Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wesoly
Wyświetlenie odpowiedzi
Kolejna historia kilku warek....
Collapse
X
-
20080321 rozlew warki nr 090 Polotmave (oryg. nazwa Dunkel)
OG: 13,4Blg
FG: 3,05Blg
alkohol 5,6% obj.
Piwko smaczne, zobaczymy jak wypadnie w porównaniu oryginałem (warka 086).
Rozlane do KEGów.
Refermentacja przy użyciu brzeczki z tej samej warki, 400ml na 10l piwa.Pozdrawiam, Wesoły
Comment
-
-
20080321 rozlew warki nr 091 Pils
OG: 12,0Blg
FG: 2,38Blg
alkohol 5,16% obj.
Rozlane do KEGów oraz do 20 flaszek.
Refermentacja przy użyciu brzeczki z tej samej warki, 400ml na 10l piwa.
Jak zwykle jak każdy przy rozlewie piwko bardzo smakowite.Pozdrawiam, Wesoły
Comment
-
-
20080322 Warka nr 092 Pszenica
Zasyp:
słód pilzneński 6,00kg
słód pszeniczny 11,00kg
słód carahel 2,00kg
słód carapils 1,00kg
słód melanoidowy 0,50
słód zakwaszający 0,50kg
SUMA: 21,00kg
Zacieranie programowane temperaturowo
Przerwy:
42*C zasyp
52*C 20’
63*C 30’
70*C 30’
75*C 10’
Kolor 14 EBC
Chmielenie:
60’ 80g M
Goryczka 80 IBU
(M- szyszka Marynka 2007)
Objętość 98.0l
Gęstość początkowa 14,2Blg
Drożdże Wyeast 3333
Temp fermentacji 17-18*CPozdrawiam, Wesoły
Comment
-
-
Warka 092 pszenica zakończyła fermentację.
FG 3,72Blg (3,9Blg/16*C), 5,7% alk.
Za kilka dni piwo trafi do KEGów.
Na wierzchu buła niespotykana dotąd gruba warstwa drożdży, które zasiliły kanalizację.
Kolejne warki to ale i stouty, które zamierzam zadawać Wyaesytami Irish Ale.Pozdrawiam, Wesoły
Comment
-
-
20080329 Warka nr 093 Oktoberfest
Zasyp:
słód pilzneński 14,00kg
słód monachijski 4,00kg
słód carahel 2,00kg
słód carapils 2,00kg
słód melanoidowy 1,00
słód zakwaszający 0,50kg
SUMA: 23,50kg
Zacieranie programowane temperaturowo
Przerwy:
48*C zasyp
52*C 15’
63*C 25’
70*C 35’
74*C 5’
Kolor 17 EBC
Gotowanie 70'
Chmielenie:
60’ 40g M
30’ 80g M
10’ 120g M
Goryczka 23,6 IBU
(M- szyszka Marynka 2007)
Objętość 97.0l (jutro zostanie zwiększona do 110l)
OG 15 Blg (po dodanie wody wyniesie 13,5Blg)
Drożdże WLP833
Temp fermentacji 8-10*C
Ze względu na niskie temperatury panujące w piwnicy postanowiłem zrobić Marcowe. Przy doborze słodów, chmieleniu i całej recepturze wspierałem się książką Classic Beer Style 4 "Marzen Oktoberfest Vienna"
Planowane OG 13,5Blg, goryczka w środkowym zakresie stylu, kolor dolna granica.
Piwo wyszło za gęste jak na Marcowe, jutro zostanie dodana woda aby obniżyć gęstość początkową do 13,5BlgPozdrawiam, Wesoły
Comment
-
-
20080402
Rozlew warki nr 092 Pszenica
OG 14,2
FG 3,66
Zawartość alkoholu 5,7%
Piwo fermentowane na wcześniej nie stosowanych drożdżach wyeast 3333.
Fermentowane w niskich temperaturach, piwo ma bardzo mało aromatów bananowych, jednak dość smaczne. Niebawem będę robił piwo wg tego samego przepisu na klasycznych 3068.
Rozlane ja zwykle do kegów, a mała cześć do flaszek. Surowiec do refermetacji brzeczka.Pozdrawiam, Wesoły
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wesoly Wyświetlenie odpowiedzi2
Fermentowane w niskich temperaturach, piwo ma bardzo mało aromatów bananowych, jednak dość smaczne.Pozdrawiam,
Jacek
Świentechlywiki
Comment
-
-
200800403 Warka nr 094 Outmeal Stout
Zasyp:
słód pilzneński 8,00kg
słód monachijski 8,00kg
słód karmel ciemny (Strzegom) 3,00kg
słód Carafa III Special 1,20kg
płatki owsiane błyskawiczne 2,50
SUMA: 22,70kg
Zacieranie programowane temperaturowo
Przerwy:
48*C zasyp
52*C 15’
63*C 15’
70*C 40’
74*C 5’
Kolor 111 EBC
Gotowanie 80'
Chmielenie:
60’ 120g M
30’ 80g M
Goryczka 42 IBU
(M- szyszka Marynka 2007)
Objętość 94,4 l
OG 14,0 Blg
Drożdże Wyaest 1084 (starter)
Temp fermentacji 17-18*CPozdrawiam, Wesoły
Comment
-
-
20080512 Warka nr 095 Bitter
Zasyp:
słód pilzneński 11,00kg
słód monachijski 6,00kg
słód karmel ciemny (Strzegom) 0,20kg
słód cara red 1,00kg
słód zakwaszający 0,50kg
SUMA: 18,70kg
Zacieranie programowane temperaturowo, pH 5,4
Przerwy:
47*C zasyp
54*C 15’
63*C 40’
70*C 25’
74*C 5’
Kolor 20EBC EBC
Gotowanie 80'
Chmielenie:
60’ 45g M
30’ 90g M
5’ 180g M
Goryczka 30 IBU (muszę jeszcze potwierdzić)
(M- szyszka Marynka 2007)
Objętość 102 l
OG 11,0 Blg
Drożdże Wyaest 1084 z Warki nr 094
Temp fermentacji 15-16*CPozdrawiam, Wesoły
Comment
-
Comment