WarZone przez Makarona

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • czujnik
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2003.11
    • 177

Makaron napisał : Skład: Siatka słodu pilznieńskiego,kubek słodu czarnego uprażonego, 2 kubki słodu karmelowego, pół kubka płatków owsiuanych. 25 gram chmielu goryczkowego granulatu i 25 gram chmielu aromatycznego.

Swoją drogą, Makaron masz ciekawy system miar.
    Ale to ma swój urok każde piwo inne.

Comment

• Makaron
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.08
      • 2107

Warka numer 9 "Ciemna 12"

Niestety ostatnie warki rozeszły się w tempie błyskawicznym. Zatem musiałem przystąpić do kolejnego warzenia.
      Tym razem w końcu ujednoliciłem jednostke miar w moim warzeniu. SŁód postanowiłem odmierzać na Litry, a chmiel na garście.

Tym razem z powodu braku odpowiedniej ilości drożdzy postanowiłem zrobić z odrobiny drożdzy suchych, które miałem odłożone na tzw. Czarną godzine. Opisałem jak to zrobiłem tutaj

Skład:
      8L słodu pilznieńskiego
      0,5L słodu karmelowego jasnego
      0,75L uprażonego słodu
      1,5 garści chmielu goryczkowego
      2 garści chmielu aromatycznego
      starter drożdzowy

Zacieranie:
      45 minut w temperaturze 62 stopni Celcjusza
      20 minut w temperaturze 72 stopni.
      Podgrzałem do 80 stopni i zacząłem filtrować... i tutaj pojawiają się problemy, niestety muszę znaleść inny sposób na mielenie słodu, bo filtracja z wysładzaniem trwa strasznie długo.

Chmielenie:
      Po zagotowaniu przyszłego piwka dosypałem chmiel goryczkowy, po godzinie intensywnego gotowania dosypałem chmielu aromatycznego i po kolejnych kilku minutach wystawiłem na balkon do wychłodzenia. Niestety z powodu późnej godziny musiałem czekać całą noc.

Nastepnego dnia odcedziłęm chmiel, dolałem odpowiednią ilość wody by wyszło 12Blg. dolałem starter....

Starter okazał się troche za słaby ponieważ fermentacja ruszyła dopiero po 30 godzinach. Ale w tym momencie piana w fermentorze jest naprawde gtuba i gęsta. Za kilka dni przeniose spokojnie do cichej fermentacji....
      "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

Comment

• Makaron
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.08
        • 2107

Coś zepsułem podczas warzenia ostatniej warki... Piwo nie jest kwaśne,ale zielone piwo smakuje paskudnie. Strasznie paskudnie i mam jeszce małą nadzieje,że jak dojrzeje to się poprawi i będzie wypijalne,ale narazie jest paskudne i obawiam się ,że tak już zosatnie. Jak narazie kończe z eksperymentowaniem. Powracam do warzenia prostych pilsów bez kombinacji.
        "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

Comment

• CarlBerg
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2003.09
          • 968

Makaron napisał(a)
          (...)Jak narazie kończe z eksperymentowaniem. Powracam do warzenia prostych pilsów bez kombinacji.
          Nie zrażaj się :/
          Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
          Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"

Comment

• Makaron
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2003.08
            • 2107

CarlBerg napisał(a)
            Nie zrażaj się :/
            Nie zrażam się,ale teraz potrzebuje jakieś piwko,które bez krzywienia się będzie można wypić. Czyli kilka warek muszę zrobić klasycznie. Za jakiś czas znowu zacznie mnie korcić z eksperymentami

Comment

• Makaron
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2003.08
              • 2107

No i 10 warka też nie wyszła Nierozumiem, smak taki sam co w warce 9 tylko mniej intensywny.... i od bólu da się wypić zapewne po porządnym odleżakowaniu. Doszedłem do wniosku ,że któryś z surowców mnie zawiódł. Na 100% nier jest to wina drożdzy,bo używałem różnych. Większe podejrzenie upatruje w słodzie niż w chmielu,aczkolwiek następną warke na 100% zrobie z innych surowców. Trzeciej warki pod rząd "skopanej" nie przeżyje

Comment

• Makaron
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2003.08
                • 2107

Warka 11

Po zdobyciu nowych surowców.
                Świerze drożdze, nowe otwarte paczki chmielu, nowy worek słodu prosto z BalticMaltu

Po stresach związanych z dwiema poprzednimi warkami z pewnym zaniepokojeniem oczekiwałem pierwszych efektów warki.

