Jak Warek warzył warke

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Warek
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2003.12
    • 127

    Jak Warek warzył warke

    Witam

    Po tym jak mnie naszlo.. niewiele myslac (przez jakies pol roku) zawzialem sie w sobie i nawarzylem.

    A Co... a takie cos miodowe,
    Wziałem miód, jakies 50g chmielu, troche jalowca. Wrzucilem to do gara, pogotowalem
    i wyszlo 20L brzeczki o 10.5Blg.
    Zadalem drozdzami Windsor, przez 2 tygodnie fermentowalo, 200g glukozy i do butli.
    No i siedzi w butlach jakies 3 tygodnie.

    2 tyg.. temu jedna butle otworzylem i powiem...., ze takie sobie, gazu ledwo ledwo, piany 0, smak.. ... .. sam niewiem.
    Poczakam do Świat i wtedy udostepnie szerszemu gronu rodziny i znajomych aby ocenili.

    Chyba kupie sobie jakies "ale" slodowe, pod choinke.
    http://www.mafoto.pl/
  • slado
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2003.07
    • 1072

    #2
    Pierwsze koty za płoty.
    Witaj na forum!
    Za piwowarów domowych !

    Comment

    • CarlBerg
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2003.09
      • 968

      #3
      Odp: Jak Warek warzył warke

      Warek napisał(a)
      Chyba kupie sobie jakies "ale" slodowe, pod choinke.
      Koniecznie ...
      Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
      Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10769

        #4
        to miodu można używać zamiast słodu
        z tym ale to dobry pomysł
        Last edited by anteks; 2003-12-18, 21:59.
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • Krzysiu
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2001.02
          • 14936

          #5
          Można, z tym, że wyjdzie miód pitny zamiast piwa.

          Comment

          • Warek
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2003.12
            • 127

            #6
            Krzysiu napisał(a)
            Można, z tym, że wyjdzie miód pitny zamiast piwa.
            Nie do konca, bo do miodu pitnego, samego miodu dodaje sie sporo wiecej (28-29 Bllg przy najslabszym czworniaku) i uzywa sie innych drozdzy.
            Dodaje sie tez do miodow chmielu, ale w ilosci kilka gram na 10L brzeczki.
            A miodek pitny swoja droga fermentuje od wrzesnia - 10L czystego i 20L jablczaka z odrobina jalowca i gozdzikow (miod z sokiem jablkowym).

            "Ale" i kilka innych podrobow podobno juz wyslane.
            http://www.mafoto.pl/

            Comment

            • dkrasnodebski
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2003.05
              • 2316

              #7
              Odp: Jak Warek warzył warke

              Warek napisał(a)
              Witam



              A Co... a takie cos miodowe,
              Wziałem miód, jakies 50g chmielu, troche jalowca. Wrzucilem to do gara, pogotowalem
              i wyszlo 20L brzeczki o 10.5Blg.
              Zadalem drozdzami Windsor, przez 2 tygodnie fermentowalo, 200g glukozy i do butli.
              No i siedzi w butlach jakies 3 tygodnie.


              A robiłeś to z ekstraktu czy zacierałeś słód i jaki to był słód jeśli wolno zapytać?
              Zdrowie nowego piwowara
              Zakład Piwowarstwa Domowego BRODAREK

              www.radoslawstolar.pl

              Comment

              • CarlBerg
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2003.09
                • 968

                #8
                Z tego co rozumiem i co jest napisane, kolega Warek uwarzył warkę bez słodu
                Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
                Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"

                Comment

                • Warek
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2003.12
                  • 127

                  #9
                  ZAMIAST słodu czy ekstraktu sl. uzylem miodu, a onego to pszczołki zacieraja.

                  Przepis znalazlem:
                  Strona po¶wiêcona Zakonowi Czarnego Smoka zwanego równie¿ Zakonem Ostu - czyli przedniej zabawie z wieków ¶rednich przy muzyce, tañcach i biesiadach. Strona zawiera informacje dotycz±ce organizacji o charakterze bractwa zajmuj±cego siê g³ównie kultur± szkock± (równie¿ bretoñsk± i irlandzk±) z XVI i XVIIw.

                  (na dole linku)
                  oraz
                  Van Pur jest największą niezależną polską spółką piwowarską. Nasza oferta to piwa oraz bezalkoholowe napoje słodowe. Jesteśmy również sprawdzonym i cenionym partnerem w kategorii private label.
                  Last edited by Warek; 2003-12-19, 20:14.
                  http://www.mafoto.pl/

                  Comment

                  • Krzysiu
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2001.02
                    • 14936

                    #10
                    Piwo robi się ze słodu. Z miodu robi się miód pitny, niezaleznie od użytych proporcji.

                    Comment

                    • slado
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2003.07
                      • 1072

                      #11
                      Nie dopadł Ciebie jeszcze terror FCJP (Forum Czystości Języka Polskiego).
                      Postaraj się używać wszędzie i zawsze polskich liter, interpunkcja jest trochę pobłażana.

                      Comment

                      • Warek
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2003.12
                        • 127

                        #12
                        21-12-2003 po 3 tygodniach leżakowania otworzyłem następną butelczyne. Zdecydowanie lepiej, gazu dużo, piana co prawda opada momentalnie - ale podobno w miodach pitnych tak bywa :-)).
                        Żonie smakowało, costam wspominała o Gingersie, rozdałem kilka butelek znajomym.
                        Następna warka już niebawem.
                        http://www.mafoto.pl/

                        Comment

                        • Warek
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2003.12
                          • 127

                          #13
                          Warka II

                          26-12-2003 Warka II.
                          Składniki:
                          3.6kg ekstraktu słodowego jęczmiennego WES
                          25gram chmielu goryczkowego, szyszka,
                          50gram chmielu aromatycznego, szyszka.

                          Gotowane ponad godzinę, w garze 10L, 15 minut przed końcem gotowania dodałem chmielu aromatycznego.
                          Dopełnione do około 20L wodą z kranu, brzeczka 13 Blg.

                          O 15:00 dodalem drożdży, brzeczka ma 30stopni C,
                          18:00 zero oznak drożdży.
                          23:00 jest piękna warstwa drożdży na całej powierzchni, rano warstwa piany ma 3cm grubości, cieszy mnie to tym bardziej, że drożdże były z odzysku, z poprzedniej warki (Danstar Windsor).
                          http://www.mafoto.pl/

                          Comment

                          • Warek
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2003.12
                            • 127

                            #14
                            28-12-2003 12:00 piany brak, drożdże na 1/3 powierzchni, 5Bllg - wygląda na to, że zaraz będzie trzeba zlewać do butli.
                            http://www.mafoto.pl/

                            Comment

                            • crizz
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2003.02
                              • 1255

                              #15
                              Odp: Warka II

                              Warek napisał
                              Dopełnione do około 20L wodą z kranu[...]
                              Witaj, Warku. Życzę powodzenia w dalszym warzeniu. I mała sugestia - zrezygnuj w kranówy na rzecz wody mineralnej.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X