Dom Piwa Grossmann - warzy

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • biermann
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2001.09
    • 2552

    #106
    Pomyłka - chmielu dałem 50 g a nie 30 . Przed chmieleniem mam 25 litrów brzeczki, które pewno bede musiał lekko rozcieńczyć by baling końcowy nie był za wysoki.

    A oto dokumentacja fotograficzna

    Zacieranie
    Attached Files
    Ostatnia zmiana dokonana przez biermann; 2005-02-26, 18:46.
    "Zawsze pamietaj o przewidywalności głupoty"
    Hare piwo, hare piwo, piwo, piwo, hare, hare
    Hare sex, hare sex, sex, sex hare, hare
    Hare muza, hare muza, muza, muza, hare, hare
    Hare siec, hare siec, piwo, sex, muza, hare.

    Comment

    • biermann
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2001.09
      • 2552

      #107
      Początek filtracji po zacieraniu
      Attached Files
      "Zawsze pamietaj o przewidywalności głupoty"
      Hare piwo, hare piwo, piwo, piwo, hare, hare
      Hare sex, hare sex, sex, sex hare, hare
      Hare muza, hare muza, muza, muza, hare, hare
      Hare siec, hare siec, piwo, sex, muza, hare.

      Comment

      • biermann
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2001.09
        • 2552

        #108
        Efekt końcowy sobotniego warzenia - w fermentorze 20 litrów - 13,2 Blg. Drożdże zadane w niedziele rano - dziś piana wysoka na jaieś 10 cm.
        Ostatnia zmiana dokonana przez biermann; 2005-03-01, 09:02.
        "Zawsze pamietaj o przewidywalności głupoty"
        Hare piwo, hare piwo, piwo, piwo, hare, hare
        Hare sex, hare sex, sex, sex hare, hare
        Hare muza, hare muza, muza, muza, hare, hare
        Hare siec, hare siec, piwo, sex, muza, hare.

        Comment

        • biermann
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2001.09
          • 2552

          #109
          Poszło do butelek. 5 szt litrowych, 28 szt bączków 0,33 l, i 4 szt euro 0,5 l, troche na podłogę bo mi się rurka zacieła
          "Zawsze pamietaj o przewidywalności głupoty"
          Hare piwo, hare piwo, piwo, piwo, hare, hare
          Hare sex, hare sex, sex, sex hare, hare
          Hare muza, hare muza, muza, muza, hare, hare
          Hare siec, hare siec, piwo, sex, muza, hare.

          Comment

          • biermann
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2001.09
            • 2552

            #110
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika biermann
            . Prawdziwy debiut tego piwka - jeszcze bez nazwy i etykiety nastąpi na giełdzie w Świdnicy.
            Tak i nazwa się pojawiła - po pierwszej jakże udanej degustacji i w ślad za nazwą etykieta, coby gołych butelek do Świdnicy nie wozić. Jednocześnie doszedłem do wniosku, że do wypitych już na amen "Paulkingusa" i do stojącego ciągle w piwnicy Pseudopszeniczniaka w stylu bardziej ekstremalnym niż Berliner Weisse etykiety nie powstaną. Hough. Bo i po co.
            "Pszeniczniak Puszczykowski" świeży, który w sobote dopiero był rozlany doczeka się etykiety - przed wypiciem.
            Dziś powstał kolejny "Porter Pyrlandzki" tym razem na ekstraktach słodowych (ciemnym i bursztynowym) od WES'a - ten jednak będzie porterem bałtyckim - bo zostaną mu zadane drożdże dolnej fermentacji.
            A to etykieta która pojawi się w Świdnicy
            Attached Files
            "Zawsze pamietaj o przewidywalności głupoty"
            Hare piwo, hare piwo, piwo, piwo, hare, hare
            Hare sex, hare sex, sex, sex hare, hare
            Hare muza, hare muza, muza, muza, hare, hare
            Hare siec, hare siec, piwo, sex, muza, hare.

