Utłuc w moździerzu. Wszelkie przyprawy (wymagające rozdrobnienia) dodawane do gotowania w kuchni traktuje moxdzierzem. Wyczytałem w kuchni francuskiej, że tak jest korzystniej niż mielić.
potrójna fermentacja
Collapse
X
-
-
Paczuszka z Browamatora nadeszła wczoraj, tak więc uwarzyłem 21 litrów eksperymentalnego ciemnego. Oprócz wymienionych na początku składników dodałem 4g sproszkowanej wanilii (nie sztucznego cukru waniliowego, crizz ) oraz 20 g chmielu goryczkowego. Wyszło 15 Blg.
Teraz czekamy...(od czasu do czasu naruszając zapasy z pierwszej warki Best Bitter C.D.N.Grodziski Browar Domowy
Comment
-
-
Pomiar wczoraj rano pokazał 5 Blg. Dokonałem więc dekantacji do drugiego fermentora oraz dodałem 0,5 kg Spraymalt Dark z Browamatora + pożywka dla drożdży + nowe zhydratyzowane drożdże. Niech teraz fermentuje po cichu przez 2 tygodnie... Postanowiłem nazwać je Grodziskie Ciemne - mam nadzieję, że nie naruszam czyichś praw autorskich.
A na starym osadzie drożdżowym nastawiłem pszeniczne Munton 1,8 kg + słód jasny Browamator 1,8 kg. Pomimo 18 stopni w pokoju z zakręconym kaloryferem temperatura na fermentorze dzisiaj rano wynosiła 24 C. Czyli drożdże nie próżnują. To moja piąta warka - żona zaczyna na mnie patrzeć dziwnie...
C.D.N.Grodziski Browar Domowy
Comment
-
-
burar napisał(a)
--ciach--
To moja piąta warka - żona zaczyna na mnie patrzeć dziwnie...
C.D.N.
Tylko patrzeć jak zacznie się niepokoić o mą, jak to Krzys napisał w swym artykule, "alkoholizację"...
Zakładam jednak że zagrożenia nie ma. Można przecież się uzależniać nie warząc własnego
Comment
-
-
odwiedziłem dzisiaj taką stronę http://www.homebrewery.com/catalog/yeast.html
i zrobiło mi się żal, że w USA które postrzegane jest jako kraj tzw. cienkich piw można kupić aż tyle gatunków drożdży. W ogóle jak poogląda się co do domowego warzenia można tam kupić, to aż w dołku dziwnie ściska. Niech szanowny Browamator ostrzej zabiera się za asortyment, bo wkrótce zaczniemy kupować za granicą !
Aha - jeszcze jedna informacja - Grossmann tymczasowo zawiesił działalność.Grodziski Browar Domowy
Comment
-
-
Wczoraj zmierzyłem Pszeniczne nastawione na osadzie drożdżowym z Grodziskiego Ciemnego i wyszło 5 Blg. Tak więc w niedzielę przeprowadzka z fermentora do butelek. Ma piękny ciemnozłoty kolor.
A Grodziskie Ciemne pomrukuje sobie z zadowoleniem w drugim fermentorku. Jeszcze z tydzień.Grodziski Browar Domowy
Comment
-
-
Odp: potrójna fermentacja
burar napisał(a)
Na słynnych piwach belgijskich z rodzaju Duvel czy Trappist można doczytać się, że są to piwa potrójnie (czasami podwójnie) fermentowane. W najbliższą sobotę zaczynam taki eksperyment - będzie to moja czwarta warka. Skład nastawu to: 1,8 kg słód ciemny + 1,8 kg jasny + 0,5 kg słód barwiący + kolendra + curacao + szczypta cynamonu i imbiru + szyszki chmielu aromatycznego 50 g. Drożdże Danstar Windsor...
Comment
-
-
Słód ciemny z Browamatora sprzedawany jako składnik piwa Prawdziwe Ciemne. Na razie trudno mi jest ocenić barwę - może rzeczywiście przesadziłem ze słodem barwiącym - ale jak ma być ciemne to niech będzie ciemneGrodziski Browar Domowy
Comment
-
-
Wczoraj rano Pszeniczne powędrowało do butelek. Zmierzyłem Grodziskie Ciemne - 5 Blg. Dodałem 200 g roztworu cukru kandyzowanego. Coraz bardziej mnie kusi, aby przeprowadzić eksperyment dodając drożdże winne Burgund ...
Dzisiaj rano przyszły słody z Browamatora - tak więc w weekend spróbujemy zrobić Portera według przepisu od Pawcia. Pierwszy raz będę zacierał ze słodów, a nie z ekstraktów.Grodziski Browar Domowy
Comment
-
-
Archer napisał(a)
Burar, podeślij jakiś nieskomplikowany przepis na Porterka, od jakiegoś czasu mam to na myśli, ale boję się spartolić...
Prosty, nic nie można spieprzyć, choć Pawcia jest na pewno ciekawszy i lepszy, jeśli chodzi o końcowy rezultat.
Comment
-
Comment