Dom Piwa Grossmann - warzy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • crizz
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.02
    • 1255

    #16
    Ka_Dar napisał
    Ta tabelka chyba służy do uwzględnienia korekty na temperaturę inną niż 20 stopni?
    ... i właśnie dlatego Biermann do wyniku pomiaru dodał, zgodnie z tabelką, 0.3 st. Blg .

    Comment

    • biermann
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2001.09
      • 2552

      #17
      Dzisiaj rozlałem (niestety jedną flaszkę na podłogę, chlasnęła przy kapslowaniu) ekstrakt resztkowy 4%.
      Wyszło w sumie 17 litrów, po doznaniach aromatyczno-smakowych (a co? świerzynke warto spróbować) jestem pod wrażeniem - dobre drożdże czynia cuda. Takiego posmaku na drożdżach BP to ja niemiałem
      Mam tylko nadzieję, że z miesiąc będzie przynajmniej równie dobre.
      "Zawsze pamietaj o przewidywalności głupoty"
      Hare piwo, hare piwo, piwo, piwo, hare, hare
      Hare sex, hare sex, sex, sex hare, hare
      Hare muza, hare muza, muza, muza, hare, hare
      Hare siec, hare siec, piwo, sex, muza, hare.

      Comment

      • CarlBerg
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2003.09
        • 968

        #18
        biermann napisał(a)
        (...) (a co? świerzynke warto spróbować)(...)

        (...) jestem pod wrażeniem - dobre drożdże czynia cuda. Takiego posmaku na drożdżach BP to ja niemiałem
        FCJP - odświeżam nieświeżą świeżynkę

        Co do drożdży - to z niezwykle pewnych i sprawdzonych źródeł wiem, że zanosi się na arcyciekawą współpracę na linii Wrocław-Poznań ( wspólne zakupy w Anglii ) oraz wymianę już posiadanych i hodowanych szczepów !
        Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
        Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"

        Comment

        • blues-beer
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2003.11
          • 114

          #19
          CarlBerg napisał(a)

          Co do drożdży - to z niezwykle pewnych i sprawdzonych źródeł wiem, że zanosi się na arcyciekawą współpracę na linii Wrocław-Poznań ( wspólne zakupy w Anglii ) oraz wymianę już posiadanych i hodowanych szczepów ! [/B]
          Nie można by szerzej upublicznić tej współpracy i umożliwić kupno drożdży większemu gronu piwowarów?
          Pozdrawiam

          Comment

          • biermann
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2001.09
            • 2552

            #20
            Luty zacząłem ostro: dwie warki w jednej. Dla małego eksperymentu smakowego po zacieraniu (tradycyjnie infuzyjnie) z nowum w postaci dodania kaszy kukurydzianej, rozdzieliłem brzeczke na dwie części.
            I tak jedną gotowałem z płatkami owsianymi oraz chmielem goryczkowym i aromatycznym. Natomiast do drugiej dałem tylko chmiel goryczkowy plus cukier trzcinowy i kwas jabłkowy. Ekstrakty przed dodaniem drożdży wynosiły odpowiednio 12,4 i 13.
            Na drugi dzień, a właściwie tego samego, bo drożdże zadalem grubo po północy - cisza nic sie nie dzieje.
            Ale już 3 lutego w części z płatkami owsianymi (temp 12oC) piana cudo, gęsta i twarda (jeśli tak można o pianie napisać).
            Na wynalazku z kwasem jabłkowym ledwo co - drgnęło dopiero w ciągu dnia i po pracy jak zajrzałęm było ok.
            Dzisiaj pomału piana zanika, ekstrakt odpowiednio 5 i 6.
            Dalsza relacja wkrótce
            Last edited by biermann; 2004-02-04, 20:11.
            "Zawsze pamietaj o przewidywalności głupoty"
            Hare piwo, hare piwo, piwo, piwo, hare, hare
            Hare sex, hare sex, sex, sex hare, hare
            Hare muza, hare muza, muza, muza, hare, hare
            Hare siec, hare siec, piwo, sex, muza, hare.

