Musze się pochwalić. Moje drugie piwko juz 4 dobę fermentuje. Co prawda nie podniosłem sobie poprzeczki zbyt wysoko bo tylko sam chmieliłem ekstrakt ale i tak jestem dumny. . Sam zapach jest duzo przyjemniejszy niz za pierwszym razem gdy robiłem z gotowca. Temperature w pokoju obnizyłem do 15st.C(zakręciłem kaloryfer i otwarte mam okno cały czas) dzięki temu brzeczka ma temp. 18 st. mam nadzieje ze to nie za duzo dla lagera.
A teraz pytanie. Ile mam dodać ekstraktu przy butelkowaniu, wcześniej dodałem 160gr glukozy(na 20 l) co dało jak dla mnie idealne nagazowanie i piankę. Wiem ze ekstrakt ma się do cukru jak 1:1,5. A tak prywatnie myślicie że 200 gr wystarczy?
Pozdrawiam
A teraz pytanie. Ile mam dodać ekstraktu przy butelkowaniu, wcześniej dodałem 160gr glukozy(na 20 l) co dało jak dla mnie idealne nagazowanie i piankę. Wiem ze ekstrakt ma się do cukru jak 1:1,5. A tak prywatnie myślicie że 200 gr wystarczy?
Pozdrawiam
Comment