Jak Warek warzył warke

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • siuks69
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2003.09
    • 41

    #16
    Co do wody ...

    Ja bym może zapytała sie skąd ta kranówa U mnie praktycznie woda jest pozbawiona minerałów - plynie z krystaiku I nigdy bym nie zamienił jej nan mineralną. Siuks
    Na razie z gotowców ale nadejdzie czasz w którym zagospodaruje 60m2 na małą piwniczkę i instalację :)

    Comment

    • Warek
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2003.12
      • 127

      #17
      II Warke zlałem do butelek 1-1-2004
      Z samego rana, zaraz po przebudzeniu o 15:00, zlałem do drugiego kubła 33L, i dolałem roztworu glukozy i suchego ekstraktu.
      Butelki, pomny ostatniego mycia, miałem w wiekszosci przygotowane. Ale zlewanie zacząłem po chwili odpoczynku (o 21:00) i tu był błąd, w kuble rozpoczęła się już fermentacja i przy napełnianiu butelek piwo okropnie się pieniło.
      Aerometr wskazywał 5stopni, czyli niecałe 5% alk. Oczywiście całość próbki wylałem.. w gardło.... ale smak toto miało wysoce średni.....

      07-01-2004 I leży to piwo i leży.. biedaczysko odleżyn dostanie... i bez pomyślunku, zamiast wczesniej schłodzić, otwarłem butelczyne, oczywiście w celach badawczych czy przypadkiem nie skisło.
      Piany malućko.. może na 20-30sekund, gazu też ledwo, ledwo.
      Ale smak i zapach... mniam.... mniam....

      Tak się zastanawiam, jak mi kiedyś mogły smakować piwa przemysłowe?
      Nie zaprzecze, że będe dalej je kupował, ale raczej w celu zdobycia pustych butelek, a ich zawartością będę się umartwiał :-))

      Co do wody kranowej, to jakieś testy były miesiąc temu robione, tylko nie moge odszukać kogoś z wynikami.
      http://www.mafoto.pl/

      Comment

      • Warek
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2003.12
        • 127

        #18
        IV warka, pszeniczne

        Witam

        IV warka dziś zawitała do wiadra, a jest to:
        Gotowiec pszeniczny WES 1.8 kg +
        ekstrakt jęczmienny 1.8 kg
        ekstrakt pszeniczny 1.25 kg
        garść i ciut chmielu goryczkowego,
        50g chmielu aromatycznego,
        drożdże z gotowca.

        Wyszło tego prawie 30L, 11Bllg, mam nadzieje, że piana nie wyjdzie z wiadra (4.5cm do krawędzi).

        Nastepne warki będą ze słodu (10kg juz czeka).
        http://www.mafoto.pl/

        Comment

        • CarlBerg
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2003.09
          • 968

          #19
          Warek napisał(a)
          Nastepne warki będą ze słodu (10kg juz czeka).
          Słuszny kierunek
          Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
          Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"

          Comment

          • zythum
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2001.08
            • 8305

            #20
            Krzysiu napisał(a)
            Piwo robi się ze słodu. Z miodu robi się miód pitny, niezaleznie od użytych proporcji.
            A piwo miodowe według książki:Produkty pszczele i przetwory miodowe, z której zamieściłem przepisy, recenzja książki w Piwo-kolekcjonerstwo.?
            To inaczej miało być, przyjaciele,
            To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
            Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
            Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
            Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

            Rządzący światem samowładnie
            Królowie banków, fabryk, hut
            Tym mocni są, że każdy kradnie
            Bogactwa, które stwarza lud.

            Comment

            • Warek
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2003.12
              • 127

              #21
              V warka - zacierana.

              Popełniłem następną warkę, pierwszy raz zacierałem, tak się tym zacieraniem zafrasowałem, że niezbyt wziąłem pod uwagę filtrowanie zacieru.
              Filtrowanie bez porządnej kadzi filtracyjnej to mordęga.
              1 marca 2004 01:00 zadano drożdżami (21L - 13Bllg)

              A pszeniczniak [W.IV.] po 7 dniach.. P.Y.C.H.A.
              http://www.mafoto.pl/

              Comment

              • Warek
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2003.12
                • 127

                #22
                Warka VI imbirowe

                Uwarzyłem tym razem piwo z dodatkiem imbiru.

                Wszystko było by dobrze, bo piwo po 1 tygodniu w butelkach zapowiada się całkiem przyjemne.... jednak wystąpił problem z nagazowaniem.
                Popełniłem błąd, podczas zlewania do fermentora z kranikiem dodałem odpowiednią ilość glukozy, jednak jej nie wymieszałem, odczekałem chyba 1-2 godziny i butelkowałem.
                Cześć butelek niedogazowana.
                A jedna z ostatnich butelek jakie napełniałem, przegazowana okropnie, połowa zawartości wyszła z pianą do zlewu podczas otwierania.
                http://www.mafoto.pl/

                Comment

                • Warek
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2003.12
                  • 127

                  #23
                  Warka VII

                  VII. Warka. Zawisza
                  4kg pilzneńskiego,
                  0.25kg karmelowego ciemnego
                  woda 62C
                  62 - 30min.
                  72 - chwilę.
                  troche się przegrzało, corne jak diaboły
                  30gram goryczki, talerz głeboki aromatycznego chmielu.