            Comment

            • mirkap
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2003.07
              • 75

              #21
              blues-beer napisał(a)
              Nie można by szerzej upublicznić tej współpracy i umożliwić kupno drożdży większemu gronu piwowarów?
              Pozdrawiam
              właśnie, właśnie
              i ja przychylam się do tego wniosku

              może by tak rozszerzyć linię wspólpracy na Wrocław-Poznań-Warszawa

              Comment

              • michalh
                Porucznik Browarny Tester
                • 2002.12
                • 284

                #22
                Zatem upubliczniam

                Te drożdże to nie jest żadna wielka filozofia. Po prostu składamy się w kilka (6) osób i kupujemy drożdże w Anglii w Hop&Grape i dzielimy fiolkę na 6 części. Wtedy na osobę jest to 7PLN na warkę (starter) i dużo więcej, biorąc pod uwagę dalsze wykorzystanie. Można tez wtedy kupić więcej szczepów za 1 razem.
                Każdy tak może zrobić, wystarczy się zebrać w kilka osób, sprowadzić drożdże i podzielić. Na pewno w samej Warszawie tyle się znajdzie.
                Sam proces podziału jest najbardziej czasochłonny, więc najlepiej dobierać się lokalnie i zgłosić się po drożdże osobiście, bo rozlew z na 6 porcji + pakowanie + wysłanie to jest nieco roboty.

                Zachęcam do podobnej współpracy.
                To tyle, powodzenia!

                Comment

                • biermann
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2001.09
                  • 2552

                  #23
                  Dziekuję za tak twórcze wykorzystywanie mojego tematu , ale jako partycypujący w tych drożdżach, przymykam na to oko
                  "Zawsze pamietaj o przewidywalności głupoty"
                  Hare piwo, hare piwo, piwo, piwo, hare, hare
                  Hare sex, hare sex, sex, sex hare, hare
                  Hare muza, hare muza, muza, muza, hare, hare
                  Hare siec, hare siec, piwo, sex, muza, hare.

                  Comment

                  • biermann
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2001.09
                    • 2552

                    #24
                    W dniu dzisiejszym w brzecce z cukrem trzcinowym - fermentacja główna sie zakończyła, ekstrakt resztkowy wyniósł 3o Blg. Rozlałem więc to całe ustrojstwo do butelek. W sumie 4 litry. Sam jestem ciekawy smaku za te 5 - 6 tygodni. Nowum - do butelek nie dosypałem sproszkowanego słodu, tylko dolałem ociupinę syropu z cukru trzcinowego i dodatkowo po dwa "ziarenka" drożdży (sam nie wiem po co ale juz poszło)
                    Last edited by biermann; 2004-02-06, 14:25.
                    "Zawsze pamietaj o przewidywalności głupoty"
                    Hare piwo, hare piwo, piwo, piwo, hare, hare
                    Hare sex, hare sex, sex, sex hare, hare
                    Hare muza, hare muza, muza, muza, hare, hare
                    Hare siec, hare siec, piwo, sex, muza, hare.

                    Comment

                    • biermann
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2001.09
                      • 2552

                      #25
                      Troche zaniedbałem swój temacik . Ta wareczka z płatkami owsianymi tez została już rozlana.
                      No i nadszedł czas na degustowanie pszeniczniaczka czyli Biermannweizen. Jak dla mnie prawie rewelacja, prawie bo nadal nie ma piany takiej jakbym chciał. Natomiast smak, zapach i wygląd już takie jakie od pszeniczniaków oczekuję. Osobom obytym z piwami "innymi" też sakowało.
                      Zabrałem jedną litrową flaszkę na finał turnieju darta i tam poczęstowałem kilka osób, o których wiem, że pijają tylko koncerny. Opinie były skrajne od super (prawdziwy góral lubiący eksperymenty i poszukujący wśród piw różnych smaków), przypomina grodzisza - dobre (osoba pamiętająca), da się wypić (pare), byleby kopało to i takiego kwasa można wypic ( ), po znajomosci nie będe komentował no i najbardziej skrajna... to ch... nie piwo.
                      "Zawsze pamietaj o przewidywalności głupoty"
                      Hare piwo, hare piwo, piwo, piwo, hare, hare
                      Hare sex, hare sex, sex, sex hare, hare
                      Hare muza, hare muza, muza, muza, hare, hare
                      Hare siec, hare siec, piwo, sex, muza, hare.

