Popełniłem pierwszą warkę

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mirekkk
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2003.09
    • 101

    #31
    Warka dziewiąta - pszeniczniak

    Z ZAPISKÓW PIWOWARA #0009

    Kategoria: Pszeniczniak, 24l, 12.5 Blg, "Biała Dama"

    Daty:
    Warzenie: 20.04.2004
    Cicha fermentacja: 28.03.2004
    Zabutelkowane: 07.04.2004

    Składniki:
    1.8 kg ekstraktu pszenicznego (Browamator pszeniczne)
    0.5 kg puszka ekstraktu pszenicznego WES
    1.0 kg słodu pilzneńskiego
    0.5 kg słodu monachijskiego
    0.2 kg słodu karmelowego jasnego
    0.2 kg płatków owsianych
    0.25 kg glukozy do butelkowania
    10 g chmielu aromatycznego (Lubelski) (15')
    woda ze studni głębinowej
    drożdże z zestawu Browamator Pszeniczne.

    Procedura:
    Słody dodane do 9 l wody 48C. 44C 15', 55C 15', 64C 45', 72C 25'. Podgrzanie do 80C, filtracja.

    Uwagi:
    O.G.: 1.050
    F.G.: ?
    Pozdrawiam,
    Mirek

    Comment

    • mirekkk
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2003.09
      • 101

      #32
      Warka #10, WitBier

      DZIENNIK PIWNY 0010
      Kategoria:
      WitBier, 17l, 12,5 Blg,

      Daty:
      Warzenie: 04.04.2004
      Cicha fermentacja: 10.04.2004
      Zabutelkowane: 23.04.2004

      Składniki:
      2.6 kg słodu pilzneńskiego
      1.2 kg płatków pszennych błyskawicznych
      0.6 kg płatków owsianych
      0.25 kg glukozy do butelkowania
      10 g chmielu goryczkowego (Magnum) (60')
      10 g chmielu aromatycznego (Lubelski) (15')
      woda ze studni głębinowej
      drożdże z zestawu Browamator Pszeniczne (odzysk).

      Procedura:
      Słody dodane do 8 l wody 50C. 44C 10', 52C 10', 64C 60', 72C 30'. Podgrzanie do 80C, filtracja.

      Uwagi:
      O.G.: 1.050
      F.G.: 1.014

      Lubię to piwo.
      Jest lekkie, z pszenicznymi nutami. Wymaga solidnego nagazowania. Kiedy zaś jest zimne i mocno nagazowane, to pils się może schować.
      Pozdrawiam,
      Mirek

      Comment

      • mirekkk
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2003.09
        • 101

        #33
        Ad vocem

        Do opisu WitBiera dodam, że ma barwę jasnosłomkową i jest klarowne.
        Pozdrawiam,
        Mirek

        Comment

        • mirekkk
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2003.09
          • 101

          #34
          Warka #11, Brown Ale

          DZIENNIK PIWNY 0011
          Kategoria:
          Brown Ale, 16l, 12 Blg, (receptura mapajaka w BA)

          Daty:
          Warzenie: 10.04.2004
          Cicha fermentacja: 16.04.2004
          Zabutelkowane: 30.04.2004

          Składniki:
          3.5 kg słodu pilzneńskiego
          0.3 kg słodu karmelowego jasnego
          0.1 kg słodu karmelowego ciemnego
          0.6 kg płatków owsianych
          0.15 kg cukru trzcinowego + glukozy do butelkowania
          30 g chmielu goryczkowego (Marynka) (60')
          10 g chmielu aromatycznego (Lubelski) (15')
          woda ze studni głębinowej
          drożdże Danstar Windsor

          Procedura:
          Słody dodane do 8 l wody 58C.
          53C 30',
          (dolanie wrzątku) 65C 20',
          Podgrzanie do 72C, filtracja.

