Zwątpiłem

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Archer
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2003.09
    • 217

    #1

    Zwątpiłem

    Zwątpiłem w swoje umiejętności piwowarskie!!
    Pierwsze piwko skwaśniało podczas cichej fermentacji i odrxuca swoim smakiem, choć mimo to zabutelkowałem je.Drugie (nazwałem je tęgie) jest rzeczywiście tęgie, ale ma wyjątkowo mocny, korzenno owocowy posmak i aromat-również odrzuca. Oba piwa nie chcą się pienić, a to pirwsze nawet nie chce się nagazować po dodatku glukozy. Czy w tym wypadku należy rozumieć, że bakterie, które spowodowały skwaśnienie są również odpowiedzialne za zamordowanie drożdży?
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

    #2
    Moje skwaśniałe było wyjątkowo dobrze nagazowane, więc niekoniecznie idzie to w parze, zresztą może być tak, że najpierw się nagazowało, a potem skwaśniało. Co do braku gazu - zdarzyło mi się to kilka razy, i nie zmieniło to faktu, że piwo zostało spożyte w całości.
    Proponuję, żebyś nie bawił się w eksperymety, tylko zrobił parę warek prostego w produkcji piwka. I mniej przejmuj się szczegółami, bo jak mówi stary kawał - drzewa zasłaniają widok lasu.

    Comment

    • Archer
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2003.09
      • 217

      #3
      Wiesz, martwi mnie również, że moje piwko przelane do gąsiora na cichą fermentację nie chce się klarować, zarówno pierwsze, które skwaśniało, jak i to drugie, które jest w gąsiorze obecnie. Nie wiem, czy wynika to z niewłaściwej filtracji zacieru, czy z czego innego...

      Comment

      • Krzysiu
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.02
        • 14936

        #4
        A w czym robisz fermentację burzliwą i czy dałeś świeże drożdże, czy używane?

        Comment

        • Archer
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2003.09
          • 217

          #5
          Fermentację burzliwą przeprowadzam w 35 litrowym wiadrze z przykrywą, przeznaczonym do kontaktu z żywnością. Drożdże były świeże, próbuję odzyskiwać drożdże z poprzedniej warki, ale to jest na razie w swerze prób, nie odważyłem się jeszcze ich wykorzystać do nowej warki.
          To drugie piwo, o którym pisałem(Tęgie) jest wyjątkowo mocne, podczas ferm. burzliwej z fermentora wydobywał się tak piękny zapach, że nie mogłem się od niego oderwać, ale po zmierzeniu gęstości i przy przelaniu do balonu na cichą nalałem sobie kufelek i musiałem się zmusić do jego wypicia. Ma tak silny niekorzystny posmak, że odpycha. Nie jest to taki smak i zapach, który wskazuje na zepsucie, ale trudno mi go określić. Najprościej ująć to tak, że to posmak owocowo korzenny, choć wyczuwam jeszcze inną bardzo silną nutę, ale nie potrafię jej do niczego porównać. Zastanawiam się, czy to nie jest efekt zbyt wysokiej temperatury fermentacji. Drożdże dolnej fermentacji kupiłem w Instytucie Biotechnologii Przemysłu Rolno Spożywczego. Nie wiem dokładnie jaka jest ich optymalna temperatura pracy, ja fermentowałem w 12-13 stopniach i trwało to 15 dni.

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • ART
            Opolski, Black IPA
            ART
            Wyjątkowo dużo piw ponadprzeciętnie dobrych trafiło się na naszym ostatnim "panelu"

            To piwo miało niedawno premierę na jarmarku przedświątecznym w Opolu - można było spróbować z kranu. Teraz na tapetę poszła u nas butelka z opolskim amfiteatrem w tle na ecie...
            2025-01-05, 00:18
          • ART
            Nieczajna, Session Black IPA
            ART
            Piwo uwarzone na podstawie zwycięskiej receptury Pawła Wróbla w kategorii ... Session Black IPA w I Wielkopolskim Konkursie Piw Domowych.

            ekstr, 12,5 alk. 5,3.

            Piana gęsta obfita, beżowa, długotrwała.
            Gazu dużo. Może ciut za.
            Barwa - czarne nieprzejrzyste....
            2025-01-04, 23:48
          • darekd
            Kundmüller, Weiherer Festbier
            darekd
            Browar z bawarskiej Górnej Frankonii spod Bambergu, który w tym roku obchodzi swoją 150 rocznicę.
            W związku z tym uwarzono tego Festbiera o zaw. ekstr. 13,8% i alk. 5,8%
            Chmiel to Spalter Select

            https://www.brauerei-kundmueller.de/...herer-festbier...
            2024-12-07, 00:04
          • slawekkazek
            Piwna odsłona miasta Radomia. Katalog wystawy, oprac. K. Głowacki, Radom, 2023.
            slawekkazek
            pozycja godna odnotowania: Piwna odsłona miasta Radomia. Katalog wystawy, oprac. Krzysztof Głowacki, wyd. Archiwum Państwowe w Radomiu, Radom 2023. W zasadzie to katalog wystawy, tyle, że wydany solidniej, niż niejedna książka. Z opisu książki: "Wydawnictwo powstało w związku z wystawą...
            2024-11-25, 18:02
          • pebejot
            Grecja, Ateny, Lemesou 3, Paragon Brewery
            pebejot
            Sporych rozmiarów browar regionalny z własnym wyszynkiem zlokalizowany z dala od centrum Aten, za to tuż przy stacji metra Agios Dimitrios czerwonej linii 2.
            Jest to otwarty w 2021 roku browar w stylu amerykańskim. Wszystko znajduje się w hangarze dawnej hali przemysłowej.
            Pół powierzchni...
            2024-06-28, 08:00
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...