WarZone przez Makarona

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • fidoangel
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛
    • 2005.07
    • 3489

    #76
    Czemu nie wysładzałeś?
    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

    Comment

    • Makaron
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.08
      • 2107

      #77
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
      Czemu nie wysładzałeś?
      Przepraszam, jakoś przegapiłem to pytanie.

      Piwo miało być piwem ekspresowo warzonym. Ale prawdę mówić niewiele to zmieniło.
      Druga sprawa to to, że było to pierwsze piwo od lat, które złapało infekcę

      Kilka dni temu uwarzyłem alternatywną wersję piwa, czyli 1 zacieranie 2 piwa
      "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

      Comment

      • Makaron
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.08
        • 2107

        #78
        Dwa razy Bitter

        Właśnie wysładzam piwa, które wedle planu mają być zacierana na raz, a chmielone i feremntowane oddzielnie.
        Do tego wybrałem następujący zasyp.

        6,7kg Słód Pale
        1kg Monachijski
        0,6kg Crystal
        0,06kg Czekoladowy

        Wysładzanie w przepływie. Wymodziłem 3 stopniowy system.Wysładzałem do ok 2°Blg.
        Jako, że zabrałem się bardzo późno za warzenie, będę musiał dokończyć rano.
        Niestety tylko połowe udało mi się spasteryzować, więc do rana połowa jest zostawiona sama sobie, mam nadzieje, że nic nie zdąży na niej się pożywić. Drożdże przygotowane, Dwa 1,2L startery BrewLabs Themes Valley 3 i Yorkshire 2. Póki co już wiem, że startery są za małe, gdyż z pomiarów mi wychodzi, że uzyskałem bardzo wysoką wydajność. Chyba częściej będę tak warzył, mniej brudu i zabawy tyle samo, bo w końcu za jedym razem robi się startey, zacieranie i sprzątanie. A przy odpowiednim doborze surowców można naprawdę dwa kompletnie różne piwa uwarzyć.

        Pierwsza część została ugotowana z następującymi chmielami

        20g Herkules 16%AA - na 60 minut gotowania
        20g EKG 6% - na 20 minut gotowania
        53g EKG na ostatnie kilka minut gotowania.

        Piwo to zostało zaszczepione drożdżami BrewLabs Themes Valley 3
        Wyszło 23L 13,5°Blg

        Druga część
        10g Hercules 16%AA - na 60 minut gotowania
        20g Cascade 6%AA - na 60 inut gotowania
        20g Cascade 6%AA - na 20 minut gotowania
        30g Chinook na ostatnie 2 minuty
        30g Cascade 6%AA na ostatnie 2 minuty

        Do drugiej warki użyłem BrewLabs Yorkshire 2.
        Wyszło około 22 litry 12,5°Blg
        Do obu piw dodane zostały protafloc w ilości łyżeczki na ostatnie 15 minut gotowania

        Zauważone różnice.
        Brzeczka podczas filtracji i wysładzania była naprawdę czysta, wydajność wyszła wysoka, przełom bardzo widoczny.

        Po tygodniu przelałem na cichą fermentację.
        Piwo z częsci pierwszej odfermentowało do 1.012 (3Blg), nastomiast drugie piwo do 1.010(2,5Blg).
        Pierwsze piwo pachnie troszkę słodko, jakby miodowo, i czuć trochę rozgrzewające odczucie - alkohol. Natomiast piwo drugie pachniało trochę jak świeżo ścięta trawa. Piwa generalnie zapowiadają się ciekawie.
        Piwa wyszły ciemniejsze niż bym chciał, następnym razem dodatek słodów palonych będzie mniej niż 30g na 20 litrów. Tak z 15, ale obawiam się, że zniknie to delikatne "dotnięcie" słodów ciemnych.
        "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

        Comment

        Przetwarzanie...
        X