pożywka dla drożdży + nowe zhydratyzowane drożdże. Niech teraz fermentuje po cichu przez 2 tygodnie... Postanowiłem nazwać je Grodziskie Ciemne - mam nadzieję, że nie naruszam czyichś praw autorskich.

          A na starym osadzie drożdżowym nastawiłem pszeniczne Munton 1,8 kg + słód jasny Browamator 1,8 kg. Pomimo 18 stopni w pokoju z zakręconym kaloryferem temperatura na fermentorze dzisiaj rano wynosiła 24 C. Czyli drożdże nie próżnują. To moja piąta warka - żona zaczyna na mnie patrzeć dziwnie...
          C.D.N.
          Grodziski Browar Domowy

          Comment

          • slado
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2003.07
            • 1072

            #20
            burar napisał(a)
            --ciach--
            To moja piąta warka - żona zaczyna na mnie patrzeć dziwnie...
            C.D.N.
            Moja szósta warka kończy fermentację. Małżonka też zaczyna się dziwić że zapał mi nie minął.
            Tylko patrzeć jak zacznie się niepokoić o mą, jak to Krzys napisał w swym artykule, "alkoholizację"...
            Zakładam jednak że zagrożenia nie ma. Można przecież się uzależniać nie warząc własnego

            Comment

            • burar
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2003.09
              • 238

              #21
              odwiedziłem dzisiaj taką stronę http://www.homebrewery.com/catalog/yeast.html
              i zrobiło mi się żal, że w USA które postrzegane jest jako kraj tzw. cienkich piw można kupić aż tyle gatunków drożdży. W ogóle jak poogląda się co do domowego warzenia można tam kupić, to aż w dołku dziwnie ściska. Niech szanowny Browamator ostrzej zabiera się za asortyment, bo wkrótce zaczniemy kupować za granicą !
              Aha - jeszcze jedna informacja - Grossmann tymczasowo zawiesił działalność.
              Grodziski Browar Domowy

              Comment

              • burar
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2003.09
                • 238

                #22
                Za oknem ziąb - więc coś dla pokrzepienia. Tak warzyło się Grodziskie Ciemne
                Attached Files
                Grodziski Browar Domowy

                Comment

                • burar
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2003.09
                  • 238

                  #23
                  Wczoraj zmierzyłem Pszeniczne nastawione na osadzie drożdżowym z Grodziskiego Ciemnego i wyszło 5 Blg. Tak więc w niedzielę przeprowadzka z fermentora do butelek. Ma piękny ciemnozłoty kolor.
                  A Grodziskie Ciemne pomrukuje sobie z zadowoleniem w drugim fermentorku. Jeszcze z tydzień.
                  Grodziski Browar Domowy

                  Comment

                  • Krzysiu
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2001.02
                    • 14936

                    #24
                    Odp: potrójna fermentacja

                    burar napisał(a)
                    Na słynnych piwach belgijskich z rodzaju Duvel czy Trappist można doczytać się, że są to piwa potrójnie (czasami podwójnie) fermentowane. W najbliższą sobotę zaczynam taki eksperyment - będzie to moja czwarta warka. Skład nastawu to: 1,8 kg słód ciemny + 1,8 kg jasny + 0,5 kg słód barwiący + kolendra + curacao + szczypta cynamonu i imbiru + szyszki chmielu aromatycznego 50 g. Drożdże Danstar Windsor...
                    Pół kilo słodu barwiącego to masakra. Daje się tego zazwyczaj 1 - 2 % zasypu, a i tak wychodzi prawie czarna barwa. U mnie przy trzech procentach wyszło piwo całkiem czarne i nieprzezroczyste. A co masz na myśli pisząc"słód ciemny" - karmelowy ciemny?

                    Comment

                    • burar
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2003.09
                      • 238

                      #25
                      Słód ciemny z Browamatora sprzedawany jako składnik piwa Prawdziwe Ciemne. Na razie trudno mi jest ocenić barwę - może rzeczywiście przesadziłem ze słodem barwiącym - ale jak ma być ciemne to niech będzie ciemne
                      Grodziski Browar Domowy

                      Comment

                      • burar
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2003.09
                        • 238

                        #26
                        Wczoraj rano Pszeniczne powędrowało do butelek. Zmierzyłem Grodziskie Ciemne - 5 Blg. Dodałem 200 g roztworu cukru kandyzowanego. Coraz bardziej mnie kusi, aby przeprowadzić eksperyment dodając drożdże winne Burgund ...
                        Dzisiaj rano przyszły słody z Browamatora - tak więc w weekend spróbujemy zrobić Portera według przepisu od Pawcia. Pierwszy raz będę zacierał ze słodów, a nie z ekstraktów.
                        Grodziski Browar Domowy

                        Comment

                        • Archer
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2003.09
                          • 217

                          #27
                          Burar, podeślij jakiś nieskomplikowany przepis na Porterka, od jakiegoś czasu mam to na myśli, ale boję się spartolić...

                          Comment

                          • mapajak
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2002.12
                            • 1187

                            #28
                            Archer napisał(a)
                            Burar, podeślij jakiś nieskomplikowany przepis na Porterka, od jakiegoś czasu mam to na myśli, ale boję się spartolić...
                            Jest na stronie Browamatora, autorstwa Zdroja.
                            Prosty, nic nie można spieprzyć, choć Pawcia jest na pewno ciekawszy i lepszy, jeśli chodzi o końcowy rezultat.

                            Comment

                            • burar
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2003.09
                              • 238

                              #29
                              Archer napisał(a)
                              Burar, podeślij jakiś nieskomplikowany przepis na Porterka, od jakiegoś czasu mam to na myśli, ale boję się spartolić...
                              Będę wdzięczny za kontakt na PW w takich sprawach.
                              Grodziski Browar Domowy

                              Comment

                              • burar
                                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                                • 2003.09
                                • 238

                                #30
                                Grodziskie Ciemne pracuje ! Codziennie rano i wieczorem wypuszczam CO2 z fermentora, gdyż pokrywka jest aż wypukła. Ciekawe, kiedy się zakończy ta druga fermentacja.
                                Grodziski Browar Domowy

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X