            Comment

            • biermann
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2001.09
              • 2552

              #111
              Hmmm po wygotowaniu i dokładnym zmierzeniu balingów wyszło, że to nie żaden porter tylko zwykły ciemniak pyrlandzki co najwyżej - 14 Blg.
              A dziś śrutowanko - na kolejną warkę.
              "Zawsze pamietaj o przewidywalności głupoty"
              Hare piwo, hare piwo, piwo, piwo, hare, hare
              Hare sex, hare sex, sex, sex hare, hare
              Hare muza, hare muza, muza, muza, hare, hare
              Hare siec, hare siec, piwo, sex, muza, hare.

              Comment

              • biermann
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2001.09
                • 2552

                #112
                Kolejna warka w zacieraniu - "Pils Optimistyczny" (FCJP tak ma być ) właśnie trwa przerwa w 50 oC. Na to piwko złożą się słód pilzneński, drożdże płynne dolnej fermentacji oraz chmiel aromatyczny w szyszkach.
                "Zawsze pamietaj o przewidywalności głupoty"
                Hare piwo, hare piwo, piwo, piwo, hare, hare
                Hare sex, hare sex, sex, sex hare, hare
                Hare muza, hare muza, muza, muza, hare, hare
                Hare siec, hare siec, piwo, sex, muza, hare.

                Comment

                • biermann
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2001.09
                  • 2552

                  #113
                  Drożdże zostały zadane przy balingu początkowym 12,2, litrów tak na oko 18. Wiecej będe wiedział gdy juz przefermentuje i pójdzie do butelek
                  "Zawsze pamietaj o przewidywalności głupoty"
                  Hare piwo, hare piwo, piwo, piwo, hare, hare
                  Hare sex, hare sex, sex, sex hare, hare
                  Hare muza, hare muza, muza, muza, hare, hare
                  Hare siec, hare siec, piwo, sex, muza, hare.

                  Comment

                  • biermann
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2001.09
                    • 2552

                    #114
                    Czas na rozlew "Pilsa Optimistycznego" baling zszedłbył do 3. Niepokoi mnie metaliczny posmak . Ale do flaszek tak zostanie rozlane.
                    "Zawsze pamietaj o przewidywalności głupoty"
                    Hare piwo, hare piwo, piwo, piwo, hare, hare
                    Hare sex, hare sex, sex, sex hare, hare
                    Hare muza, hare muza, muza, muza, hare, hare
                    Hare siec, hare siec, piwo, sex, muza, hare.

                    Comment

                    • biermann
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2001.09
                      • 2552

                      #115
                      Kolejna warka na tapecie. Dziś już miało sie odbywać zacieranko niestety obowiązkowe szkolenie BHP w pracy. Nic to starter drożdżowy bardziej urosnie . Jutro z rana rusza produkcja. Mam nadzieję, że fermentacja burzliwa zakończy się przed wyjazdem do Wolsztyna.
                      "Zawsze pamietaj o przewidywalności głupoty"
                      Hare piwo, hare piwo, piwo, piwo, hare, hare
                      Hare sex, hare sex, sex, sex hare, hare
                      Hare muza, hare muza, muza, muza, hare, hare
                      Hare siec, hare siec, piwo, sex, muza, hare.

                      Comment

                      • biermann
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2001.09
                        • 2552

                        #116
                        Altdeutsches Hell - piwo w zbliżonym stylu postanowiłem uwarzyć. Nazwa własna jeszcze nie powstała .
                        5 kg słodu pilzneńskiego (z Optimy)
                        30 g chmielu aromatycznego (6,5%) - dodawane na dwa razy 20g na początku gotowania i 10 g przed końcem gotowania
                        drożdże górnej fermentacji - suche Braupartnera

                        Zacieranie przy 35oC
                        1. przerwa 25 minut - 50oC
                        2. przerwa 50 mniut - 62oC
                        3. przerwa 30 minut - 70oC
                        podgrzanie do 76oC i filtracja.
                        Gotowanie z chmielem 80 minut
                        "Zawsze pamietaj o przewidywalności głupoty"
                        Hare piwo, hare piwo, piwo, piwo, hare, hare
                        Hare sex, hare sex, sex, sex hare, hare
                        Hare muza, hare muza, muza, muza, hare, hare
                        Hare siec, hare siec, piwo, sex, muza, hare.

