STOP 2003 - warka nr 11 świąteczna

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • may
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.01
    • 1508

    STOP 2003 - warka nr 11 świąteczna

    Właśnie w dniu dzisiejszym planuję nastawić 11 już warkę.Tym razem piwo świąteczne z dodatkami, piwo na które bardzo liczą moi dziadkowie.Swój udział w tym procederze już zapewnił mój 2 letni syn.
    Życzę sobie powodzenia
  • burar
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2003.09
    • 238

    #2
    Gdyby można było prosić o garść szczegółów, szczególnie jeśli chodzi o dodatki
    Grodziski Browar Domowy

    Comment

    • slado
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2003.07
      • 1072

      #3
      burar napisał(a)
      Gdyby można było prosić o garść szczegółów, szczególnie jeśli chodzi o dodatki
      Jestem ZA!
      Tak jakoś mało treściwych informacji o dodatkach, sposobie i ilości ich dozowania
      A przecież warzenie dobrego piwka to głównie te tajemnice

      Comment

      • may
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2002.01
        • 1508

        #4
        burar napisał(a)
        Gdyby można było prosić o garść szczegółów, szczególnie jeśli chodzi o dodatki
        W gruncie rzeczy będzie to piwko doświadczalne, użyję:
        1.Ekstrakt płynny słodowy jasny 1,8 kg;
        2.Opakowanie podpiwku kujawskiego;
        3.Skórka kandyzowana;
        4.Rodzynki.
        W jakich proporcjach dodatki.Nie wiem.Tego troszeczkę i tamtego.Zobaczymy co wyjdzie.
        Fermentację w kadzi zakończę po 4-5 dniach i do buteleczek.

        Comment

        • mapajak
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2002.12
          • 1187

          #5
          Odważny jesteś, ja z przypraw oprócz chmielu jeszcze nigdy niczego do piwa nie dodawałem.

          Comment

          • may
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2002.01
            • 1508

            #6
            mapajak napisał(a)
            Odważny jesteś, ja z przypraw oprócz chmielu jeszcze nigdy niczego do piwa nie dodawałem.
            Wyczytałem na opakowaniu podpiwka, że zawiera w sobie m.in. chmiel.Chciałbym uzyskać raczej piwo o słodkawym posmaku niż chmielowym.

            Comment

            • burar
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2003.09
              • 238

              #7
              mapajak napisał(a)
              Odważny jesteś, ja z przypraw oprócz chmielu jeszcze nigdy niczego do piwa nie dodawałem.
              Ja dodawałem kawę paloną, pomarańcze, banany, kolendrę, curacao. Nie ma co się bać, trzeba eksperymentować !
              Grodziski Browar Domowy

              Comment

              • may
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2002.01
                • 1508

                #8
                burar napisał(a)
                Ja dodawałem kawę paloną, pomarańcze, banany, kolendrę, curacao. Nie ma co się bać, trzeba eksperymentować !
                Zgadza się ! Bez prób i dalej : bez błędów lub sukcesów stimy w miejscu.

                Comment

                • may
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2002.01
                  • 1508

                  #9
                  Moje ostatnie piwko

                  Już jest, dziecko mojego pazerstwa na piwo domowe.
                  Dzisiaj o godz.3 rano sprawdziłem: fermentacja w toku, potężna piana i ten zapach: słodkawa skórka pomarańczowa i rodzynki.W czwartek piwko hop do butelek i juz na święta można uruchomić kubki smakowe...
                  Piwo ciemne świąteczne bakaliowe, 12,5 ltr, 13 Blg

                  Comment

                  • crizz
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2003.02
                    • 1255

                    #10
                    Odp: Moje ostatnie piwko

                    may napisał
                    W czwartek piwko hop do butelek i juz na święta można uruchomić kubki smakowe...
                    A na które Święta? Na Boże Narodzenie to będzie chyba za wcześnie?

                    Comment

                    • may
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2002.01
                      • 1508

                      #11
                      Oj nie mów tak.Już pierwsze podchody do piwka będą na święta Bożego Narodzenia, hej!

                      Comment

                      • may
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2002.01
                        • 1508

                        #12
                        Ostatnia warka która będzie przedostatnią

                        Obawiam się, że moja ostatnia warka nr 11 skończy w klopie.Podejrzanie zalatuje czymś nieokreślonym.Z pewnością nie delicjami.
                        Zastanawiam się nad nastawem nowej warki

                        Comment

                        • mapajak
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2002.12
                          • 1187

                          #13
                          Odp: Ostatnia warka która będzie przedostatnią

                          may napisał(a)
                          Obawiam się, że moja ostatnia warka nr 11 skończy w klopie.Podejrzanie zalatuje czymś nieokreślonym.Z pewnością nie delicjami.
                          Zastanawiam się nad nastawem nowej warki
                          Nie rób tego !!!
                          Zabutelkuj, czasem 2-3 miesiące leżakowania potrafią zrobić cuda z najgorzej nawet zapowiadającego się zielonego piwa.

                          Comment

                          • burar
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2003.09
                            • 238

                            #14
                            Odp: Odp: Ostatnia warka która będzie przedostatnią

                            mapajak napisał(a)
                            Nie rób tego !!!
                            Zabutelkuj, czasem 2-3 miesiące leżakowania potrafią zrobić cuda z najgorzej nawet zapowiadającego się zielonego piwa.
                            Mapajak ma rację ! Ja również dziwiłem się zapachowi warki, do której użyłem różnych dodatków. Po prostu uwalnia się trochę więcej zapachów, niż tylko w przypadku warzenia z chmielem.
                            Grodziski Browar Domowy

                            Comment

                            • burar
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2003.09
                              • 238

                              #15
                              Odp: Moje ostatnie piwko

                              may napisał(a)
                              Już jest, dziecko mojego pazerstwa na piwo domowe.
                              Dzisiaj o godz.3 rano sprawdziłem: fermentacja w toku, potężna piana i ten zapach: słodkawa skórka pomarańczowa i rodzynki.W czwartek piwko hop do butelek i juz na święta można uruchomić kubki smakowe...
                              Piwo ciemne świąteczne bakaliowe, 12,5 ltr, 13 Blg
                              Czy zagotowałeś rodzynki ? Pamiętaj, że one mają własne naturalne drożdże i to może powodować pewne "niespodzianki", które niekoniecznie muszą skończyć się źle !
                              Grodziski Browar Domowy

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X