W karcie piw w knajpie firmowej Schneidera w Monachium podany jest skład Schneidera Weisse Original (scan poniżej). Nie jest to szczegółowy przepis wykonania i nie ma podanego rodzaju chmielu, choć ten chmiel w pszenicznym nie jest najważniejszy. Ilość drożdży 4g to pewnie jest zmierzona po fermentacji :wink: , bo 4g to raczej nie na 1 litr.
Sam tego nie uwarzę, bo jestem na etapie ekstraktów i brewkitów oraz nie mam na to czasu i miejsca.
Chciałbym zachęcić doświadczonych piwowarów do próby zrobienia czegoś podobnego do Schneidera i do opisania doświadczeń. Przydałyby sie jeszcze drożdże Schneidera z odzysku.
ART - jeżeli ten temat nie nadaje się do tego działu, to go gdzieś przenieś, ale mimo starań nie udało mi się znaleźć dla niego lepszego miejsca.
Sam tego nie uwarzę, bo jestem na etapie ekstraktów i brewkitów oraz nie mam na to czasu i miejsca.
Chciałbym zachęcić doświadczonych piwowarów do próby zrobienia czegoś podobnego do Schneidera i do opisania doświadczeń. Przydałyby sie jeszcze drożdże Schneidera z odzysku.
ART - jeżeli ten temat nie nadaje się do tego działu, to go gdzieś przenieś, ale mimo starań nie udało mi się znaleźć dla niego lepszego miejsca.