                  05-04-2004 00:30 zadanie drozdzami - brzeczka 10bllg
                  05-04-2004 8:00 brak piany
                  05-04-2004 18:00 piana na 2 palce
                  06-04-2004 23:30 piana juz opadła
                  08-04-2004 12:00 3.5blg (3.6% alc)
                  18-04-2004 20:00 3.5blg rozlewanie.
                  http://www.mafoto.pl/

                  Comment

                  • Warek
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2003.12
                    • 127

                    #24
                    VIII. Warka

                    VIII. Warka

                    21-04-2004 18:30
                    2.5 kg pilzneńskiego
                    1.1 kg monachijskiego
                    na początku przegrzałem prawie do 70C (dolałem zimnej wody),
                    22-04-2004 6:30 początek gotowania
                    gotowanie +15min goryczki +15 aromatycznego +15 aromatycznego
                    za każdym razem 50gram.
                    9:15 koniec gotowania
                    brzeczka - 10bllg.
                    28-04-2004 13:00 3.5blg (3,6%alk), zlanie do dymiona na cichą fermentację.
                    12-05-2004 butelkowanie
                    http://www.mafoto.pl/

                    Comment

                    • Warek
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2003.12
                      • 127

                      #25
                      Warka jasne ale na safe ale :-)

                      IX. Warka jasne ale na safe ale :-)

                      22-05-2004
                      3kg pilzneńskiego
                      1kg monachijskiego
                      chwila w 62C
                      i do 72C
                      dodane 50g goryczki do filtratu
                      odstawione na nastepny dzień do warzenia.
                      w 0.5L brzeczki rozrobione 3g drożdzami SafeAle
                      23-05-2004
                      gotowanie +30minut z wcześniej dodaną goryczką,
                      dodanie 50gram aromatu +10minut
                      15:00 - dodanie startera.
                      24 C, 10 Blg, 24 L.
                      30-05-2004
                      3.5Blg (3.6%alk), butelkowanie
                      http://www.mafoto.pl/

                      Comment

                      • elroy
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2002.10
                        • 359

                        #26
                        Odp: Warka jasne ale na safe ale :-)

                        Warek napisał(a)

                        dodane 50g goryczki do filtratu
                        A w jakim celu kolega dodał 50g chmielu na dzień przed gotowaniem?
                        www.piwo.org

                        Comment

                        • Warek
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2003.12
                          • 127

                          #27
                          Odp: Warka jasne ale na safe ale :-)

                          elroy napisał(a)
                          A w jakim celu kolega dodał 50g chmielu na dzień przed gotowaniem?
                          Umycie talerza w którym był chmiel.
                          http://www.mafoto.pl/

                          Comment

                          • Warek
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2003.12
                            • 127

                            #28
                            X. Warka Pils 13 na braupartner.

                            4 kg pilzeńskiego
                            1 kg monachijskiego
                            50 g karmelowego ciemnego dodane w drugiej przerwie
                            Zacieranie:
                            Podgrzanie wody do 70C dodanie słodów pilzneńskiego i monachijskiego
                            spadek do 64-65C 30 minut
                            podgrzanie do 73 i do negatywnej pr. jodowej, poźniej podgrzanie do 82C i filtracja

                            warzenie:
                            goryczka 50gram +50 minut
                            aromatyczny 50gram +10min.

                            11-07-2004 21:00 - 22L brzeczki 13blg, zadane brauparnterami dolnej fermentacji.

                            W zlepionej ze stryropianu "lodówce" obniżyłem temperature do 11C
                            (w kuchni temperatura 21C), drożdze Braupartner pracować zupełnie nie chcą,
                            (7gram drożdzy ze startera zrobionego zaraz po zacieraniu)
                            Po zwiększeniu temp. do 16-17C drożdze zaczęły pracować porządnie.

                            17-07-2004 11:00 5blg (4,6%)
                            19-07-2004 11:00 4blg (5.1%), obniżam temperature do 11-12C
                            20-07-2004 23:00 10.5C
                            21-07-2004 zlanie do cichej
                            25-07-2004 zlanie do butelek.
                            http://www.mafoto.pl/

                            Comment

                            • Warek
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2003.12
                              • 127

                              #29
                              XI. Warka pszeniczne zacierkowo-ekstraktowe na drożdżach od Krzysia.

                              XI. Warka pszeniczne zacierkowo-ekstraktowe na drożdżach od Krzysia.
                              Ekstrakt pszeniczny WES 2x1.25kg
                              Słód pilzeński 1.8kg
                              Woda do zacierania 7L
                              Woda do wysładzania 10L (65C)

                              26-07-2004
                              Wodę podgrzać 70C, dodać słód (1.8kg) 20 minut, podgrzać do 75C-35min.
                              Po negatywnej próbie jodowej podgrzać do 80C i filtracja.
                              Do brzeczki dodałem ekstrakt pszeniczny.
                              30gram goryczki +40 minut
                              25g aromatycznego +10minut
                              25g aromatycznego wylączenie płytek (przez kilka minut jeszcze się gotuje)
                              23:00 13blg 21L ??? zadane drożdżami od Krzysia (7g suchych drożdzy) ze startera zrobionego kilka godzin wcześniej.
                              28-07-2004 27C cos sie przegrzalo pieruństwo, 4.5Blg.
                              29-07-2004 obniżono do 19C, planowane 18C
                              08-07-2004 na powierzchni jakaś dziwna pleśń czy coś takiego, butelki zdezynfekuje piro. na około 20L piwa dodałem 180 gram glukozy, w smaku nie wyczuwam żadnej pleśni.
                              http://www.mafoto.pl/

                              Comment

                              • peter_1000
                                Kapitan Lagerowej Marynarki
                                • 2003.05
                                • 583

                                #30
                                Poproszę o jakąś recenzję pszeniczniaka. Też warzyłem na drożdżach od Krzysia i czekam na efekt (na razie leżakuje).
                                Przemyski Browar Forteczny oraz wędzarnia

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X