                        Comment

                        • biermann
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2001.09
                          • 2552

                          #117
                          Na raty i z poślizgiem, i nie własnoręcznie (ale od czego jest Birma_stara) warka poszła na fermentacje. Baling przed dodaniem drożdży ok. 14,7. Nie było mnie przy gotowaniu. I nie rozwodniłem troszkę by miec więcej lżejszego, ale co mi tam
                          "Zawsze pamietaj o przewidywalności głupoty"
                          Hare piwo, hare piwo, piwo, piwo, hare, hare
                          Hare sex, hare sex, sex, sex hare, hare
                          Hare muza, hare muza, muza, muza, hare, hare
                          Hare siec, hare siec, piwo, sex, muza, hare.

                          Comment

                          • arcy
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2002.07
                            • 7538

                            #118
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika biermann
                            Altdeutsches Hell - piwo w zbliżonym stylu postanowiłem uwarzyć. Nazwa własna jeszcze nie powstała
                            Może "Piekło Starego Niemca"?

                            Comment

                            • biermann
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2001.09
                              • 2552

                              #119
                              Zaraz "Piekło" może tylko "Szczypało"
                              "Zawsze pamietaj o przewidywalności głupoty"
                              Hare piwo, hare piwo, piwo, piwo, hare, hare
                              Hare sex, hare sex, sex, sex hare, hare
                              Hare muza, hare muza, muza, muza, hare, hare
                              Hare siec, hare siec, piwo, sex, muza, hare.

                              Comment

                              • biermann
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2001.09
                                • 2552

                                #120
                                Miałem tego, po złych dotychczasowych doświadczeniach, więcej nie robić. Ale niestety brak czasu w piątek zmusił mnie do przelania Alta na cichą. Mam nadzieję, że tym razem nic złego się nie stanie.
                                "Zawsze pamietaj o przewidywalności głupoty"
                                Hare piwo, hare piwo, piwo, piwo, hare, hare
                                Hare sex, hare sex, sex, sex hare, hare
                                Hare muza, hare muza, muza, muza, hare, hare
                                Hare siec, hare siec, piwo, sex, muza, hare.

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • Grbuy
                                  Piwo z ekstraktów słodowych. Podstawy
                                  Grbuy
                                  Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
                                  2023-11-30, 20:57
                                • dulukgrzegorz
                                  Ciemny ekstrakt niechmielony Coopers
                                  dulukgrzegorz
                                  Cześć wszystkim,



                                  Chciałbym was zapytać czy mielście okazję uwarzyć piwo z ciemnego ekstraktu niechmielonego?

                                  Jeżeli tak, moglibyście się podzielić jakich chmieli i jak je użyliście?

                                  Będzie to moje pierwsze podejście po 2 warkach z brew-kitu...
                                  2022-10-04, 14:48
                                • Prusak
                                  Browary Radomskie, EL Ciemne
                                  Prusak
                                  Alk. 5,0 %
                                  Ekstrakt ani chmielenie, jak w pozostałych piwach z Radomia nie podane.
                                  Do tego na ecie, także jak w pozostałtych, rymowanka o treści:
                                  "Wszak wszyscy to wiecie,
                                  Radom słynie w świecie,
                                  od Karpat po Hel,
                                  piwem Saskiego EL".
                                  Jakiś mały...
                                  2024-09-19, 20:28
                                • Daray
                                  Brak wyraźniej fermentacji po 48h
                                  Daray
                                  Dzień dobry,

                                  W sobotę robiłem piwo z ekstraktów (3x ekstrakt słodowy pszeniczny 1.7kg, 60g chmielu oktavia i jakieś pół kilo cukru dla podkręcenia mocy). Do tego paczka drożdży Safbrew WB-06

                                  Niestety sprawy mi się mocno pokomplikowały i musiałem kończyć warzenie bardzo...
                                  2023-03-13, 20:01
                                • bastion
                                  Słowacja, Galanta, Safarikova 430, Pivovar Galgan
                                  bastion
                                  Galanta to miasto które znam tylko z okien pociągu, gdy jadąc na trasie Bratysława- Budapeszt, dziesiątki razy już się przez nie przejeżdżało. Tym razem miałem motywację by do niego zaglądnąć. Już przed dworcem przechodząc obok osób czekających na pociąg, zostałem utwierdzony w...
                                  2021-11-22, 19:17
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...