Ja bym może zapytała sie skąd ta kranówa U mnie praktycznie woda jest pozbawiona minerałów - plynie z krystaiku I nigdy bym nie zamienił jej nan mineralną. Siuks
Na razie z gotowców ale nadejdzie czasz w którym zagospodaruje 60m2 na małą piwniczkę i instalację :)
II Warke zlałem do butelek 1-1-2004
Z samego rana, zaraz po przebudzeniu o 15:00, zlałem do drugiego kubła 33L, i dolałem roztworu glukozy i suchego ekstraktu.
Butelki, pomny ostatniego mycia, miałem w wiekszosci przygotowane. Ale zlewanie zacząłem po chwili odpoczynku (o 21:00) i tu był błąd, w kuble rozpoczęła się już fermentacja i przy napełnianiu butelek piwo okropnie się pieniło.
Aerometr wskazywał 5stopni, czyli niecałe 5% alk. Oczywiście całość próbki wylałem.. w gardło.... ale smak toto miało wysoce średni.....
07-01-2004 I leży to piwo i leży.. biedaczysko odleżyn dostanie... i bez pomyślunku, zamiast wczesniej schłodzić, otwarłem butelczyne, oczywiście w celach badawczych czy przypadkiem nie skisło.
Piany malućko.. może na 20-30sekund, gazu też ledwo, ledwo.
Ale smak i zapach... mniam.... mniam....
Tak się zastanawiam, jak mi kiedyś mogły smakować piwa przemysłowe?
Nie zaprzecze, że będe dalej je kupował, ale raczej w celu zdobycia pustych butelek, a ich zawartością będę się umartwiał :-))
Co do wody kranowej, to jakieś testy były miesiąc temu robione, tylko nie moge odszukać kogoś z wynikami.
IV warka dziś zawitała do wiadra, a jest to:
Gotowiec pszeniczny WES 1.8 kg +
ekstrakt jęczmienny 1.8 kg
ekstrakt pszeniczny 1.25 kg
garść i ciut chmielu goryczkowego,
50g chmielu aromatycznego,
drożdże z gotowca.
Wyszło tego prawie 30L, 11Bllg, mam nadzieje, że piana nie wyjdzie z wiadra (4.5cm do krawędzi).
Krzysiu napisał(a) Piwo robi się ze słodu. Z miodu robi się miód pitny, niezaleznie od użytych proporcji.
A piwo miodowe według książki:Produkty pszczele i przetwory miodowe, z której zamieściłem przepisy, recenzja książki w Piwo-kolekcjonerstwo.?
To inaczej miało być, przyjaciele,
To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!
Rządzący światem samowładnie
Królowie banków, fabryk, hut
Tym mocni są, że każdy kradnie
Bogactwa, które stwarza lud.
Popełniłem następną warkę, pierwszy raz zacierałem, tak się tym zacieraniem zafrasowałem, że niezbyt wziąłem pod uwagę filtrowanie zacieru.
Filtrowanie bez porządnej kadzi filtracyjnej to mordęga.
1 marca 2004 01:00 zadano drożdżami (21L - 13Bllg)
Wszystko było by dobrze, bo piwo po 1 tygodniu w butelkach zapowiada się całkiem przyjemne.... jednak wystąpił problem z nagazowaniem.
Popełniłem błąd, podczas zlewania do fermentora z kranikiem dodałem odpowiednią ilość glukozy, jednak jej nie wymieszałem, odczekałem chyba 1-2 godziny i butelkowałem.
Cześć butelek niedogazowana.
A jedna z ostatnich butelek jakie napełniałem, przegazowana okropnie, połowa zawartości wyszła z pianą do zlewu podczas otwierania.
21-04-2004 18:30
2.5 kg pilzneńskiego
1.1 kg monachijskiego
na początku przegrzałem prawie do 70C (dolałem zimnej wody),
22-04-2004 6:30 początek gotowania
gotowanie +15min goryczki +15 aromatycznego +15 aromatycznego
za każdym razem 50gram.
9:15 koniec gotowania
brzeczka - 10bllg.
28-04-2004 13:00 3.5blg (3,6%alk), zlanie do dymiona na cichą fermentację.