          Uwagi:
          O.G.: 1.048
          F.G.: 1.012
          Piwo wyszło gorzkie. Nawet teraz, po pół roku goryczka chmielu przebija się ponad inne smaki piwa.
          I jeszcze jedno - kiepska jest wydajność tego zacierania.
          Pozdrawiam,
          Mirek

          Comment

          • mirekkk
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2003.09
            • 101

            #35
            Warka #12 Stout

            DZIENNIK PIWNY 0012

            Kategoria:
            Stout, 22l, 14.5 Blg

            Daty:
            Warzenie 10.10.2004
            cicha fermentacja: 17.10.2004
            butelkowanie: 28.10.2004

            Składniki:
            3.5 kg słodu pilzneńskiego
            1.0 kg słodu monachijskiego
            0.25 kg słodu karmelowego jasnego
            0.20 kg ześrutowanej palonej pszenicy (nie miałem jęczmienia)
            0.50 kg płatków owsianych
            0.10 kg ekstraktu barwiącego
            0.20 kg brązowego cukru trzcinowego do butelkowania
            40 g Marynki (60')
            30 g Lubelskiego (15')
            woda ze studni głębinowej
            1 łyżka gipsu do wody
            drożdże suche Danstar Windsor (BA)

            Procedura:
            Słody dodane do 12 l wody o temperaturze 73C, temperatura ustalona na 66C, przerwa 90'. Podgrzanie do temperatury 74C, przerwa 30'. Podgrzanie do 82C. Filtracja.

            Uwagi:
            O.G.: 1.058
            F.G.: 1.016
            Spróbowałbym zrezygnować całkowicie z ekstraktu barwiącego na rzecz palonego ziarna.
            No i sprawa się rypła, termometr, który stosowałem zafałszowuje temperaturę nawet o 4C (podaje wyższą, więc nie dogrzewałem w czasie zacierania). W zdobytym doświadczeniu wracamy do zera.
            Pozdrawiam,
            Mirek

            Comment

            • mirekkk
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2003.09
              • 101

              #36
              Warka #13 - Alt

              DZIENNIK PIWNY 0013

              Kategoria:
              Alt, 21l, 12 Blg (tyle chcę uzyskać)

              Daty:
              Warzenie 30.10.2004

              Składniki:
              Zestaw BA "Alt":
              2.5 kg słodu pilzneńskiego
              1.2 kg słodu monachijskiego
              0.25 kg słodu cara red
              0.05 kg słodu czekoladowego
              0.65 kg ekstraktu jasnego (moje uzupełnienie)

              50 g Marynki (60')
              woda ze studni głębinowej
              drożdże Safale S-04

              Procedura:
              Słody dodane do 10 l wody o temperaturze 73C,
              temperatura ustalona na 66C, piwo idzie w koce, przerwa 60' (już po niej próba jodowa daje wynik negatywny).
              Podgrzanie do temperatury 74C, przerwa 10'.
              Filtracja.

              Czegoś takiego jeszcze nie miałem. Zazwyczaj, po przelaniu zacieru do kadzi filtracyjnej, po zejściu ok. połowy objętości uszczelniało się złoże filtracyjne i dalej już kapało klarowne. Dzisiaj lało się piwo jak woda z dziurawego wiadra. Nie nadążałem z ponownym wlewaniem mętnej brzeczki do kadzi filtracyjnej. Dopiero po kilkakrotnym obróceniu całą objętością warki zaczęło się jako tako filtrować. A i tak nie udało mi się uzyskać do końca klaronej brzeczki.
              Zdarzyło się komuś coś takiego?

              Po filtracji otrzymałem 15l brzeczki 14.5 Blg. W żaden sposób zakładanej wydajności BA nie osiągnę (20l/12Blg). Dodałem 0.65 kg ekstraktu jasnego.

              Obecnie jestem po gotowaniu, brzeczka się studzi w wannie.
              Pozdrawiam,
              Mirek

              Comment

              • mirekkk
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2003.09
                • 101

                #37
                Wyszło 20.5l 12.5 Blg. Fermentuje od dwóch dni zadana drożdżam Safale-04. Mętna nadal.
                Pozdrawiam,
                Mirek

                Comment

                • Borysko
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2004.02
                  • 1144

