Właśnie mam problem
W weekend gotowałem wareczkę z następujących składników.
4 kg pilzn.
1 kg monach.
0.5 kg karmelowy
1,8 kg extrakt słodowy jasny
chmielenie 50 gr goryczki + 30 gr aromatu.
Górna fermentacja.
Wyszło 20 l nastawu o 20 st Ballinga.
Jak to zaklasyfikować??
Imperial Pale Ale?? chyba zbyt mało chmielony jak na ten styl.
Golden Strong Ale , niestety chyba zbyt ciemny mi wyszedł i Balling też sporo ponad styl.Choć jak próbowałem zielone, w czasie zlewania na cichą ,to byłem w szoku, po raz pierwszy tak ładnie skomponowane chmielenie mi wyszło.Zwykle na tym etapie piwo nie jest zbyt smaczne.
Nie spędza mi to snu z powiek, ale jak ktoś zapyta co ostatnio uwarzyłeś to mam problem, za dużo tłumaczenia.
W weekend gotowałem wareczkę z następujących składników.
4 kg pilzn.
1 kg monach.
0.5 kg karmelowy
1,8 kg extrakt słodowy jasny
chmielenie 50 gr goryczki + 30 gr aromatu.
Górna fermentacja.
Wyszło 20 l nastawu o 20 st Ballinga.
Jak to zaklasyfikować??
Imperial Pale Ale?? chyba zbyt mało chmielony jak na ten styl.
Golden Strong Ale , niestety chyba zbyt ciemny mi wyszedł i Balling też sporo ponad styl.Choć jak próbowałem zielone, w czasie zlewania na cichą ,to byłem w szoku, po raz pierwszy tak ładnie skomponowane chmielenie mi wyszło.Zwykle na tym etapie piwo nie jest zbyt smaczne.
Nie spędza mi to snu z powiek, ale jak ktoś zapyta co ostatnio uwarzyłeś to mam problem, za dużo tłumaczenia.
Comment