drożdże/lager

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • lukuj
    Porucznik Browarny Tester
    • 2003.07
    • 320

    drożdże/lager

    Witam,
    Mam pytanko do kolegów z doświadczeniem w produkcji lagerów. Niedługo mój lagerek skończy cichą fermentację. Za oknem 3°C, więc warunki ku temu idealne. Idealne też ku temu by drożdże dolnej fermentacji spokojnie opadły i zebrały się na dnie. Obawiam się, że po rozlewie do butelek może się okazać, że w piwie pływa tak mało drożdży, że nie nagazują piwka. Zastanawiam się, czy przed zabutelkowaniem nie zamieszać delikatnie piwka od dna by zawiesina drożdży była bardziej liczna. Co sądzicie?
    Pozdrawiam
    KETTLER brewery
    www.lukuj.republika.pl
  • sponsor
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2003.10
    • 132

    #2
    Jeśli tak zrobisz to zniweczysz sens cichej fermentacji, która właśnie ma zwiększyć klarowność piwka. W nawet najbardziej klarownym piwie pozostaje na tyle dużo komórek drożdży, że nie musisz się martwić o nagazowanie. Drożdże po dodaniu jedzonka przed butelkowaniem rozmnożą się i nagazują wszystko jak trzeba.
    Tres Piwowares

    Comment

    • crizz
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.02
      • 1255

      #3
      Odp: drożdże/lager

      lukuj napisał
      Za oknem 3°C, więc warunki ku temu idealne.

      Czy to oznacza, że cichofermentujesz "za oknem"?

      Comment

      • lukuj
        Porucznik Browarny Tester
        • 2003.07
        • 320

        #4
        Odp: Odp: drożdże/lager

        crizz napisał(a)
        Czy to oznacza, że cichofermentujesz "za oknem"?
        Tak, w piwnicy ciągle zbyt ciepło...
        KETTLER brewery
        www.lukuj.republika.pl

        Comment

        • crizz
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.02
          • 1255

          #5
          Odp: Odp: Odp: drożdże/lager

          lukuj napisał
          Tak, w piwnicy ciągle zbyt ciepło...
          Temperatura za oknem nie jest stała... zastanawiam się, jaki to ma wpływ na młode piwo?

          Comment

          • Archer
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2003.09
            • 217

            #6
            Ja dodaję pożywki do nagazowania już w butelkach, czy lepiej dodać ją do całej masy przed butelkowaniem ?

            Comment

            • sponsor
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2003.10
              • 132

              #7
              Wydaje mi się, że lepiej do całości, bo wtedy bedziesz miał równomiernie wymieszane w całej objętości. Musisz tylko ściągnąć gdzieś zielone piwko w celu mieszania, żeby nie podnieść z dna osadu.
              Tres Piwowares

              Comment

              • Archer
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2003.09
                • 217

                #8
                No, to nawet logiczne...

                Comment

                • sponsor
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2003.10
                  • 132

                  #9
                  Dzięki, bo czasami już w siebie wątpię
                  Tres Piwowares

                  Comment

                  Przetwarzanie...
                  X