Kolejna historia kilku warek....

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Wesoly
    Porucznik Browarny Tester
    • 2003.10
    • 371

    #61
    20080119 rozlałem Koelsha – Warka nr 084 do KEGów.
    Piwo odfermentowało do 2,32Blg, co daję 4,65% alko.
    Bardzo smaczne, już odpowiednio nagazowane. Do zlotu w Oleśnicy jeszcze się powinno lepiej ułożyć.


    Pozostałem piwa:
    - warka 085 pils - zakończyła fermentację 20080124, na razie siedzi na cichej zapowiada się bardzo fajnie.
    - warka 086 dunkel - zakończyła fermentację, smakowo bardzo zachęcająca, stoi na cichej, trzeba szybko rozlewać do KEGów, bo na zlot w połowie lutego przyda się ciemniaczek,
    - warka 087 pils - odfermentował w ciągu 7 dni w temp 8-10*C, znacznie smaczniejszy od pilsa na chmielu Żateckim, bardzo dobra metoda chmielenia, chyba będzie powtarzana we wszystkich pilsach.
    Pozdrawiam, Wesoły

    Comment

    • Seta
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.10
      • 6964

      #62
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wesoly Wyświetlenie odpowiedzi
      Warka nr 086 Dunkel
      słód pilzneński 9,00kg
      słód monachijski 9,00kg
      słód karmel ciemny 1,00kg
      słód cararoma 1,00kg
      słód carared 2,00kg
      słód zakwaszający 0,30kg
      Drożdże Wyeast 2001 Pils Urqell
      Czy to na pewno dunkel?? Ciekawym bardzo jak to smakuje...

      Comment

      • Wesoly
        Porucznik Browarny Tester
        • 2003.10
        • 371

        #63
        Dunkel powędrował do KEGów, zapowiada się bardzo fajnie. Kolorek ciemny bursztyn, jednak przeźroczysty.
        Smak bardzo fajny, doskonałe zrównoważenie słodkości, karmelowych posmaków i goryczki.
        Pozdrawiam, Wesoły

        Comment

        • Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

          #64
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wesoly Wyświetlenie odpowiedzi
          doskonałe zrównoważenie słodkości, karmelowych posmaków i goryczki.
          Normalnie taki skromny jesteś, zupełnie jak ja
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • Wesoly
            Porucznik Browarny Tester
            • 2003.10
            • 371

            #65
            20080205

            Do KEGów powędrowała warka 085 Pils oraz 086 Dunkel.
            Jedno i drugie zapowiada się obiecująco.

            085 Pils odfermentował z 12,65 Blg do 2,8Blg co daje 5,3% alk.
            086 Dunkel odfermentował z 13,4 Blg do 4,1 Blg co daje 5,0% alk.

            Piwa dosłodzone do refermatacji brzeczka z tej samej warki w ilości 0,4-0,5l na 10l piwa.

            Obu piw będzie można sprobować już w ten weekend w Oleśnicy podczas zlotu.
            Pozdrawiam, Wesoły

            Comment

            • Wesoly
              Porucznik Browarny Tester
              • 2003.10
              • 371

              #66
              Jakiś wysyp Pilsów...

              Warka nr 089 Pils
              Data: 2008.02.08
              Zasyp:
              słód pilzneński 18,00kg
              słód carapils 3,00kg
              słód zakwaszający 0,50kg
              SUMA: 21,50kg

              Zacieranie dekokcyjne jednowarowe
              Przerwy:
              52*C 15’
              63*C 25’ 90’
              70*C 15’ 35’
              100*C 25’
              Kolor 7 EBC

              Chmielenie:
              60’ 60g M
              30’ 120g M
              5’ 180g M
              Goryczka 40 IBU
              (M- szyszka Marynka 2007)


              Objętość 100l
              Gęstość początkowa 12,6Blg
              Drożdże Wyeast 2001 Pils Urqell - gęstwa z warki 087
              Temp fermentacji 8-10*C


              Brzeczka bardzo szybko schłodzona do 9*C.
              Piwko wczoraj już zdrowo fermentowało, z pięknym stożkiem piany na środku.
              Poprzednie piwo wg tej receptury jutro ląduje do KEGów. Mam nadzieje, ze po nagazowaniu będzie równie dobrze smakowało jak teraz.

              Warka 089 to chyba ostatni dolniak tego sezonu, choć może skuszę się jeszcze na Portera, bo po co maja się marnować puste tanki
              Pozdrawiam, Wesoły

              Comment

              • Wesoly
                Porucznik Browarny Tester
                • 2003.10
                • 371

                #67
                20080213 rozlew warki 087 Pils
                Piwo odfermentowało z 12,0Blg do 2,38Blg, co daje 5,16% alk.
                Powędrowało do 20 flaszek, reszta do KEGów.
                Zaczynają mi się podobać KEGi 5l, szkoda że zamówiłem tylko jeden kran do nich i mam ich niewiele. KEG mieści się do lodówki, a opróżnienie go zajmuje 2-3 dni
                Pozdrawiam, Wesoły

                Comment

                • jkocurek
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2006.12
                  • 1030

                  #68
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wesoly Wyświetlenie odpowiedzi
                  ylko jeden kran do nich i mam ich niewiele. KEG mieści się do lodówki, a opróżnienie go zajmuje 2-3 dni
                  Ile gazu zostaje 3go dnia? Chyba, że stosujesz kran z CO2.
                  Pozdrawiam,
                  Jacek
                  Świentechlywiki