Skład:
                ok. 16 L słodu pilznienskiego
                ok. 0,5 L słodu karmelowego
                chmiel goryczkowy i aromatyczny
                Drożdze Windsor

Zacieranie
                40 min. w 62 st C
                25 min. w 72 st C
                pogrzanie do 80 st C na dosłownie chwilke.

Z takiej ilości słodu wyszło mi naprawde sporo tymbardziej,że zmieliłem słód w nowy sposób co ułatwiło mi bardzo wysładzanie.
                Uzyskałem w sumie 25 litrów brzeczki o stężeniu 11Blg.
                Ale z powodów braku pojemności brzeczke musiałem podzielić na 2 garnki (jeden 15 L drugi 11L) zatem w dwóch garnkach inaczej nachmieliłem. Jeden gar mocno goryczkowy drugi delikatnie. Schłodzenie trwało koło 1h.
                Fermentowałem w dwóch różnych fermentorach.

Fermentacja
                trwała zaledwie trzy dni, nadałem takie ilości drożdzy,że fermentacja ruszyła zaledwie kilka godzin po dodaniu do brzeczki. Małe stężenie i w miare wysoka temeperatura fermentacji (koło 21st C).Mam nadzieje,że nie wyjdzie mi piwko truskawkowe ,ale na wakacyjne upały dobrze schłodzone będzie też dobre

Zabutelkowałem bez cichej fermentacji,by zminimalizować szanse skiśnięcia

Już niemoge siędoczekać efektów

Comment

• Makaron
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2003.08
                  • 2107

Warka 13

Jak się okazało niedokońca pechowa

Jako ,iż dawno temu warzyłem to surowce wymienie jedynie z nazwy :
                  Słód pilznienski
                  słód karmelowy
                  słód upażony w dużych ilosciach!

Lekko nachmielone!

Całość podzieliłem na dwie częśći do jednej dodałem paczke imbiru podczas chmielenia.

Drugą część leciutko nadałem goryczkowym

Po pierwszych testach. Imbirowe piwa mi nie smakują, jedyny eksperyment z imbirem. Jakoś niemogę się przekonać.

Ciemniaczek ma naprawde mocno palony smak. jak na 11Blg na samym początku to piwo jest bardzo ciemne. Wyraźnie mocny smak palonego słodu!

Comment

• Makaron
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2003.08
                    • 2107

Warka 14

Produkcje pzreniosłem do domu wiejskieg, mam tam spokój, lodówke całą dla siebie, naprawde zimną piwniczke! Woda pobierana ze studni głębinowych kilkaset metrów od domku. Całość ogrzewałem na piecu opalanym drewnem. Czyli kompletny powrót do korzeni.

Surowce
                    4kg słodu pilznienskiego
                    200 gram słodu karmelowego
                    200 gram słodu palonego
                    2 łyżeczki drożdzy górnej fermentacji

Zacieranie
                    62 st C - 40 minut
                    72 st C - 25 minut

chmielenie: w sumie wyszło mi troche ponad 10Blg. Przygotowuje się do wakacji i warze słabiutkie piwa. Więc wrzuciłem 5 garsci goryczkowego i 5 garści aromatycznego.

Niedawno zabutelkowałem w wekend przenosze do piwniczki. Szykuje się na sezon grillowy

Comment

• Makaron
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2003.08
                      • 2107

Warka 15.

Warunki na działeczce są na tyle komfortowe,że chyba tam zostaje z warzeniem na stałe. Woda jest tam przednia (muszę zdobyć dokłądne informacje o niej).
                      Wiaderka powiększyłem.

