Piwo "Tęgie"

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Archer
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2003.09
    • 217

    Piwo "Tęgie"

    W minioną sobotę uwarzyłem piwo "Tęgie" W około 17-20litrach brzeczki zabrakło skali Ballingometru, myślę, że było ok 25stopni. Rozcieńczyłem wodą i wyszło 18 stopni. Do uwarzenia użyłem 9 kg. słodu
    Ciekawe, co wyjdzie...Barwa jest bardzo mocno ciemno bursztynowa.
  • mapajak
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.12
    • 1187

    #2
    Odp: Piwo "Tęgie"

    Archer napisał(a)
    W minioną sobotę uwarzyłem piwo "Tęgie" W około 17-20litrach brzeczki zabrakło skali Ballingometru, myślę, że było ok 25stopni. Rozcieńczyłem wodą i wyszło 18 stopni. Do uwarzenia użyłem 9 kg. słodu
    Ciekawe, co wyjdzie...Barwa jest bardzo mocno ciemno bursztynowa.
    Jak uzyskałeś ze słodu takie steżenie brzeczki?

    Comment

    • Archer
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2003.09
      • 217

      #3
      9 kg. słodu i 17 ltr. wody. Myślę, że tak to się stało...

      Comment

      • mapajak
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.12
        • 1187

        #4
        Archer napisał(a)
        9 kg. słodu i 17 ltr. wody. Myślę, że tak to się stało...
        Bez wysładzania?

        Comment

        • lukuj
          Porucznik Browarny Tester
          • 2003.07
          • 320

          #5
          mapajak napisał(a)
          Bez wysładzania?
          Wysładzanie zmniejsza stężenie brzeczki...
          Pozdrawiam,
          KETTLER brewery
          www.lukuj.republika.pl

          Comment

          • Archer
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2003.09
            • 217

            #6
            Nie wiem, co to jest wysładzanie, ale jak w czasie filtracji kapnęło mi parękropli zacieru na stół, to myślę, że mogłoby to konkurować z najlepszym klejem......

            Comment

            • Ka_Dar
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2003.03
              • 248

              #7
              Archer napisał(a)
              9 kg. słodu i 17 ltr. wody. Myślę, że tak to się stało...
              Jak zacierałeś?

              Comment

              • pawcio1
                Porucznik Browarny Tester
                • 2003.03
                • 363

                #8
                Archer napisał(a)
                9 kg. słodu i 17 ltr. wody. Myślę, że tak to się stało...

                W czym zaterłeś jednorazowo aż 9 kg słodu??
                Masz 50 litrowy garnek??
                ale pomijam tę kwestię musiałeś to zalać 36 litrami wody , i wyszło Ci tylko 17 litrów brzeczki przedniej??
                Nie stosowałeś wysładzania??
                Przecież to ogromne marnotrawstwo!!!!

                Osobiście myślę że bujasz

                Comment

                • Krzysiu
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2001.02
                  • 14936

                  #9
                  Mogło tak być. W późnym średniowieczu stosowano podobne metody. Np. w Świdnicy piwo z pierwszego waru (Gutbier)miało, wg moich obliczeń, ok. 30 Blg. Wysłodziny zalewano drugą porcją wody i otrzymywano tzw. piwo stołowe (Tafelbier), zapewne ok. 10 Blg. W XVI przemywano wysłodziny trzeci raz i otrzymywano cienkusza (Fudrigbier, Geringerbier).

                  Ale faktem jest, że w przypadku kolego Archera nasąpiło marnotrawstwo straszne. Z tej ilości słodu można było otrzymać spokojnie 40 litrów dobrej brzeczki.

                  Comment

                  • Archer
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2003.09
                    • 217

                    #10
                    Panowie, o co chodzi z tym wysładzaniem ? Jeśli popełniłem straszne marnotrastwo, to nieświadomie-wyciągnijcie mnie z tych mroków niewiedzy !!
                    Zacierałem w 25ltr. garze, gęste było, jak cholera. Najpierw 62stp. C, potem 72. Podgrzeałem do 78 i filtracja. Młóto przelałem paroma litrami, tak, że wszystkiego było z 24 litry i gotowanie, chmielenie, studzenie, drożdże. Jak powinienem był postąpić z taką ilością słodu i moim garem ?

                    Comment

                    • Archer
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2003.09
                      • 217

                      #11
                      pawcio1 napisał(a)
                      W czym zaterłeś jednorazowo aż 9 kg słodu??
                      Masz 50 litrowy garnek??
                      ale pomijam tę kwestię musiałeś to zalać 36 litrami wody , i wyszło Ci tylko 17 litrów brzeczki przedniej??
                      Nie stosowałeś wysładzania??
                      Przecież to ogromne marnotrawstwo!!!!

                      Osobiście myślę że bujasz
                      Pawcio !
                      Nic nie bujam. Wyszło 17ltr. bo długo gotowałem, chyba z 2 godziny i odparowało, zresztą nie mam podziałki w garze, ani w fermentorze, oceniłem tę ilość na oko....ale nie mogłem się wiele pomylić...
                      O co chodzi z tym wysładzaniem?

                      Comment

                      • Ka_Dar
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2003.03
                        • 248

                        #12
                        Archer napisał(a)
                        Pawcio !
                        Nic nie bujam. Wyszło 17ltr. ...
                        Opisz sposób Twojego zacierania. Temperatury, czasy, przerwy.

                        Comment

                        • Archer
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2003.09
                          • 217

                          #13
                          Podgrzałem 16-17ltr. wody do 35 stopni, potem wsypałem słód. Praktycznie ciągle mieszając doprowadziłem do temp.62stopni i trzymałem godzinę. Potem nieświadom bezsensowności podgrzałem do 72stopni i trzymałem 30 minut. Następnie podgrzałem do 78 stopni , potrzymałem kilka(może 5, może 10)minut i przeniosłem do filtracji. Filtrowało się godzinę z kawałkiem. Młóto oczywiście przelałem kilkoma litrami wody o temperaturze 80 stopni. Brzeczkę doprowadziłem do wrzenia i gotowałem 2 godziny. 30 gramów chmielu goryczkowego w granulkach dodałem godzinę przed końcem, a aromatycznych szyszek ok. 20gramów na kwadrans przed końcem gotowania. Ot i wszystko. Ostudziłem,odcedziłem chmiel, dodałem wody tak, że wszystkiego będzie z 25-28 litrów zadałem drożdżami. Po dobie fermentacji korzuch chciał wyjść z fermentora. Mija czwarta doba fermentacji i korzuch nadal jest, pachnie pięknie. Może jednak będzie z tego piwo...? Panowie, co Wy na to ?

                          Comment

                          • Archer
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2003.09
                            • 217

                            #14
                            Powiedzcie mi w końcu co to jest wysładzanie.!

                            Comment

                            • crizz
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2003.02
                              • 1255

                              #15
                              Archer napisał
                              Młóto przelałem paroma litrami, tak, że wszystkiego było z 24 litry [..]
                              To tak jakby wysładzanie, nieprawdaż?

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X