Dry Bitter
Dzisiaj uwarzyłem trzecie piwo na konkurs w Dundee.
Modyfikacja wody:
Gips piwowarski dodany do słodu 4.1g
Gips piwowarski dodany do kotła 8.3g
sól kuchenna dodany do kotła 2.8g
siarczan magnezu dodany do kotła 3.1g
Chlorek wapnia dodany do kotła 4.4g
Słody
3,5kg słód pale
0,5kg słód crystal
0,05kg pszenny czekoladowy
2,5litra wody na 1 kg słodu. Temperatura początkowa wody 77°C . Zacieranie 1,5h w 67°C.
Chmielenie
35g Marynka na 60 minut
25g Marynka na 20 minut
40g Marynka na 10 minut
Chłodzenie i napowietrzenie jak zwykle. Zadane gęstwą drożdżową Wyeast Scottish ale.
SG
1.044 (11°Blg )
Chyba troszkę mocniej mogłem nachmielić na goryczkę. Zobaczymy jak głęboko odfermentuje i czy przypadkiem nie będzie zbyt słodkie. Jeśli będzie ewidentnie zbyt mało goryczkowe po fermentacji dodam ekstraktu chmielowego przed rozlewem
Dzisiaj uwarzyłem trzecie piwo na konkurs w Dundee.
Modyfikacja wody:
Gips piwowarski dodany do słodu 4.1g
Gips piwowarski dodany do kotła 8.3g
sól kuchenna dodany do kotła 2.8g
siarczan magnezu dodany do kotła 3.1g
Chlorek wapnia dodany do kotła 4.4g
Słody
3,5kg słód pale
0,5kg słód crystal
0,05kg pszenny czekoladowy
2,5litra wody na 1 kg słodu. Temperatura początkowa wody 77°C . Zacieranie 1,5h w 67°C.
Chmielenie
35g Marynka na 60 minut
25g Marynka na 20 minut
40g Marynka na 10 minut
Chłodzenie i napowietrzenie jak zwykle. Zadane gęstwą drożdżową Wyeast Scottish ale.
SG
1.044 (11°Blg )
Chyba troszkę mocniej mogłem nachmielić na goryczkę. Zobaczymy jak głęboko odfermentuje i czy przypadkiem nie będzie zbyt słodkie. Jeśli będzie ewidentnie zbyt mało goryczkowe po fermentacji dodam ekstraktu chmielowego przed rozlewem
Comment