Czemu nie wysładzałeś?
WarZone przez Makarona
Collapse
X
-
Przepraszam, jakoś przegapiłem to pytanie.
Piwo miało być piwem ekspresowo warzonym. Ale prawdę mówić niewiele to zmieniło.
Druga sprawa to to, że było to pierwsze piwo od lat, które złapało infekcę
Kilka dni temu uwarzyłem alternatywną wersję piwa, czyli 1 zacieranie 2 piwa"If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael JacksonComment
-
Dwa razy Bitter
Właśnie wysładzam piwa, które wedle planu mają być zacierana na raz, a chmielone i feremntowane oddzielnie.
Do tego wybrałem następujący zasyp.
6,7kg Słód Pale
1kg Monachijski
0,6kg Crystal
0,06kg Czekoladowy
Wysładzanie w przepływie. Wymodziłem 3 stopniowy system.Wysładzałem do ok 2°Blg.
Jako, że zabrałem się bardzo późno za warzenie, będę musiał dokończyć rano.
Niestety tylko połowe udało mi się spasteryzować, więc do rana połowa jest zostawiona sama sobie, mam nadzieje, że nic nie zdąży na niej się pożywić. Drożdże przygotowane, Dwa 1,2L startery BrewLabs Themes Valley 3 i Yorkshire 2. Póki co już wiem, że startery są za małe, gdyż z pomiarów mi wychodzi, że uzyskałem bardzo wysoką wydajność. Chyba częściej będę tak warzył, mniej brudu i zabawy tyle samo, bo w końcu za jedym razem robi się startey, zacieranie i sprzątanie. A przy odpowiednim doborze surowców można naprawdę dwa kompletnie różne piwa uwarzyć.
Pierwsza część została ugotowana z następującymi chmielami
20g Herkules 16%AA - na 60 minut gotowania
20g EKG 6% - na 20 minut gotowania
53g EKG na ostatnie kilka minut gotowania.
Piwo to zostało zaszczepione drożdżami BrewLabs Themes Valley 3
Wyszło 23L 13,5°Blg
Druga część
10g Hercules 16%AA - na 60 minut gotowania
20g Cascade 6%AA - na 60 inut gotowania
20g Cascade 6%AA - na 20 minut gotowania
30g Chinook na ostatnie 2 minuty
30g Cascade 6%AA na ostatnie 2 minuty
Do drugiej warki użyłem BrewLabs Yorkshire 2.
Wyszło około 22 litry 12,5°Blg
Do obu piw dodane zostały protafloc w ilości łyżeczki na ostatnie 15 minut gotowania
Zauważone różnice.
Brzeczka podczas filtracji i wysładzania była naprawdę czysta, wydajność wyszła wysoka, przełom bardzo widoczny.
Po tygodniu przelałem na cichą fermentację.
Piwo z częsci pierwszej odfermentowało do 1.012 (3Blg), nastomiast drugie piwo do 1.010(2,5Blg).
Pierwsze piwo pachnie troszkę słodko, jakby miodowo, i czuć trochę rozgrzewające odczucie - alkohol. Natomiast piwo drugie pachniało trochę jak świeżo ścięta trawa. Piwa generalnie zapowiadają się ciekawie.
Piwa wyszły ciemniejsze niż bym chciał, następnym razem dodatek słodów palonych będzie mniej niż 30g na 20 litrów. Tak z 15, ale obawiam się, że zniknie to delikatne "dotnięcie" słodów ciemnych."If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael JacksonComment
Related Topics
Collapse
-
Cześć. To mój pierwszy temat, chciałem Was zapytać o pewną sprawę.
Nastawiłem dwa tyg temu moją drugą "partię" piwa z brewkitu. Pierwszy to był Coopers Lager + drożdże z zestawu + 1kg glukozy. Po ok 10 dniach ilość cukru wskazywało na 1BLG. Zabutelkowałem,...-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Na początku chciałbym się przywitać z Waszym gronem użytkowników, więc hej! Jest to mój pierwszy post na forum i jednocześnie pierwszy krok do „piwowarstwa” o ile mogę tak nazwać to co zamierzam zrobić. Pewnie nietrudno się domyślić o co chodzi w moim poście, bo to można wywnioskować...
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
https://glubczyce.com.pl/nasze-marki/
Piwo Karlik Ciemne
Piwo ciemne typu lager, pasteryzowane.
Ekstr. brak infromacji
Alk. 3,5% obj.
Aromat - karmelowość, paloność, słodycz z charakterystycznym głubczyckim finiszem.
Piana - drobno...-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
W zapachu brzoskwinia, trochę cukru kandyzowanego, konia nie ma, może źrebię, konia-ku też brak, nuta dolna więcej brzoskwini, w smaku brzoskwinia również, ale herbata brzoskwiniowa, goryczka dość wysoka i taniczna. Takie piwo owocowe, beczki ani pół, dzikości ledwo co. a 21 zł jest. Never...
-
Channel: Piwo - konkretnie
2025-02-14, 11:03 -
-
Mam do sprzedania zestaw startowy do domowej produkcji piwa; W skład zestawu wchodzą:
- pojemnik fermentacyjny 33 litry z pokrywą
- pojemnik fermentacyjny 33 litry z pokrywą oraz kranik
- termometr analogowy
- ballingometr / areometr / cukromierz 0-25º BLG wraz ze szklaną...2 Photos-
Channel: Targowisko piwowarskie
2024-09-15, 11:09 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment