WarZone przez Makarona

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Makaron
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.08
    • 2107

    #61
    Dry Bitter
    Dzisiaj uwarzyłem trzecie piwo na konkurs w Dundee.

    Modyfikacja wody:

    Gips piwowarski dodany do słodu 4.1g
    Gips piwowarski dodany do kotła 8.3g
    sól kuchenna dodany do kotła 2.8g
    siarczan magnezu dodany do kotła 3.1g
    Chlorek wapnia dodany do kotła 4.4g

    Słody
    3,5kg słód pale
    0,5kg słód crystal
    0,05kg pszenny czekoladowy

    2,5litra wody na 1 kg słodu. Temperatura początkowa wody 77°C . Zacieranie 1,5h w 67°C.

    Chmielenie
    35g Marynka na 60 minut
    25g Marynka na 20 minut
    40g Marynka na 10 minut

    Chłodzenie i napowietrzenie jak zwykle. Zadane gęstwą drożdżową Wyeast Scottish ale.

    SG
    1.044 (11°Blg )

    Chyba troszkę mocniej mogłem nachmielić na goryczkę. Zobaczymy jak głęboko odfermentuje i czy przypadkiem nie będzie zbyt słodkie. Jeśli będzie ewidentnie zbyt mało goryczkowe po fermentacji dodam ekstraktu chmielowego przed rozlewem
    "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

    Comment

    • Makaron
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.08
      • 2107

      #62
      Obydwa piwa przelane w piątek wieczorem z dodatkiem żelatyny na szybką cichą fermentację.
      Przy przelewaniu odczytałem gęstości:
      Lekkie ale odfermentowało do 1.010 ,czyli coś okolice 2.5°Blg
      Natomiast mój stout do 1.012, czyli 3°Blg
      Po 24 godzinach piwa piwa zabutelkowane z 65g cukru na 20 litrów.

      Pierwszy test po 4 dniach pozytywny, lekkie nagazowanie póki co do tego poziom aldehydu octowego się zmniejszył (ale cały czas wyczuwalny) i wyszły należyte aromaty cytrusowe w lekkim ale, i fajna nie natarczywa palność w stoucie, do tego lekko wytrawna mineralna końcówka. Temperatura fermentacji była w miarę wysoka więc dwuacetyl musiał być przerobiony szybko i w tych piwach nie miałem okazji ich wyczuć. Trzymam kciuki by piwo dojrzewało w należytym kierunku. Teraz nie mam wyjścia muszę wystawić je na konkurs cokolwiek się z nimi stanie... no dobra jeśli by skwaśniały to sobie odpuszczę...
      "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

      Comment

      • Makaron
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.08
        • 2107

        #63
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Makaron Wyświetlenie odpowiedzi
        Dry Bitter

        Piwo odfermentowało do 1.012 (3blg). Dzisiaj przelałem je na cichą z dodatkiem żelatyny. Jutro/pojutrze butelkuje je z dodatkiem 65g cukru na 20 litrów piwa.
        Last edited by Makaron; 2011-07-30, 22:31.
        "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

        Comment

        • lisiewski
          Porucznik Browarny Tester
          • 2009.12
          • 459

          #64
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Makaron Wyświetlenie odpowiedzi
          Piwo odfermentowało do 1.012 (3blg). Dzisiaj przelałem je na cichą z dodatkiem żelatyny. Jutro/pojutrze butelkuje je z dodatkiem 65g cukru na 20 litrów piwa.
          Lepiej się klaruje z dodatkiem owej żelatyny? W jakiej ilości/formie stosujesz ten specyfik podczas cichej fermentacji?

