powrót 10,5?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10780

    powrót 10,5?

    2-3 lata temu zniknelo z rynku piwo 10,5.czy ktoś może takie warzył
    lub wie jak je zrobić to piwo było super i chciałby się jeszcze go
    Mniej książków więcej piwa
  • MaciejP
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2003.10
    • 32

    #2
    Niestety KP zrezygnowała z tej marki po przejęciu "Lech'a" nie ma na nie w tej chwili dostępnych receptur. Za to są na inne piwa tego mproducenta. W tej sprawie zapraszam na prywatną rozmowę.
    "Nigdy nie kłóć sie z idiotą - sprowadzi cie do swojego poziomu i pokona doświadczeniem"

    Comment

    • mapajak
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.12
      • 1187

      #3
      Odp: powrót 10,5?

      anteks napisał(a)
      2-3 lata temu zniknelo z rynku piwo 10,5.czy ktoś może takie warzył
      lub wie jak je zrobić to piwo było super i chciałby się jeszcze go
      Dokładnie takiego samego piwa jak 10,5 produkcji KP nie uwarzy się w domu, ale można uwarzyć lepsze.
      Moje sugestie co do receptury (na 10L piwa):
      -słód pilźnieński 1,8 kg
      -słód karmelowy jasny 0,1 kg
      Zacieranie 45 min w temp 63 st.C i 20 min w temp. 74 st. C
      chmiel goryczkowy "Marynka" 10 - 20 g (zależnie od upodobań)
      chmiel aromatyczny "Lubelski" 10 - 15 g na 5 minut przed końcem gotowania.
      Feremntacja dolna w temp max. 10 st. C(bardzo dobre do tego są drożdże Braupartner) przez 8 - 10 dni.
      Fermentacja cicha 2-3 tydodnie w balonie. Dojrzewanie w butelkach w możliwie niskiej temperaturze 3-6 miesięcy.

      Comment

      • crizz
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.02
        • 1255

        #4
        Odp: Odp: powrót 10,5?

        mapajak napisał(a)
        [...]
        chmiel goryczkowy "Marynka" 10 - 20 g (zależnie od upodobań)
        chmiel aromatyczny "Lubelski" 10 - 15 g na 5 minut przed końcem gotowania.
        [..]
        Z tego co pamiętam, że 10.5 było reklamowane jako "podwójnie chmielone" - wziąłeś to pod uwagę?

        Comment

        • mapajak
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2002.12
          • 1187

          #5
          Odp: Odp: Odp: powrót 10,5?

          crizz napisał(a)
          Z tego co pamiętam, że 10.5 było reklamowane jako "podwójnie chmielone" - wziąłeś to pod uwagę?
          Reklama reklamą, według reklamy wszystkie piwa są albo podwójnie chmielone albo długo warzone albo trzykrotnie filtrowane albo jeszcze dojrzewają w dębowych beczkach. A świstak zawija czekoladki w te sreberka.

          A poważnie to dodatek 20 g Marynki na 10l lekkiego (10,5 e.w.) piwa da naprawdę niezłą goryczkę!

          Comment

          • crizz
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2003.02
            • 1255

            #6
            Odp: Odp: Odp: Odp: powrót 10,5?

            mapajak napisał
            Reklama reklamą, według reklamy wszystkie piwa są albo podwójnie chmielone albo długo warzone albo trzykrotnie filtrowane albo jeszcze dojrzewają w dębowych beczkach. A świstak zawija czekoladki w te sreberka.
            Podzielam Twoją ironię, stąd mordka w moim poście.

            Comment

            • becik
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🍼🍼
              • 2002.07
              • 14999

              #7
              [QUOTE]MaciejP napisał(a)
              ......"Lech'a" .....[/QUOTE

              jaka nowa ładna odmiana
              Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

              Comment

              • Marusia
                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

                #8
                MaciejP napisał(a)
                Niestety KP zrezygnowała z tej marki po przejęciu "Lech'a" nie ma na nie w tej chwili dostępnych receptur. Za to są na inne piwa tego mproducenta. W tej sprawie zapraszam na prywatną rozmowę.
                Prywatna rozmowa z gościem, który nawet nie wypełnił profilu a i z klawaiturą ma problemy, w dodatku na temat produktów KP

                Coś jak ciepły leszek z puszki z sokiem przez rurkę
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

                www.wrowar.com.pl



                Comment

                • crizz
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2003.02
                  • 1255

                  #9
                  Marusia napisał(a)

                  Coś jak ciepły leszek z puszki z sokiem przez rurkę
                  Spod pachy!

                  Comment

                  • Archer
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2003.09
                    • 217

                    #10
                    A skąd wziąć tę "Marynkę" w W-wie ?

                    Comment

                    • mapajak
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2002.12
                      • 1187

                      #11
                      Archer napisał(a)
                      A skąd wziąć tę "Marynkę" w W-wie ?
                      Jest w ofercie wysyłkowej Browamatora, więc może będzie też w ich sklepie w Warszawaie.

                      Comment

                      • Archer
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2003.09
                        • 217

                        #12
                        A jak nazwać, zaklasyfikować moje piwko: słód jęczmienny,gęstość brzeczki nastawnej 13 Blg. drożdże dolneej ferm. Braupartner?
                        I jaki chmiel najlepiej byłoby użyć do tego piwa ?

                        Comment

                        • mapajak
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2002.12
                          • 1187

                          #13
                          Archer napisał(a)
                          A jak nazwać, zaklasyfikować moje piwko: słód jęczmienny,gęstość brzeczki nastawnej 13 Blg. drożdże dolneej ferm. Braupartner?
                          I jaki chmiel najlepiej byłoby użyć do tego piwa ?
                          Zależy od indywidualnych upodobań.
                          Ja do 13 -ki dolnej fermentacji użyłbym 20 g "Marynki" na 10 l.
                          Jeśli zależy Ci również na aromacie chmielowym piwa to należy dodać na 5 minut przed końcem gotowania 10-20 g aromatycznego chmielu "lubelskiego".

                          Comment

                          • Archer
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2003.09
                            • 217

                            #14
                            Dobra, ok, ale jak to nazwać: Pils, Ale....i dlaczego chmiel aromatyczny dodajemy dopiero pod koniec gotowania brzeczki ???

                            Comment

                            • mapajak
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2002.12
                              • 1187

                              #15
                              Archer napisał(a)
                              Dobra, ok, ale jak to nazwać: Pils, Ale....i dlaczego chmiel aromatyczny dodajemy dopiero pod koniec gotowania brzeczki ???
                              1. jest to pils lub ogólniej lager, czyli piwo dolnej fermentacji
                              2. dlatego, że związki aromatyczne ulatniają się z brzeczki podczas gotowania.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X