Co to za styl proszę o poradę

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • pawcio1
    Porucznik Browarny Tester
    • 2003.03
    • 363

    Co to za styl proszę o poradę

    Właśnie mam problem
    W weekend gotowałem wareczkę z następujących składników.
    4 kg pilzn.
    1 kg monach.
    0.5 kg karmelowy
    1,8 kg extrakt słodowy jasny
    chmielenie 50 gr goryczki + 30 gr aromatu.
    Górna fermentacja.

    Wyszło 20 l nastawu o 20 st Ballinga.

    Jak to zaklasyfikować??
    Imperial Pale Ale?? chyba zbyt mało chmielony jak na ten styl.
    Golden Strong Ale , niestety chyba zbyt ciemny mi wyszedł i Balling też sporo ponad styl.Choć jak próbowałem zielone, w czasie zlewania na cichą ,to byłem w szoku, po raz pierwszy tak ładnie skomponowane chmielenie mi wyszło.Zwykle na tym etapie piwo nie jest zbyt smaczne.
    Nie spędza mi to snu z powiek, ale jak ktoś zapyta co ostatnio uwarzyłeś to mam problem, za dużo tłumaczenia.
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

    #2
    Ja na takie własne wynalazki mam prosty podział: jasne, ciemne i porter (porter to takie nieco bardziej wydumane, z kukurydzą i kolendrą).

    Comment

    • pawcio1
      Porucznik Browarny Tester
      • 2003.03
      • 363

      #3
      Krzysiu napisał(a)
      Ja na takie własne wynalazki mam prosty podział: jasne, ciemne i porter (porter to takie nieco bardziej wydumane, z kukurydzą i kolendrą).

      Nie da się ukryć że podział bardzo czytelny

      Comment

      • mapajak
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.12
        • 1187

        #4
        Odp: Co to za styl proszę o poradę

        pawcio1 napisał(a)
        Właśnie mam problem
        W weekend gotowałem wareczkę z następujących składników.
        4 kg pilzn.
        1 kg monach.
        0.5 kg karmelowy
        1,8 kg extrakt słodowy jasny
        chmielenie 50 gr goryczki + 30 gr aromatu.
        Górna fermentacja.

        Wyszło 20 l nastawu o 20 st Ballinga.

        Jak to zaklasyfikować??
        .
        Anglicy dość swobodnie podchodzą do klasyfikacji piw.
        Warzyłem bardzo podobne piwo, 19 % e.w, tylko bez słodu monachijskiego i nazwałem go Old Strong Ale.

        Comment

        • pawcio1
          Porucznik Browarny Tester
          • 2003.03
          • 363

          #5
          Odp: Odp: Co to za styl proszę o poradę

          mapajak napisał(a)
          Anglicy dość swobodnie podchodzą do klasyfikacji piw.
          Warzyłem bardzo podobne piwo, 19 % e.w, tylko bez słodu monachijskiego i nazwałem go Old Strong Ale.
          Najzabawniejsze jest to, że mi nie zależy na tym ,żeby to piwo bylo strong.Narazie odfermentowało mi do 8 st Blg.
          I nie miałbym nic przeciwko żeby tak zostało

          Comment

          • mapajak
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2002.12
            • 1187

            #6
            Odp: Odp: Odp: Co to za styl proszę o poradę

            pawcio1 napisał(a)
            Najzabawniejsze jest to, że mi nie zależy na tym ,żeby to piwo bylo strong.Narazie odfermentowało mi do 8 st Blg.
            I nie miałbym nic przeciwko żeby tak zostało
            Moje odfermentowało do 7-u, czyli ma ok. 6,2 alkoholu. W porównaniu do polskich strongów to niewiele, ale w zetawieniu ze "zwykłym ale", które mają 3,5-4 % alkoholu to mocarz. Na szczeście w piwie zostało sporo nieprzefermentowanego ekstraktu, co rokuje, że smak alkoholu nie wybije się na pierwszy plan i z czasem, po odpowiednio długim okresie leżakowani (w Anglii podobne piwa dojrzewają minimum rok) może z tego wyjść dość ciekawe piwo.

            Comment

            Przetwarzanie...
            X