          Comment

          • Makaron
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2003.08
            • 2107

            #65
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lisiewski Wyświetlenie odpowiedzi
            Lepiej się klaruje z dodatkiem owej żelatyny? W jakiej ilości/formie stosujesz ten specyfik podczas cichej fermentacji?
            Normalnie nie używam, ale czas mnie goni. Stosuje łyżeczkę rozpuszczonej żelatyny na 20 litrów piwa. Póki co efekty są zadowalające. Trzeba pamiętać o tym, że jak zbyt długo przetrzymamy piwo z żelatyna drożdży może być za mało do szybkiej refermentacji. Najlepiej dodać odrobinę suchych drożdży (2-3g na 20 litrów powinno wystarczyć) przy butelkowaniu.
            "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

            Comment

            • fidoangel
              Major Piwnych Rewolucji
              🥛🥛🥛
              • 2005.07
              • 3489

              #66
              A do kega jak byś to widział? Ja nie byłem zadowolony ze stosowania żelatyny ale nie mówię nie, jakby coś nagłego .
              "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

              Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

              Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
              Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
              Sprawdź >>>Przewodnik<<<

              Comment

              • Makaron
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2003.08
                • 2107

                #67
                Do kega to już bym dawał sklarowane piwo. Czyli cicha z żelatyną i wtedy przelanie do kega. Jeśli ktoś sztucznie gazuje to nawet bym pokusił się o mocne sklarowanie. A normalnie to 24h z żelatyną i do butelek. Po tygodniu nagazowanie mam jak należy.
                Fermentujące piwo było lekko podgrzewane pod koniec fermentacji by zredukować dwuacetyl. Ale aldehyd octowy jest na wyższym poziomie niż bym chciał (chociaż troszkę się poprawiło po 2 tygodniach). Liczę na to,że zredukuje się poniżej poziomu wyczuwalności do konkursu.
                "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

                Comment

                • Makaron
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2003.08
                  • 2107

                  #68
                  Dwa piwa z ostatnich warek zajęły pudła.

                  Dry Stout zajął trzecie miejsce w Dundee.

                  A Dry bitter zajął pierwsze miejsce w kategorii Standard and Best Bitters w Bristolu, największym konkursie w UK w Wielkiej Brytanii w tym roku. Niestety nie załapało się na Best of Show, ale cóż nie można mieś wszystkiego .
                  Czyli piwo uwarzone przez polaka w Szkocji przy użyciu polskiego chmielu i szkockich drożdży wygrało w tradycyjnym angielskim stylu . To podcina skrzydła krzykaczom, że dobrego bittera można uwarzyć tylko na tradycyjnych surowcach!
                  "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

                  Comment

                  • fidoangel
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🥛🥛🥛
                    • 2005.07
                    • 3489

                    #69
                    No gratki, gratki.
                    A słody skąd?
                    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                    Comment

                    • Makaron
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2003.08
                      • 2107

                      #70
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
                      No gratki, gratki.
                      A słody skąd?
                      Słody z Simpsons Malt.
                      "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

                      Comment

                      • Robert13
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2010.04
                        • 899

                        #71
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Makaron Wyświetlenie odpowiedzi
                        Dwa piwa z ostatnich warek zajęły pudła.

                        Dry Stout zajął trzecie miejsce w Dundee.

                        A Dry bitter zajął pierwsze miejsce w kategorii Standard and Best Bitters w Bristolu, największym konkursie w UK w Wielkiej Brytanii w tym roku. Niestety nie załapało się na Best of Show, ale cóż nie można mieś wszystkiego .
                        Czyli piwo uwarzone przez polaka w Szkocji przy użyciu polskiego chmielu i szkockich drożdży wygrało w tradycyjnym angielskim stylu . To podcina skrzydła krzykaczom, że dobrego bittera można uwarzyć tylko na tradycyjnych surowcach!
                        To tylko znaczy, iże Marynka jest doskonałym chmielem.

                        Marynka ma ten problem, że jest uprawiana tylko i wyłącznie w POlsce, co przy napomknięciu, że jest odmiana typowo polska i wyłącznie polska daje kosmopolityczny efekt tzw. bicia w dekiel, zwanym przeze mnie także 'defektem niewolnika'
                        Marynka. U mnie zawsze nr.1, równiez na smak i aromat, za to Lubelski zawsze jakos tak daleko był na mojej osobistej liście chmielowej...

