Niestety KP zrezygnowała z tej marki po przejęciu "Lech'a" nie ma na nie w tej chwili dostępnych receptur. Za to są na inne piwa tego mproducenta. W tej sprawie zapraszam na prywatną rozmowę.
"Nigdy nie kłóć sie z idiotą - sprowadzi cie do swojego poziomu i pokona doświadczeniem"
anteks napisał(a) 2-3 lata temu zniknelo z rynku piwo 10,5.czy ktoś może takie warzył
lub wie jak je zrobić to piwo było super i chciałby się jeszcze go
Dokładnie takiego samego piwa jak 10,5 produkcji KP nie uwarzy się w domu, ale można uwarzyć lepsze.
Moje sugestie co do receptury (na 10L piwa):
-słód pilźnieński 1,8 kg
-słód karmelowy jasny 0,1 kg
Zacieranie 45 min w temp 63 st.C i 20 min w temp. 74 st. C
chmiel goryczkowy "Marynka" 10 - 20 g (zależnie od upodobań)
chmiel aromatyczny "Lubelski" 10 - 15 g na 5 minut przed końcem gotowania.
Feremntacja dolna w temp max. 10 st. C(bardzo dobre do tego są drożdże Braupartner) przez 8 - 10 dni.
Fermentacja cicha 2-3 tydodnie w balonie. Dojrzewanie w butelkach w możliwie niskiej temperaturze 3-6 miesięcy.
mapajak napisał(a) [...]
chmiel goryczkowy "Marynka" 10 - 20 g (zależnie od upodobań)
chmiel aromatyczny "Lubelski" 10 - 15 g na 5 minut przed końcem gotowania.
[..]
Z tego co pamiętam, że 10.5 było reklamowane jako "podwójnie chmielone" - wziąłeś to pod uwagę?
crizz napisał(a) Z tego co pamiętam, że 10.5 było reklamowane jako "podwójnie chmielone" - wziąłeś to pod uwagę?
Reklama reklamą, według reklamy wszystkie piwa są albo podwójnie chmielone albo długo warzone albo trzykrotnie filtrowane albo jeszcze dojrzewają w dębowych beczkach. A świstak zawija czekoladki w te sreberka.
A poważnie to dodatek 20 g Marynki na 10l lekkiego (10,5 e.w.) piwa da naprawdę niezłą goryczkę!
mapajak napisał Reklama reklamą, według reklamy wszystkie piwa są albo podwójnie chmielone albo długo warzone albo trzykrotnie filtrowane albo jeszcze dojrzewają w dębowych beczkach. A świstak zawija czekoladki w te sreberka.
Podzielam Twoją ironię, stąd mordka w moim poście.
Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943http://zamkidwory.forumoteka.pl
MaciejP napisał(a) Niestety KP zrezygnowała z tej marki po przejęciu "Lech'a" nie ma na nie w tej chwili dostępnych receptur. Za to są na inne piwa tego mproducenta. W tej sprawie zapraszam na prywatną rozmowę.
Prywatna rozmowa z gościem, który nawet nie wypełnił profilu a i z klawaiturą ma problemy, w dodatku na temat produktów KP
Coś jak ciepły leszek z puszki z sokiem przez rurkę
A jak nazwać, zaklasyfikować moje piwko: słód jęczmienny,gęstość brzeczki nastawnej 13 Blg. drożdże dolneej ferm. Braupartner?
I jaki chmiel najlepiej byłoby użyć do tego piwa ?
Archer napisał(a) A jak nazwać, zaklasyfikować moje piwko: słód jęczmienny,gęstość brzeczki nastawnej 13 Blg. drożdże dolneej ferm. Braupartner?
I jaki chmiel najlepiej byłoby użyć do tego piwa ?
Zależy od indywidualnych upodobań.
Ja do 13 -ki dolnej fermentacji użyłbym 20 g "Marynki" na 10 l.
Jeśli zależy Ci również na aromacie chmielowym piwa to należy dodać na 5 minut przed końcem gotowania 10-20 g aromatycznego chmielu "lubelskiego".
Comment