                      Comment

                      • biermann
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2001.09
                        • 2552

                        #26
                        A tak wygląda etykietka "porażająco pszenicznego" Biermannweizen
                        Attached Files
                        "Zawsze pamietaj o przewidywalności głupoty"
                        Hare piwo, hare piwo, piwo, piwo, hare, hare
                        Hare sex, hare sex, sex, sex hare, hare
                        Hare muza, hare muza, muza, muza, hare, hare
                        Hare siec, hare siec, piwo, sex, muza, hare.

                        Comment

                        • Regent
                          Kapitan Lagerowej Marynarki
                          • 2002.10
                          • 512

                          #27
                          Należę do tych szczęśliwców , którzy mogli spróbować Biermannweizen'a i muszę przyznać, że to rewelacja!!! Wspaniały przebogaty smak, drożdżowo - kwaskowy. Pozostawia miły posmak w ustach. Moja ocena 5- .
                          Mniej alkoholu w piwach !!!
                          Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                          Comment

                          • biermann
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2001.09
                            • 2552

                            #28
                            "Zawsze pamietaj o przewidywalności głupoty"
                            Hare piwo, hare piwo, piwo, piwo, hare, hare
                            Hare sex, hare sex, sex, sex hare, hare
                            Hare muza, hare muza, muza, muza, hare, hare
                            Hare siec, hare siec, piwo, sex, muza, hare.

                            Comment

                            • biermann
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2001.09
                              • 2552

                              #29
                              Poprostu słów mi zabrakło. Ale by nie usiąść na laurach dzisiaj znowu troszkę powarzyłem. Tylko troszkę bo zrobiłem mały zwrocik ku gotowcom. Stał sobie w piwnicy i łypał na mnie okiem jeszcze jakiś gotowiec z Brau Partnera. Byłem święcie przekonany, że to czysty pszeniczny, a tu kuku. Za pszenicznym poniewierała się sierotka Englisch Ale. To ja go ciach i do wody. Jako dodatków użyłem cukier trzcinowy (dwa rodzaje) i miód wielokwiatowy. Teraz stoi sobie już w piwnicce ok 15 litrów 16,5% Blg i czeka aż opadnie temperatura bo płynne drożdże WLP 530 (Abby Ale) już przebieraja czym one tam maja do przebierania i nie mogą się doczekać kiedy je do brzeczki dopuszczę.
                              Last edited by biermann; 2004-03-07, 22:18.
                              "Zawsze pamietaj o przewidywalności głupoty"
                              Hare piwo, hare piwo, piwo, piwo, hare, hare
                              Hare sex, hare sex, sex, sex hare, hare
                              Hare muza, hare muza, muza, muza, hare, hare
                              Hare siec, hare siec, piwo, sex, muza, hare.

                              Comment

                              • biermann
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2001.09
                                • 2552

                                #30
                                No drożdżyki niby czymś tam przebierały ale dopiero dziś z rana objawiły swoje istnienie (fakt mój błąd bo o ładnym starterze nie pomyślałem). Zastartowały dopiero w wyższej temperaturze - musiałem z piwnicy wytargać kadź fermentacyjną i przy kaloryferze postawić. Jeszcze jutro je tak popieszcze i do piwnicy niech sie męczą w 19 stopniach.
                                "Zawsze pamietaj o przewidywalności głupoty"
                                Hare piwo, hare piwo, piwo, piwo, hare, hare
                                Hare sex, hare sex, sex, sex hare, hare
                                Hare muza, hare muza, muza, muza, hare, hare
                                Hare siec, hare siec, piwo, sex, muza, hare.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X