                  #38
                  Odp: Warka #13 - Alt

                  mirekkk napisał(a)
                  Czegoś takiego jeszcze nie miałem. Zazwyczaj, po przelaniu zacieru do kadzi filtracyjnej, po zejściu ok. połowy objętości uszczelniało się złoże filtracyjne i dalej już kapało klarowne. Dzisiaj lało się piwo jak woda z dziurawego wiadra. Nie nadążałem z ponownym wlewaniem mętnej brzeczki do kadzi filtracyjnej. Dopiero po kilkakrotnym obróceniu całą objętością warki zaczęło się jako tako filtrować. A i tak nie udało mi się uzyskać do końca klaronej brzeczki.
                  Zdarzyło się komuś coś takiego?
                  Powninieneś przykręcić kranik, by ograniczyć przepływ filtrowanej brzeczki. Oto rozwiązanie twojego problemu

                  Comment

                  • mirekkk
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2003.09
                    • 101

                    #39
                    Jest 3.5 Blg, oznaki fermentacji ustały. Mętny syf poszedł do balonu. Zobaczymy, co będzie za 2 tygodnie? Na razie smakuje poprawnie, choć jest jeszcze mocno niezrównoważone. Wybija się wytrawność zacierania i goryczka chmielu.
                    Pozdrawiam,
                    Mirek

                    Comment

                    • mirekkk
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2003.09
                      • 101

                      #40
                      Warka #14, czyli Dubbel

                      DZIENNIK PIWNY 0014

                      Mętny syf puszcza bąbelki w balonie tymczasem od trzech dni robi się starter z połowy torebki płynnych drożdży Wyeast. Czas na piwo w stylu belgijskim:

                      Dubbel, 18l, 17.5 Blg

                      Składniki:
                      3.00 kg słodu pilzneńskiego, 1.20 monachijskiego, 0.25 karmelowego jasnego, 0.05 karmelowego ciemnego, 0.05 czekoladowego, 0.10 płatków owsianych, 0.10 płatków pszennych, 0.35 cukru kandyzowanego brązowego (na końcu gotowania)
                      30 g Brewers Gold (granulat) (60'), 10 g Lubelskiego (15'), 5 g kolendry (dodana razem z aromatem).
                      woda miękka (ze studni głębinowej filtrowana Brittą)
                      drożdże WYEAST 1762 Abbey Ale II (Rochefort)
                      Procedura:
                      Słody jasne i płatki wrzuciłem do 10 l wody o temperaturze 71C, temperaturę ustaliłem na 63C, przerwa w piernatach 60'
                      Po podgrzaniu do temperatury 73C, dodałem słody ciemne (dopiero teraz, by zapobiec rozkładowi zawartych w nich dekstryn przez b-amylazę) i przerwa 20'.
                      Następnie podgrzałem do 78C, i rozpocząłem filtrację. Wyszło 15l, 18Blg.

                      Po chmieleniu, ostudzeniu i natlenieniu brzeczki wlałem starter.
                      Brzeczka ma śliczny kolorek mocnej, dobrej herbaty zaparzonej na miękkiej wodzie.
                      Pozdrawiam,
                      Mirek

                      Comment

                      • mirekkk
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2003.09
                        • 101

                        #41
                        Dubbel w balonie

                        W poniedziałek poszedł dubbel na cichą fermentację. To mocna próba mojej cierpliwości.
                        W czterech butelkach po "Kubusiu" przechowałem gęstwę drożdżową. Jeszcze się przyda.

                        Po tygodniu dubbel już prawie klarowny, czego nie można nadal powiedzieć o Alcie.

                        Warzę pszeniczniaka.
                        Pozdrawiam,
                        Mirek

                        Comment

                        • mirekkk
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2003.09
                          • 101

                          #42
                          Warka #15, pszeniczniak

                          Z ZAPISKÓW PIWOWARA, odcinek 15
                          Kategoria: Pszeniczniak częściowo zacierany, 22l, 13Blg
                          Warzony: 20.11.2004

                          Składniki:
                          1.70 kg słodu pilzneńskiego
                          0.60 kg słodu monachijskiego
                          0.10 kg słodu karmelowego jasnego
                          0.50 kg płatków pszennych
                          0.10 kg kaszki kukurydzianej
                          1.75 kg ekstraktu pszenicznego WES

