Kolejna historia kilku warek....

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jkocurek
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2006.12
    • 1030

    #76
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wesoly Wyświetlenie odpowiedzi
    Kolejnym piwem będzie witbier.
    Na konkurs?
    Pozdrawiam,
    Jacek
    Świentechlywiki

    Comment

    • Wesoly
      Porucznik Browarny Tester
      • 2003.10
      • 371

      #77
      W tym roku nie mam weny do warzenia piw konkursowych.
      Witbier mógł by być na konkurs, jednak średnio przepadam za kolendrą...
      Pozdrawiam, Wesoły

      Comment

      • Wesoly
        Porucznik Browarny Tester
        • 2003.10
        • 371

        #78
        20080321 rozlew warki nr 090 Polotmave (oryg. nazwa Dunkel)
        OG: 13,4Blg
        FG: 3,05Blg
        alkohol 5,6% obj.
        Piwko smaczne, zobaczymy jak wypadnie w porównaniu oryginałem (warka 086).
        Rozlane do KEGów.
        Refermentacja przy użyciu brzeczki z tej samej warki, 400ml na 10l piwa.
        Pozdrawiam, Wesoły

        Comment

        • Wesoly
          Porucznik Browarny Tester
          • 2003.10
          • 371

          #79
          20080321 rozlew warki nr 091 Pils
          OG: 12,0Blg
          FG: 2,38Blg
          alkohol 5,16% obj.
          Rozlane do KEGów oraz do 20 flaszek.
          Refermentacja przy użyciu brzeczki z tej samej warki, 400ml na 10l piwa.
          Jak zwykle jak każdy przy rozlewie piwko bardzo smakowite.
          Pozdrawiam, Wesoły

          Comment

          • Wesoly
            Porucznik Browarny Tester
            • 2003.10
            • 371

            #80
            20080322 Warka nr 092 Pszenica

            Zasyp:
            słód pilzneński 6,00kg
            słód pszeniczny 11,00kg
            słód carahel 2,00kg
            słód carapils 1,00kg
            słód melanoidowy 0,50
            słód zakwaszający 0,50kg
            SUMA: 21,00kg

            Zacieranie programowane temperaturowo
            Przerwy:
            42*C zasyp
            52*C 20’
            63*C 30’
            70*C 30’
            75*C 10’
            Kolor 14 EBC

            Chmielenie:
            60’ 80g M
            Goryczka 80 IBU
            (M- szyszka Marynka 2007)


            Objętość 98.0l
            Gęstość początkowa 14,2Blg
            Drożdże Wyeast 3333
            Temp fermentacji 17-18*C
            Pozdrawiam, Wesoły

            Comment

            • Wesoly
              Porucznik Browarny Tester
              • 2003.10
              • 371

              #81
              Warka 092 pszenica zakończyła fermentację.
              FG 3,72Blg (3,9Blg/16*C), 5,7% alk.
              Za kilka dni piwo trafi do KEGów.
              Na wierzchu buła niespotykana dotąd gruba warstwa drożdży, które zasiliły kanalizację.
              Kolejne warki to ale i stouty, które zamierzam zadawać Wyaesytami Irish Ale.
              Pozdrawiam, Wesoły

              Comment

              • Wesoly
                Porucznik Browarny Tester
                • 2003.10
                • 371

                #82
                20080329 Warka nr 093 Oktoberfest

                Zasyp:
                słód pilzneński 14,00kg
                słód monachijski 4,00kg
                słód carahel 2,00kg
                słód carapils 2,00kg
                słód melanoidowy 1,00
                słód zakwaszający 0,50kg
                SUMA: 23,50kg

                Zacieranie programowane temperaturowo
                Przerwy:
                48*C zasyp
                52*C 15’
                63*C 25’
                70*C 35’
                74*C 5’

                Kolor 17 EBC

                Gotowanie 70'

                Chmielenie:
                60’ 40g M
                30’ 80g M
                10’ 120g M
                Goryczka 23,6 IBU
                (M- szyszka Marynka 2007)


                Objętość 97.0l (jutro zostanie zwiększona do 110l)
                OG 15 Blg (po dodanie wody wyniesie 13,5Blg)
                Drożdże WLP833
                Temp fermentacji 8-10*C

