Druga "warka" juz fermenci!!!

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Yossarian
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2003.07
    • 51

    #1

    Druga "warka" juz fermenci!!!

    Musze się pochwalić. Moje drugie piwko juz 4 dobę fermentuje. Co prawda nie podniosłem sobie poprzeczki zbyt wysoko bo tylko sam chmieliłem ekstrakt ale i tak jestem dumny. . Sam zapach jest duzo przyjemniejszy niz za pierwszym razem gdy robiłem z gotowca. Temperature w pokoju obnizyłem do 15st.C(zakręciłem kaloryfer i otwarte mam okno cały czas) dzięki temu brzeczka ma temp. 18 st. mam nadzieje ze to nie za duzo dla lagera.
    A teraz pytanie. Ile mam dodać ekstraktu przy butelkowaniu, wcześniej dodałem 160gr glukozy(na 20 l) co dało jak dla mnie idealne nagazowanie i piankę. Wiem ze ekstrakt ma się do cukru jak 1:1,5. A tak prywatnie myślicie że 200 gr wystarczy?
    Pozdrawiam
    Howgh !!!!!!!!!!!
  • Yossarian
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2003.07
    • 51

    #2
    Drugie piwko juz od 2 tygodni w butelkach. Rozlewałem je w pośpiechu więc wyszło mniej. Dużo zostało w kadzi fermentacyjnej . Próba samodzielnego wykonania fermentora z kurkiem nie powiodła sie . Za nisko wywierciłem otwór no i pewnie za duży, cóż otwornica ma swoje ograniczenia. I chyba trzeba bedzie kupić poprostu takowy.
    Nie wiem czy otowrzyć piwko żeby zdegustować czy poczekac jeszcze 2 tygodnie?
    Howgh !!!!!!!!!!!

    Comment

    • Krzysiu
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.02
      • 14936

      #3
      1. Otwór na kurek można wywiercić swykłym wiertłem, nie trzeba używać otwornicy (chyba że pod tym pojęciem rozumiemy różne rzeczy). Ja do rozlewu uzywam zewnętrznego wiadra kadzi filtracyjnej, a jedno przelanie więcej piwu nie zaszkodzi.

      2. Ja osobiście daję 60 g glukozy na 10 litrów piwa i jest to ilość wystarczająca. 200 g do beczki trzydziestolitrowej to za dużo. Wg mnie powinno wystarczyć 150 g ekstraktu na 20 litrów piwa.

      3. Piwo mozna spożywać bez stresu nawet na drugi dzień po rozlewie, powinno już mieć trochę gazu. Ale jeśli chcesz, żeby nabrało tzw "mocy urzedowej" wypadałoby poczekać z miesiąc. A najlepiej 3 miesiące.

      Comment

      • slado
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2003.07
        • 1072

        #4
        Gratuluję postępów w warzeniu.
        Również zaczynałem od gotowca, potem chmielenie ekstraktu.
        Teraz nadeszła pora na samodzielne zacieranie.
        Zaopatrzyłem się w niezbędne naczynia. Jeszcze trochę modyfikacji i najdalej za tydzień pierwsze zacieranie w uBrowarze Slado.
        Pozdrawiam i za zdrowie wszystkich!

        Comment

        • Yossarian
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2003.07
          • 51

          #5
          No i stało się! Otworzyłem, pierwszą butelkę Pilznera nr 2 po ok 4 tyg. I jestem w szoku . To piwo mi smakuje, wróciła mi wiara i ochota do warzenia. Mmmm bursztynowa barwa, smak moze zbyt delikatny musze dac więcej chmielu. No i przesadziłem z suchym ekstraktem, piana gęsta bardzo apetyczna . Za duzooo jej, 160 gr to lekka przesada przy butelkowaniu.
          Ale jestem zadowlony . z wyników.
          Pozdrawiam
          Howgh !!!!!!!!!!!

          Comment

          • slado
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2003.07
            • 1072

            #6
            Gratulacje, pozostaw kilka butelek na dłuższe leżakowanie.
            Widzę po swoich piwkach że z czasem robią się smaczniejsze ale i bardziej wytrawne.
            Za piwko !

            Comment

            • Yossarian
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2003.07
              • 51

              #7
              Planuje zrobić jakies piwko na sylwestra moze to kapkę za późno ale co tam druga "warka" juz po 4 tygodniach jest super .
              Tylko ze zamiast 2 puszek ekstraktu 1,8 planuje dodac jeszcze jedna 1,2 no i moze jeszcze dokoptowac garść chmielu goryczkowego, bo poprzednie piwko jest jak dla mnie za łagodne. A może cos jeszcze zaproponujecie?
              Czekam
              Howgh !!!!!!!!!!!

              Comment

              Related Topics

              Collapse

              • Javox
                Wychwood, Hobgoblin Session IPA
                Javox
                Lekka IPkA z lekkim alko tzn 3.4%.
                Chmiele: Ella, Cascade, Galaxy, Topaz, Citra.

                Piana - więcej na początku potem niepełna warstewka.
                Lacing - nie za dużo.
                Gaz - nie za dużo.
                Barwo - złoto.
                Aromat - skórka pomarańczowa z tytoniem.
                Smak - słodkawe,...
                2025-01-17, 17:08
              • heckler
                Náměšť na Hané, Zákostelí 77, Náměšťský pivovar
                heckler
                Dokładnie w lutym tego roku w małej mieścinie Náměšť na Hané oficjalnie wystartował drugi browar . Oba browary oddalone są od siebie o jakieś 500 metrów. Nowo otwarty Náměšťský pivovar znajduje się tuż za kościołem w prywatnym domu właścicieli. W sobotę lokal otwierano od godziny...
                2020-08-19, 11:15
              • heckler
                Višňové, Višňové 148, Zmolský pivovar
                heckler
                Višňové, to malownicza wioska położona jakieś 20 km na północ od Znojma. Na skraju tejże wioski w jednym z prywatnych domów powstał rodzinny -Zmolský pivovar.
                Na początku działali jako kontraktowiec, a od kwietnia 2023 roku warzą na swoim sprzęcie.
                Na szczęście ulica przy...
                2024-06-25, 08:09
              • darekd
                Knoblach, Frank Hopfen Pils
                darekd
                Browar z okolic Bambergu w bawarskiej Górnej Frankonii. Piwo z tego browaru często dostępne jest we wrocławskim lokalu FAM i uwarzone jest na nasz rynek.
                Stąd na ecie jest logo lokalu oraz browaru Moon Lark (nie wiem jaka jest rola tego browaru przy warzeniu, bo w swoich mediach ledwo się...
                2024-05-23, 22:11
              • dadek
                Austria, Wiedeń, Himmelpfortgasse 24, Mama Kraft (Huth Basement Brewery)
                dadek
                Browar znajduje się w pięknej kamienicy w samym centrum Wiednia w odległości 100 m od Stadtpark. Jako, ze powstał w 2022 roku aktualnie jest najnowszym browarem otwartym w austriackiej stolicy. Najpierw trafiamy do drzwi na rogu ulic gdzie z wnętrza dochodzi intensywny zapach pieczonego na mięsiwa....
                2024-05-12, 23:57
              • Loading...
              • Koniec listy.
              Przetwarzanie...