                          20 g chmielu Lubelskiego (60')
                          10 g chmielu Lubelskiego (15')
                          woda mineralna "Zdroje Grodziskie" (nomen omen), w butlach 7l
                          drożdże Safbrew S-33

                          Zacząłem w sobotę. 7l wody startowej. Surowce niesłodowane wstępnie skleikowałem w 3 litrach, następnie wymieszałem z resztą wody i podgrzałem do 48C. Zacieranie, mimo braku słodu pszenicznego prowadziłem tak, jak w artykule Adama Sadownika o piwach pszenicznych - z dekokcją. Zanim się uporałem z dekoktem reszta zacieru już przechodziła z wynikiem negatywnym próbę jodową. Po filtracji nowym filtratorem (o którym trochę później - bardzo, bardzo szybki) otrzymałem 11.5 l brzeczki 14Blg. Zagotowałem ekstrakty w kolejnych 7 litrach wody (liczba, może, magiczna, ale kupiłem wodę mineralną w takich właśnie butelkach). Wieczorem brzeczka i roztwór ekstraktów poszły na balkon, a ja – spać.

                          Niedziela, popołudnie. Brzeczka nachmielona i ostudzona się napowietrza. Tymczasem w erlenmajerce buzuje starter. Za dwadzieścia minut koniec. Uzupełniam dziennik, jeszcze tylko resztka mycia.
                          Pozdrawiam,
                          Mirek

                          Comment

                          • mirekkk
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2003.09
                            • 101

                            #43
                            Spróbowałem zabutelkowanego miesiąc temu Stouta #12. Jak dla mnie, to jest to raczej porter. Cóż, miał 14Blg na początku fermentacji, choć jak na portera jest dla mnie zbyt wytrawny, wolałbym czuć tam lekką nutę słodową. Wiem już że następny będzi porter z prawdziwego zdarzenia.

                            Po trzech tygodniach cichej fermentacji zabutelkowałem Alta #13 po dosłodzeniu 200g brązowego cukru trzcinowego. Na dziś piwo jest wytrawne, niezrównoważone, z wybijającą się na pierwszy plan goryczką chmielową. Mam nadzieję, że z biegiem czasu się to trochę zbalansuje.

                            Dzisiaj znajomy uszczęśliwił mnie kilkunastoma siatami butelek, są tam głównie flaszki po Heinekenie 0.65, po Fraterze oraz NRW. Już się widzę nad wanną, brrrrrrrrr.
                            Pozdrawiam,
                            Mirek

                            Comment

                            • mirekkk
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2003.09
                              • 101

                              #44
                              Dzisiaj dubbel z warki #14 został zabutelkowany. Ładnie się sklarował w balonie.
                              Już dzisiaj smakuje, jak tu wytrzymać +3 miesiące? Chyba trzeba nie myśleć, tylko zabrać się za następne warzenie. Paczka w drodze.
                              Pozdrawiam,
                              Mirek

                              Comment

                              • mirekkk
                                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                                • 2003.09
                                • 101

                                #45
                                Warka #16, Brewferm Grand Cru

                                DZIENNIK PIWNY #0016

                                Z brewkita Brewferm Grand Cru, 10.5 l, 19 Blg
                                (chciałem przetestować drożdże z tego zestawu)

                                Składniki:
                                Brewkit Brewferm Grand Cru
                                1.00 kg słodu pilzneńskiego
                                0.10 kg słodu czekoladowego
                                0.20 kg brązowego cukru kandyzowanego
                                woda kranówka filtrowana Brittą
                                drożdże z brewkita

                                Procedura:
                                Słody wsypane do 3 l wody 73C. Przerwa 67C-65C 30', podgrzanie infuzyjne do 72C, przerwa 30'. Po filtracji gotowanie 60'. Brewkit i cukier rozpuszczone w przegotowanej wodzie. Po wystudzeniu wszystkiego otrzymałem 10.5l 19Blg. Brzeczkę zaszczepiłem przygotowanym pół dnia wcześniej starterem. Brzeczka gorzka jak pieron, sam – a lubię piwa mocno chmielone – takiej nie robiłem. Na razie pysk wykręca.
                                Pozdrawiam,
                                Mirek

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X