                  Comment

                  • Wesoly
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2003.10
                    • 371

                    #69
                    Niestety gaz ucieka, trzeba dobijać CO2 lub po prostu szybko wypić całą beczkę
                    Pozdrawiam, Wesoły

                    Comment

                    • jkocurek
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2006.12
                      • 1030

                      #70
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wesoly Wyświetlenie odpowiedzi
                      Niestety gaz ucieka, trzeba dobijać CO2 lub po prostu szybko wypić całą beczkę
                      No cóż chyba nie ma innego wyjścia jak szybkie wypicie bo cena kranika na CO2 jest raczej zaporowa.
                      Pozdrawiam,
                      Jacek
                      Świentechlywiki

                      Comment

                      • Wesoly
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2003.10
                        • 371

                        #71
                        Z podłączaniem CO2 nie ma problemu, wszystko mam głowice, butle z Co2, tylko jak się jedzie na imprezkę i szybko spożywa piwko to nie ma sensu zabierać całego osprzętu, myślę jeszcze nad jakimś doraźnym patentem na naboje Co2 12g.
                        Pozdrawiam, Wesoły

                        Comment

                        • Wesoly
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2003.10
                          • 371

                          #72
                          20080222 Dunkel
                          powtórka warki 086, tyle że zapomniałem dodać 1kg karmelu ciemnego, cóż, wyszło jaśniejsze

                          Zasyp:
                          słód pilzneński 9,00kg
                          słód monachijski 9,00kg
                          słód cararoma 0,76kg
                          słód carared 2,00kgkg
                          słód caramunich I 0,60
                          słód zakwaszający 0,30kg
                          SUMA: 21,60kg

                          Zacieranie programowane temperaturowo
                          Przerwy:
                          52*C 20’
                          63*C 25’
                          70*C 45’
                          75*C 10’
                          Kolor 35 EBC

                          Chmielenie:
                          60’ 130g M
                          Goryczka 34IBU
                          (M- szyszka Marynka 2007)


                          Objętość 97,3l
                          Gęstość początkowa 13,4Blg
                          Drożdże Wyeast 2001 Pils Urqell - z Warki 088
                          Temp fermentacji 10-8*C
                          Pozdrawiam, Wesoły

                          Comment

                          • Wesoly
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2003.10
                            • 371

                            #73
                            20080222
                            rozlew warki 088 Pils
                            Odfermentował z 12,4Blg na 3,06Blg, co daje 5,0% alk.
                            Piwko smaczne, zobaczymy jaki będzie wpływ słodu melonoidowego oraz braku zacierania dekokcyjnego.
                            Piwo standardowo rozlane do KEgów oraz 5l do flaszek. Do refermentacji jak zwykle użyta została brzeczka z tej samej warki

                            Jutro zacieranie kolejnego pilsa, przy okazji bądą testy mieszadła elektrycznego.
                            Powoli powstaje również projekt nowej instalacji. Będzie to budowla typu wieża, z jedną pompą, zaworami ręcznymi i oczywiście możliwością zacierania dekokcyjnego. Automatyka posłuży jedynie do sterowania grzałkami, mieszadłem oraz pompą.
                            Pozdrawiam, Wesoły

                            Comment

                            • Wesoly
                              Porucznik Browarny Tester
                              • 2003.10
                              • 371

                              #74
                              Warka nr 091 Pils
                              Data: 2008.02.29
                              Zasyp:
                              słód pilzneński 18,00kg
                              słód carapils 3,00kg
                              słód zakwaszający 0,50kg
                              SUMA: 21,50kg

                              Zacieranie programowane temperaturowo
                              Przerwy:
                              52*C 25'
                              63*C 30'
                              70*C 50
                              Kolor 7 EBC

                              Chmielenie:
                              60’ 60g M
                              30’ 120g M
                              5’ 180g M
                              Goryczka 41 IBU
                              (M- szyszka Marynka 2007)


                              Objętość 97,0l
                              Gęstość początkowa 13,2Blg
                              Drożdże Wyeast 2001 Pils Urqell - gęstwa z warki 089
                              Temp fermentacji 8-10*C


                              Brzeczka bardzo szybko schłodzona do 9*C.

                              Ze względu na ograniczony czas piwo zacierane bez dekokcji, w trakcie zacierania testowałem mieszadło, niestety trzeba poprawić mocowanie motoreduktora do osi mieszadła, poza tym powinno być OK.
                              Chyba był to ostatni lager tego sezonu. Teraz krótka przerwa i powoli będzie można ruszać z górną fermentacją.
                              Pozdrawiam, Wesoły

                              Comment

                              • Wesoly
                                Porucznik Browarny Tester
                                • 2003.10
                                • 371

                                #75
                                20080304 rozlew warki 089 Pils
                                Piwo odfermentowało z 12,6Blg do 2,8Blg, co daje 5,26% alk.
                                Powędrowało do 10 flaszek, reszta do KEGów.

                                Aktualnie robię w 3 tygodniową przerwę.
                                Lagerów nie powinna braknąć latem.
                                W tankach jest jeszcze jedna warka po burzliwej, druga w trakcie fermentacji.

                                Kolejnym piwem będzie witbier.
                                Pozdrawiam, Wesoły

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X