Zacząłem.Pierwsza warka: pszeniczne.
Surowce:
- pszeniczne 1,8 kg, nachmielony ekstrakt z Browamatora
- ekstrakt pszeniczny 1,25 kg
- ekstrakt słodowy jasny 1,25 kg
- chmiel aromatyczny, szyszki 6 g
- dołączone do ekstraktu drożdże
Rozpocząłem od przygotowania drożdży.Rozpuściłem je w ciepłej (30st.C) wodzie.Po chwili dodałem ok. 100g brzeczki, gdy zaczęły pracę wlałem całość do ok.1/2 litra brzeczki.
Ekstrakty słodowe gotowałem w 5 litrach wody z chmielem przez 45 minut.Połowę chmielu dodałem od razu, a drugą część 15 minut przed końcem gotowania.Brzeczkę po gotowaniu schłodziłem do 50 st.C i przecedziłem przez sito do fermentora.Uzupełniłem wodą do uzyskania 14,5 Blg.Wyszło 21 litrów brzeczki.Przy temp.26 st.C zadałem rozmnożone drożdże.Jest godzina 12.30
Surowce:
- pszeniczne 1,8 kg, nachmielony ekstrakt z Browamatora
- ekstrakt pszeniczny 1,25 kg
- ekstrakt słodowy jasny 1,25 kg
- chmiel aromatyczny, szyszki 6 g
- dołączone do ekstraktu drożdże
Rozpocząłem od przygotowania drożdży.Rozpuściłem je w ciepłej (30st.C) wodzie.Po chwili dodałem ok. 100g brzeczki, gdy zaczęły pracę wlałem całość do ok.1/2 litra brzeczki.
Ekstrakty słodowe gotowałem w 5 litrach wody z chmielem przez 45 minut.Połowę chmielu dodałem od razu, a drugą część 15 minut przed końcem gotowania.Brzeczkę po gotowaniu schłodziłem do 50 st.C i przecedziłem przez sito do fermentora.Uzupełniłem wodą do uzyskania 14,5 Blg.Wyszło 21 litrów brzeczki.Przy temp.26 st.C zadałem rozmnożone drożdże.Jest godzina 12.30
Comment