Przechmielone piwo

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wartburg
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.03
    • 95

    Przechmielone piwo

    Witam po przerwie
    Okolo pol roku temu zrobilem piwko. I strasznie je przechmielilem. Na tyle ze nie da sie nawet lyka wypic.(jako usprawiedliwienie dodam ze zawsze uzywalem szyszek, a tym uzylem granulatu). Po odczekaniu 6 miesiecy otworzyle w celu sprawdzenia czy cos sie nie poprawilo. Czy ktos ma pomysl co mozna z tym zrobic?

    Wartburg
  • burar
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2003.09
    • 238

    #2
    Może nastawić nową warkę ? Rzeczywiście nie da się wypić ?
    Grodziski Browar Domowy

    Comment

    • CarlBerg
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2003.09
      • 968

      #3
      Jezeli to mozliwe - podaj prosze ilosc wsypanego granulatu i ilosc brzeczki ... Ta wiadomosc przyda sie, abym ja ( i być moze inni ) nie przechmielili piwa ... Z gory dziekuje i pozdrawiam z Wroclawia ...

      Andrzej
      Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
      Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"

      Comment

      • Krzysztof
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2001.04
        • 1689

        #4
        alfa-kwasy

        Żeby złagodzić goryczkę mozna dodać węgla aktywnego. Wszystko jest ok jeżeli ma się możliwość odfiltrowania węgla z piwa.
        Osobiście uważyłbym następną warkę i zmieszał piwo.
        Należy uważać z chmieleniem. W browarach dodaje się chmiel w przeliczeniu na alfa-kwasy. Jeżeli dostajecie chmiel z jakiegoś browaru to nalezy zapytac ile zawiera %alfa-kwasów. Na opakowaniu może pisac ile jest gram alfa-kwasów w tymże opakowaniu. Wtedy nalezy wiedzieć ile waży chmiel w tym opakowaniu i przeliczyć.
        W warunkach przemysłowych brzczkę chmieli się dodając powyżej 7g
        alfa-kwasów/hl. W warunkach domowych nalezy sobie dopasować chmielenie do uzyskiwanych goryczek.
        Last edited by Krzysztof; 2003-10-21, 14:31.
        Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
        www.twojmalybrowar.pl

        Comment

        • iron
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          🍼🍼
          • 2002.08
          • 6762

          #5
          A jeżeli Ci się nie chce mieszać z nową warką, to zima idzie - więc Twoje przechmielone piwo nadaje się na grzańca np pół na pół z jakimś porterkiem.
          bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
          Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
          Rock, Honor, Ojczyzna

          Comment

          • Archer
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2003.09
            • 217

            #6
            A jak dokładnie wyliczyć te alfakwasy i dowiedzieć się ile, jakiego chmielu użyć?

            Comment

            • Krzysztof
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2001.04
              • 1689

              #7
              chmielenie

              Alfakwasy należy wyliczyć z proporcji.
              Jeżeli chmiel w naszej paczce waży np. 4500 g i zawiera np 350 g alfakwasów to musimy się dowiedzieć ile alfakwasów zawiera 100 g granulatu. Liczymy: (350*100)/4500= 7,77 g (alfakwasów/100g granulatu).
              Jeżeli przyjmniemy że chcemy dodać 7 g alfakwasów/100 litrów a ilość naszej brzeczki wynosi 20 litrów to obliczamy ile gramów alfakwasów chcemy miec w naszej brzczce i ile granulatu trzeba dodać:
              Dla 20 litrów brzeczki/7 g alfakwasów na hl: (20*7,77)/100=1,55 g alfakwasów.
              ile granulatu trzeba dodać (liczymy): (100*1,55)/7,77= 20,02 g.