                Ze względu na niskie temperatury panujące w piwnicy postanowiłem zrobić Marcowe. Przy doborze słodów, chmieleniu i całej recepturze wspierałem się książką Classic Beer Style 4 "Marzen Oktoberfest Vienna"
                Planowane OG 13,5Blg, goryczka w środkowym zakresie stylu, kolor dolna granica.
                Piwo wyszło za gęste jak na Marcowe, jutro zostanie dodana woda aby obniżyć gęstość początkową do 13,5Blg
                Pozdrawiam, Wesoły

                Comment

                • Wesoly
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2003.10
                  • 371

                  #83
                  20080402
                  Rozlew warki nr 092 Pszenica
                  OG 14,2
                  FG 3,66
                  Zawartość alkoholu 5,7%
                  Piwo fermentowane na wcześniej nie stosowanych drożdżach wyeast 3333.
                  Fermentowane w niskich temperaturach, piwo ma bardzo mało aromatów bananowych, jednak dość smaczne. Niebawem będę robił piwo wg tego samego przepisu na klasycznych 3068.
                  Rozlane ja zwykle do kegów, a mała cześć do flaszek. Surowiec do refermetacji brzeczka.
                  Pozdrawiam, Wesoły

                  Comment

                  • jkocurek
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2006.12
                    • 1030

                    #84
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wesoly Wyświetlenie odpowiedzi
                    2
                    Fermentowane w niskich temperaturach, piwo ma bardzo mało aromatów bananowych, jednak dość smaczne.
                    Jak niskie temperatury? Goździki są?
                    Pozdrawiam,
                    Jacek
                    Świentechlywiki

                    Comment

                    • Wesoly
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2003.10
                      • 371

                      #85
                      Goździki są, a jak by inaczej.
                      Temperatura fermentacji 18-17*C.
                      Zobaczymy za tydzień jak smakuje po nagazowaniu.
                      Pozdrawiam, Wesoły

                      Comment

                      • Wesoly
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2003.10
                        • 371

                        #86
                        200800403 Warka nr 094 Outmeal Stout

                        Zasyp:
                        słód pilzneński 8,00kg
                        słód monachijski 8,00kg
                        słód karmel ciemny (Strzegom) 3,00kg
                        słód Carafa III Special 1,20kg
                        płatki owsiane błyskawiczne 2,50

                        SUMA: 22,70kg

                        Zacieranie programowane temperaturowo
                        Przerwy:
                        48*C zasyp
                        52*C 15’
                        63*C 15’
                        70*C 40’
                        74*C 5’

                        Kolor 111 EBC

                        Gotowanie 80'

                        Chmielenie:
                        60’ 120g M
                        30’ 80g M

                        Goryczka 42 IBU
                        (M- szyszka Marynka 2007)


                        Objętość 94,4 l
                        OG 14,0 Blg
                        Drożdże Wyaest 1084 (starter)
                        Temp fermentacji 17-18*C
                        Pozdrawiam, Wesoły

                        Comment

                        • Wesoly
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2003.10
                          • 371

                          #87
                          Warka nr 094 Outmeal Stout
                          Rozlew: 20080418, FG 5,02, alk. 4,9%
                          Piwo smaczne, z czasem się powinno poprawić.
                          10 maja zajęło II miejsce w konkursie podczas V Wrocławskich Warsztatów Piwowarskich.
                          Pozdrawiam, Wesoły

                          Comment

                          • Wesoly
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2003.10
                            • 371

                            #88
                            20080512 Warka nr 095 Bitter

                            Zasyp:
                            słód pilzneński 11,00kg
                            słód monachijski 6,00kg
                            słód karmel ciemny (Strzegom) 0,20kg
                            słód cara red 1,00kg
                            słód zakwaszający 0,50kg

                            SUMA: 18,70kg

                            Zacieranie programowane temperaturowo, pH 5,4
                            Przerwy:
                            47*C zasyp
                            54*C 15’
                            63*C 40’
                            70*C 25’
                            74*C 5’

                            Kolor 20EBC EBC

                            Gotowanie 80'

                            Chmielenie:
                            60’ 45g M
                            30’ 90g M
                            5’ 180g M

                            Goryczka 30 IBU (muszę jeszcze potwierdzić)
                            (M- szyszka Marynka 2007)


                            Objętość 102 l
                            OG 11,0 Blg
                            Drożdże Wyaest 1084 z Warki nr 094
                            Temp fermentacji 15-16*C
                            Pozdrawiam, Wesoły

                            Comment

                            Przetwarzanie...
                            X