Surowce:
                      słód pilznieski
                      pół puszki koncentratu Coopersa
                      chmiel goryczkowy i aromatyczny
                      drożdze górnej fermentacji Danstar

Zacieranie
                      koło 60 st C 50 min
                      bardzo wolne podgrzewanie o 10 st C(ponad pół godziny)
                      koło 70 st C 30 min

Niestety miałem drobne problemy z termometrem... uszkodził się skala w środku połamała się i przesuwała się chociaż wskazywał w miare dobrze! We wrzątku pokazywał blisko 100 (różnica mogła być koło 5 st C) . Ale mimo wszystko wydłużyłem czas zacierania by w razie czego piwo nie trafiło do kibelka. Kolor po zacieraniu zmienił się znacznie i po przefiltrowaniu brzeczka była strasznie słodka i klejąca (niestety nie miałem jodyny by sprawdzić czy znajduje sie wniej skrobia) Licze na to,że pzredłużęnie czasu przerw oraz powolne podgrzewanie całosci da jaksieś pozywtywne efekty

Całość po filtracji podzieliłem na 2 części. do jednej dodałem koncetrat Coopersa i niedochmielałem już niczym. Po prostu zagotowałem całość i gotowałem przez kilkanaście minut. (wyszło koło 16Blg i troche martwie sie,że piwo nie będzie goryczkowe...zobaczymy)

Drugą część porządnie nachmieliłem, ale przy 15Blg to po odfermentowaniu powinno dojść do siebie.

Zadałem obydwie warki drożdzami. Na efekty przyjdzie troche poczekać!

Comment

• Makaron
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2003.08
                        • 2107

Warka 16

Jasna 15 Blg

Wykorzystałewm reszte surowców jakie miałem czyli ok 7kg słodu pilznienskiego oraz troche chmielów jakie mi zostały. Troche taki mix,ale wole wykorzystać to co zostało niż wyrzucić.

Pożyczyłem ciekawy garnek sporo większy niż dotychczas, więc całość wywarzyłęm na raz. Nie wiem ile wyszło ,ale na oko 35L.

Zacieranie:
                        infuzyjne
                        62 st C - 45 minut
                        72 st C - 15 minut

Podgrzałem do 75st C i przeniosłem do filtrtracji.

Chmielenie... wszystko co miałęm do gotującej się brzeczki na godzine i 10 minut. Przez noc zostawiłem do wychłodzenia, rano przefiltrowałem chmiel i zadałęm drożdzami Dnastarami. Zobaczymy co z tego wyjdzie!

Comment

• Makaron
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2003.08
                          • 2107

Ostatnia warka przeniesiona do cichej fermentacji. To co 25L balona niezmieściło się od razu "wcisnąłem" w butelki z odrobinką cukru... Teraz tylko czekanie

Comment

• Makaron
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2003.08
                            • 2107

BOCTOK 17

Skladniki
                            5kg slodu pilzenskiego
                            140gram chmielu aromatycznego granulat 4% alfa.
                            drożdze górnej fermatacji.

Zacieranie
                            64-62 20`
                            74-72 40`
                            podgrzanie do 75 i przeniesienie do filtracji.

Warzenie
                            60min - 100gram
                            30min - 20 gram
                            10 min - 20 gram

Chodzenie calości przez ok 1h. odfiltrowanie chmielu
                            Dolalem takiej ilości zimnej wody by bylo 12Blg.

Na razie fermentuje.

Comment

• Makaron
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2003.08
                              • 2107

BOCTOK 18

Skladniki takie same jak w warce 17.

Zacieranie:
                              64-62 - 15`
                              74-72 - 45`
                              podgrzanie do 75 st.C

Przenioslem do filtroawania. Czesc bez wysladzania Chmielilem mozno ze wzgledu na duze stezenie brzeczki. Czesc po wysladzaniu chmielilem srednio.
                              Wyszlo mi ok 6-7L 22Blg oraz ok 20L 10Blg.
                              Na razie fermentuje.

Comment

• Makaron
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2003.08
                                • 2107

Ostatnie dwie warki temperatura fermentacji około 14 stopni C. Troche niska jak na drożdze górnej fermentacji... ale powolutku fermentuje. Zobaczymy jakie będą efekty fermrntacji w tak niskiej temperaturze. Na pewno czas fermentacji wydłuży się o dobre kilka dni.

Comment

Przetwarzanie...
                                X