              Jeżeli ktos ma dostęp to 20% dawki chmielu wynoszącej np. 7g/h można dodać w postaci granulatu aromatycznego.
              Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
              www.twojmalybrowar.pl

              Comment

              • Archer
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2003.09
                • 217

                #8
                Jezu!! Ja mam 200gramową paczkę chmielu aromatycznego z Browamatora na której nie napisano ile to ma alfakwasów, prócz tego mam jeszcze zwykłe, suszone szyszki chmielu chyba po 30 gramów i co mam robić ?

                Comment

                • wartburg
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2002.03
                  • 95

                  #9
                  Niestety nie jestem w stanie okreslic ile dodalem granulatu. To bylo pol roku temu. Wziolem na 20l warki. I tak staralem sie wycelowac zeby bylo dobre. Jak sie przekonalem "nie wycelowalem".

                  Koniecznie musze sprobowac ten pomysl z rozrobieniem z porterem. Bo serce mi sie kraja i rozrywa w male strzepki jak sobie pomysle ze musialbym wylac piwo w kanal.

                  Wartburg
                  Last edited by wartburg; 2003-10-22, 13:10.

                  Comment

                  • Krzysiu
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2001.02
                    • 14936

                    #10
                    Najlepiej dawać na oko. Ja daję 10 - 15 gramów granulatu aromatycznego na 10 litrów brzeczki lub podobną ilość szyszek dzikich lub aromatycznych. Z granulatem goryczkowym kiedyś dałem podobnie, ale wyszło przechmielone i zrezygnowałe w ogóle z jego używania.

                    Comment

                    • Krzysztof
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2001.04
                      • 1689

                      #11
                      Archer napisał(a)
                      Jezu!! Ja mam 200gramową paczkę chmielu aromatycznego z Browamatora na której nie napisano ile to ma alfakwasów, prócz tego mam jeszcze zwykłe, suszone szyszki chmielu chyba po 30 gramów i co mam robić ?
                      Nie mogę nic doradzić. Spróbuj się dowiedzieć u kolegów jak stosują lub u sprzedawcy co to za chmiel.
                      Ja starałem się podać sposób w przypadku kiedy ktoś ma dostęp do chmielu o zannych parametrach.
                      Działanie na tzw. "oko" jest dobre pod warunkiem że to oko jest wytrenowane czyli trzeba mieć doświadczenie i dostęp do tego samego chmielu przez cały czas.
                      Nie zapominajmy jednak, że nasze kobiety tj. babcie, mamy, żony, dziewczyny robiąc ciasto na placek mieszając kręcą tą.... chochlką np. 3 razy w prawą stronę. Mozna zapytać dlaczego tak, może lepiej byłoby 4 razy lub wiecej? Nie ma odpowiedzie dlaczego tak a nie inaczej. Moją odpowiedzią jest: "ręka fachowca".
                      Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
                      www.twojmalybrowar.pl

                      Comment

                      • pawcio1
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2003.03
                        • 363

                        #12
                        Archer napisał(a)
                        Jezu!! Ja mam 200gramową paczkę chmielu aromatycznego z Browamatora na której nie napisano ile to ma alfakwasów, prócz tego mam jeszcze zwykłe, suszone szyszki chmielu chyba po 30 gramów i co mam robić ?
                        Ja urzywam chmielu od Browamatora.Fakt że lubię mocno chmielone piwko , ale koledzy którzy mieli z nim kontakt nie uważają że jakoś zbyt goryczkowe.Chmielę zwykle warki 20-22 litrowe .W przypadku piw lekkich tak ok. 12Blg goryczki daję ok 40 gr na godzinę przed końcem gotowania i ok 30-40 gr aromatu na 15 min przed końcem.
                        Warki mocniejsze 18-20 Blg chmiele zdecydowanie mocniej ok 80 gr goryczki i 40 gr aromatu.Zaraz po uwarzeniu jest tak goryczkowe że aż drapie w gardło, ale po kilku m-cach goryczka ładnie się komponuje i jest akurat.

                        Comment

                        Przetwarzanie...
                        X