                        Gratulacje za podium.

                        Comment

                        • Makaron
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2003.08
                          • 2107

                          #72
                          Cream Ale

                          Modyikacja wody (woda jak na lagera)
                          czyli
                          0,6g do słodu gipsu piwowarskiego
                          1,2g gipsu do gara
                          0,6g siarczanu magnezu do gara
                          2,5g chlorek wapnia do gara.

                          Zasyp
                          2kg słód Pilzneński
                          2kg słód Pale
                          0,4kg płatki kukurydziane
                          0,4kg cukru

                          Zacieranie 90 minut w 65°C. Wysładzanie na raty. Gotowanie 90 minut

                          Chmielenie
                          15g 7,5%AA (112.5GPH) Premiant na 90 minut gotowania
                          20g 7,5%AA (150GPH) Premiant na ostatnią minutę.

                          Wydajność wyszła kiepska, z tego zasypu zaledwie 12°Blg . Po raz kolejny dostałem źle ześrutowany słód. Będę musiał wszystkie słody śrutować w domu sad ,bo ciężko utrafić w zakładaną wydajność.

                          Po tygodniu na burzliwej piwo powędrowało z dodatkiem żelatyny na cichą, jakoś o nim zapomniałem na ponad tydzień.
                          Pozlałem piwo do butelek z dodatkiem 80g cukru na 20 litrów piwa. Piwo była bardzo klarowne, więc dodałem odrobinę suchych drożdży S04 by mieć pewność, że się nagazuje. Pozatym nie ma co się oszukiwać S04 dają zwarty osad na dnie butelek. Co ułatwi mi życie w przyszłości.
                          Pomiar gęstości wyszedł zaledwie 1.004 (1°Blg) ale w temperaturze poniżej 20°C ,więc zapewne ma odrobinę więcej. Czyli piwo wyjdzie wytrwane, o dziwo teraz tego w smaku jeszcze nie czuć. Za to wychodzi aldehyd octowy i zapachy pochodzące od kukurydzy. Te same co w niektórych piwach przemysłowych. Liczę, że aldehyd zostanie zredukowany podczas leżakowania. Zobaczymy. Piwo to teraz powinno poleżeć z 3 mc, ale znając życie nic z tego nie będzie.
                          "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

                          Comment

                          • Makaron
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2003.08
                            • 2107

                            #73
                            American IPA

                            Modyfikacja wody
                            mała ćwiertka łyżeczki gipsu piwowarskiego (by podnieść ilość wapnia w wodzie do minimum 50ppm)

                            Zasyp
                            4800kg Pale Malt
                            500g Carahell (30EBC) Malt
                            250g Monachijski jasny
                            80g Amber (100EBC) Malt

                            Zacieranie 90 minut 65°C .

                            Chmielenie
                            23g 16%AK (368GPH) Herkules na 90 minut gotowania.
                            33g 13.8AK (445GPH) Citra na ostatnie 10 minut
                            33g 13.8AK (445GPH) Citra na ostatnie 5 minut
                            33g 13.8AK (445GPH) Citra na ostatnie 2 minuty
                            20g 14% (280GPH) Chinook na ostatnie 2 minuty
                            Drożdże
                            Dwutygodniowa gęstwa US05 w ilości 200ml

                            Wyszlo mi 20 litrów 15,5°Blg.

                            Piwo uwarzone w ostatnią niedziele. Fermentuje w dolnej granicy pracy drożdży, czyli 15C. Mam zamiar przetrzymać to piwo na fermentacji burzliwej przynajmniej 10 dni.
                            "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

                            Comment

                            • Makaron
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2003.08
                              • 2107

                              #74
                              Piwo uwarzone w grudniu, piwo to bylo warzone wraz z pokazem, wiec musialem zapomniec uzupelnic moich notatek.