12-05-2004 butelkowanie
22-05-2004
3kg pilzneńskiego
1kg monachijskiego
chwila w 62C
i do 72C
dodane 50g goryczki do filtratu
odstawione na nastepny dzień do warzenia.
w 0.5L brzeczki rozrobione 3g drożdzami SafeAle
23-05-2004
gotowanie +30minut z wcześniej dodaną goryczką,
dodanie 50gram aromatu +10minut
15:00 - dodanie startera.
24 C, 10 Blg, 24 L.
30-05-2004
3.5Blg (3.6%alk), butelkowanie
4 kg pilzeńskiego
1 kg monachijskiego
50 g karmelowego ciemnego dodane w drugiej przerwie
Zacieranie:
Podgrzanie wody do 70C dodanie słodów pilzneńskiego i monachijskiego
spadek do 64-65C 30 minut
podgrzanie do 73 i do negatywnej pr. jodowej, poźniej podgrzanie do 82C i filtracja
warzenie:
goryczka 50gram +50 minut
aromatyczny 50gram +10min.
11-07-2004 21:00 - 22L brzeczki 13blg, zadane brauparnterami dolnej fermentacji.
W zlepionej ze stryropianu "lodówce" obniżyłem temperature do 11C
(w kuchni temperatura 21C), drożdze Braupartner pracować zupełnie nie chcą,
(7gram drożdzy ze startera zrobionego zaraz po zacieraniu)
Po zwiększeniu temp. do 16-17C drożdze zaczęły pracować porządnie.
17-07-2004 11:00 5blg (4,6%)
19-07-2004 11:00 4blg (5.1%), obniżam temperature do 11-12C
20-07-2004 23:00 10.5C
21-07-2004 zlanie do cichej
25-07-2004 zlanie do butelek.
XI. Warka pszeniczne zacierkowo-ekstraktowe na drożdżach od Krzysia.
XI. Warka pszeniczne zacierkowo-ekstraktowe na drożdżach od Krzysia.
Ekstrakt pszeniczny WES 2x1.25kg
Słód pilzeński 1.8kg
Woda do zacierania 7L
Woda do wysładzania 10L (65C)
26-07-2004
Wodę podgrzać 70C, dodać słód (1.8kg) 20 minut, podgrzać do 75C-35min.
Po negatywnej próbie jodowej podgrzać do 80C i filtracja.
Do brzeczki dodałem ekstrakt pszeniczny.
30gram goryczki +40 minut
25g aromatycznego +10minut
25g aromatycznego wylączenie płytek (przez kilka minut jeszcze się gotuje)
23:00 13blg 21L ??? zadane drożdżami od Krzysia (7g suchych drożdzy) ze startera zrobionego kilka godzin wcześniej.
28-07-2004 27C cos sie przegrzalo pieruństwo, 4.5Blg.
29-07-2004 obniżono do 19C, planowane 18C
08-07-2004 na powierzchni jakaś dziwna pleśń czy coś takiego, butelki zdezynfekuje piro. na około 20L piwa dodałem 180 gram glukozy, w smaku nie wyczuwam żadnej pleśni.
Rudná, bywa czasami nazywana Rudná u Prahy i jest to niewielka mieścina leżąca tuż przy zachodniej granicy z Pragą. W tejże miejscowości na spokojnym osiedlu domków jednorodzinnych od paru lat jako piwowar domowy piwo warzy Pavel Rokoš. Podobnie jak wielu jego kolegów parających się tą...
Kolejny mikrus, który założony został w małej wiosce to Pivovar Balik i jest kontynuacją pasji piwowara domowego Tomáša Balíka. Browarek funkcjonuje na prywatnej posesji, a na jego ulokowanie przeznaczono starą stodołę.
Rekonstrukcja jej rozpoczęła się wiosną 2022 roku i w prace...
Browar powstał w 2017 roku w portowej dzielnicy Eilandje poprzetykanej dokami i kanałami, od wschodniej strony przyległej do rzeki Schelde. Dojechać można tu tramwajem nr 24. Browar zainstalowano w dość sporym starym budynku z czerwonej cegły pełniącym zapewne niegdyś rolę portowego magazynu....
Browarek miałem możliwość odwiedzić 26.03.2024 dzięki uprzejmości Remka Staronia, czyli jego założyciela. W Katowicach jest on dobrze znany piwoszom jako właściciel już kultowej Absurdalnej gdzie oczywiście piw StarKrafta (i nie tylko) można spróbować z 16 kranów.
W browarze pracują...
Comment