crizz napisał(a)
To tak jakby wysładzanie, nieprawdaż?
To tak jakby wysładzanie, nieprawdaż?
Z takiej ilości młóta możesz uzyskać w procesie wysładzania około 20 litrów 12 Blg.Przelanie tego kilkoma litrami to straszne marnotrawstwo.
Tym bardziej że potem pisze że dolał wody do 28 litrów.
Poza tym nie wyobrażam sobie jak to zacierał 25 litrów garnek+ 9 kg slodu i powiedzmy 15 litrów wody, ja jak dodam na 5kg slodu 15 litrów to jest za gęste i sie przypala.
9kg w 15 litrach to nawet nie kit tylko zbita masa.Jak w tym utrzymać temperaturę??
Może się czepiam , ale nie bardzo rozumiem postępowanie kolegi Archera
Jeśli chcial zrobić piwo o wysokim Ballingu, to czemu nie wzioł połowy tych proporcji , miałby znacznie łatwiej.
IMO, niemożliwe jest zatarcie 9 kg słodu w 25 litrowym garku.
Nie uwierzę nawet jak zobaczę.Ja bym się tego nie podjoł w 30 litrowym,minimum to 30 litrów wody a najlepiej 36, do tego trzeba chyba jakiegoś parnika, albo takiego gara jak w wojsku gotują.
Comment