                              Niezwyczajny Bitter

                              Modyfikacja wody:

                              Gips piwowarski dodany do słodu 4.1g
                              Gips piwowarski dodany do kotła 8.3g
                              sól kuchenna dodany do kotła 2.8g
                              siarczan magnezu dodany do kotła 3.1g
                              Chlorek wapnia dodany do kotła 4.4g

                              Słody
                              3kg słód pale
                              0,5kg słód crystal
                              0,04kg słód czekoladowy

                              2,6litra wody na 1 kg słodu. Temperatura początkowa wody 73°C . Zacieranie 1h w 67°C.
                              Wysładzanie na raty, odebrałem około 28L brzeczki

                              Chmielenie
                              13g Hercules 16%AA na 60 minut
                              35g EKG 7%AA na 20 minut
                              50g Chinook 12%AA na 2 minut

                              Chłodzenie i napowietrzenie jak zwykle. Zadane 1,5L starterem Wyeast Themes Valley. Płynną część startera odlałem i zadałem tylko tak 100ml z osadem drożdżowym

                              SG
                              Uzyskałem około 23L brzeczki 1.034 (8.5°Blg )
                              FG - 1.008 (2°Blg)
                              Czyli odfermentowanie okolo 75%
                              Bitter z 70g cukru na 21L wyladowal w butelkach.

                              Piwo to dostalo dobre noty od sedziow w ostatnim konkursie Scottish Craft Brewers. Ale ze wzgledow technicznych (bylem organizatorem tego konkursu) nie moglo wziasc udzialo w klasyfikacji. Jedyny podstawowy problem o jakim pisali to to, ze piwo wydawalo sie ciemne, chociaz nikt nie zauwazyl, aby piwo bylo wodniste (piwo wystawione bylo w kategorii Premium, czyli powinno miec dobre 2°Blg wiecej).
                              "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

                              Comment

                              • Makaron
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2003.08
                                • 2107

                                #75
                                Eksperymentalny Ale.

                                Modyfikacja wody
                                12g gipsu piwowarskiego (pół na pół zacieranie i gotowanie)
                                2g chlorku sodu
                                6g siarczanu magnezu

                                Zasyp
                                3,9 Pale Malt
                                0,25kg Monachijski
                                0,1kg Amber

                                Zacieranie.
                                Stosunek wody do słodu ok. 4:1. Temperatura zacierania około 68°C. Zacieranie 30 minut + 10 minut mashout.Na koniec zacierania dodałem wody by podnieść temeprature do 74C i po 10 minutach zacząłem filtacje. Ogólnie kadź zacierna była wypełniona do samej krawędzi.
                                Filtracja bez wysładzania.

                                Gotowanie
                                10 minut bez chmielu
                                25g 12%AA Magnum - na 60 minut gotowania
                                30g 3%AA Styrian Goldings na 25 minut
                                20g 3%AA Styrian Goldings na 15 minut
                                50g 3%AA Styrian Goldings na 2 minuty
                                Poczekałem 15 minut przed przeniesieniem do chłodzenia.

                                Chłodzenie i reszta jak zwykle. Napowietrzenie mieszalnikiem do farb.

                                Zadane starterem 1,5L drożdżami BrewLab Yorkshire 2

                                Wyszło mi 23L brzeczki około 11,2°Brix (10.8*Plato). Co daje wydajność powyżej 70% (liczona po brytysku).

                                Po tygodniu piwo odferementowalo 75%, wiec zamierzenie by uzyskac piwo nisko odfermentowane sie nie udalo. Nastepnym razem skroce czas zacierania do pozytywnej proby jodowej + 10 minut mashout, zobaczymy co z tego wyjdzie.

                                Piwo przetrzymuje na drozdzach by sie sklarowalo troszke bardziej, i chyba po kolejnym tygodniu po prostu je zabutelkuje.

                                Po raz pierwszy uzywam drozdzy BrewLabs. Zobaczymy co z tego wyjdzie
                                Last edited by Makaron; 2012-02-04, 22:56.
                                "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X