Browamator Pszeniczne - osad drożdżowy

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mario123
    Porucznik Browarny Tester
    • 2003.01
    • 250

    #1

    Browamator Pszeniczne - osad drożdżowy

    Uwarzyłem ostatnio piwo pszeniczne z gotowca Browamator. Jeszcze nie próbowałem, bo musi poleżakować. Ostatnia rozlana butelka, czyli zawierająca piwo z samego dna fermentatora jest do połowy wypełniona osadem. Zastanawiam się, czy mogę ten osad wykorzystać przy następnym warzeniu? Powinny w nim być obecne żywe drożdże.
  • crizz
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.02
    • 1256

    #2
    Raczej na pewno tak. Na wszelki wypadek spróbuj je wcześniej reaktywować - tutaj o tym pisano.

    Comment

    • mario123
      Porucznik Browarny Tester
      • 2003.01
      • 250

      #3
      A czy można mieszać różne rodzaje drożdży? Np. pszeniczne ze zwykłymi?

      Comment

      • michalh
        Porucznik Browarny Tester
        • 2002.12
        • 284

        #4
        Wszystko można, wszystkie chwyty dozwolone.
        Piwa belgijskie sa czasem fermentowane różnymi szczepami, na stronach amerykańskich też czytałem o zaszczepianiu różnych szczepów na tej samej brzeczce. Jest to pewnie pole do eksperymentowania - napisz jak coś ciekawego wykombinujesz.

        Comment

        • Ka_Dar
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2003.03
          • 248

          #5
          Można. A efekty mogą być bardzo ciekawe.

          Comment

          • mario123
            Porucznik Browarny Tester
            • 2003.01
            • 250

            #6
            Dzięki za informacje.
            Wczoraj nastawiłem brzeczkę "Prawdziwe ALE" z browamatora, ale nie będę mieszał drożdży ALE z pszenicznymi. Jakoś nie czuję tej kombinacji. Jednak za tydzień ponownie nastawiam "Skrzynkę Fulla" z browamatora i mam ochotę dodać do brzeczki zarówno drożdże z tego zestawu, jak i osad drożdżowy z pszeniczniaka.

            Pozdrawiam

            Comment

            • mario123
              Porucznik Browarny Tester
              • 2003.01
              • 250

              #7
              Chce uwarzyc 20l piwa, wiec zakupilem z Browamatora zestaw "Skrzynka Fulla" (czyli na 10l piwa) oraz ekstrakt słodowy jasny 1,8 kg, aby uwarzyc 20l piwa. Jak wspomnialem wyżej, mam pół butelki 0,5l osadu drożdżowego pszeniczniaka. Mam ochotę dodać do brzeczki zarówno drożdże z zestawu, jak i osad drożdżowy z pszeniczniaka.
              Jednak nie wiem jaką ilość tego osadu użyć? Może cały osad?

              Comment

              • iron
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                🍼🍼
                • 2002.08
                • 6771

                #8
                Przede wszystkim (o ile dobrze kombinuję) będziesz musiał dochmielić piwo - gotowiec jest już nachmielony, ale na 10 litrów, jeśli chcesz dodać jeszcze ekstrakt słodowy i dodatkowe 10 litrów wody, to jak na mój gust musisz dochmielić brzeczkę - jeśli tego nie zrobisz, ryzykujesz, że Twoje piwko będzie bardzo słodowe w smaku.
                Ostatnia zmiana dokonana przez iron; 2004-01-14, 13:41.
                bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
                Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
                Rock, Honor, Ojczyzna

                Comment

                • dkrasnodebski
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2003.05
                  • 2316

                  #9
                  Ironie "skrzynka fulla" nie jest gotowcem tylko zestawem do nawarzenia 10 l. piwa, w którego skład wchodzą puszka ekstraktu, chmiel i drożdże.

                  Mario123
                  Ja na twoim miejscu nie dodawałbym gęstwy drożdżowej do drożdży z zestawu tylko wybrał jedno albo drugie.
                  Kiedyś robiłem takie piwo skrzynka fulla + 1,8kg ekstrakt. Dałem cały chmiel goryczkowy w granulkach i jeszcze 5 minut przed końcem gotowania dodałem garść szyszek aromatycznych. Piwo fermentowało przy pomocy drożdży z zestawu.
                  Wyszedł mi mocno chmielony pils.
                  Zakład Piwowarstwa Domowego BRODAREK

                  www.radoslawstolar.pl

                  Comment

                  • mapajak
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2002.12
                    • 1187

                    #10
                    dkrasnodebski napisał(a)

                    Ja na twoim miejscu nie dodawałbym gęstwy drożdżowej do drożdży z zestawu tylko wybrał jedno albo drugie.
                    [/B]
                    Zgadza się, drożdże do piwa pszenicznego mocno ingerują w smak piwa, także jęczmiennego, uzyskany efekt może być bardzo ciekawy. Drożdże ze świeżej gęstwy są bardzo silne, dużo silniejsze od suchych, tak więc ani ze względu na walory smakowe, ani na efekt pracy nie ma potrzeby na dosypywanie drożdży w torebki. Lepiej zostawić je na następną warkę.

                    Comment

                    Related Topics

                    Collapse

                    • pietrus96
                      Osad w butelkach
                      pietrus96
                      Cześć,
                      dawno nie warzyłem jednak planuję coś upichcić. Powoli się przygotowując znowu wróciłem do tematu który mnie nurtuje od dłuższego czasu. Mianowicie czystość butelek do których rozlewane jest piwo. Mianowicie chyba jak każdy piwowar korzystam powtórnie z butelek z piw które...
                      2024-01-13, 20:24
                    • Javox
                      Racibórz, Raciborskie Pszeniczne
                      Javox
                      Ekstrakt 12.0*, alko 5.5%.
                      Chmiela: Marynka, Lubelski.

                      Piana - więcej na początku potem pełna warstewka.
                      Lacing - sporo.
                      Gaz - średni.
                      Barwa - zamglony bury, blady pomarańczowy.
                      Aromat - słodkawa, owocowość weizenowa.
                      Smak - lekko słodkawe, kwaskowe,...
                      2024-11-11, 15:02
                    • chmielakikrasnystaw
                      Chmielaki Krasnostawskie 2019
                      chmielakikrasnystaw
                      KONSUMENCKI KONKURS PIW
                      49. OGÓLNOPOLSKIE ŚWIĘTO CHMIELARZY I PIWOWARÓW „CHMIELAKI KRASNOSTAWSKIE 2019”
                      PIWA ZGŁOSZONE

                      Piwa dolnej fermentacji:
                      Kategoria 1 Piwa jasne w stylu Light Beer o zawartości alkoholu do 3,9% obj.
                      1. Primator Pumpa – Pivovar...
                      2019-08-07, 12:51
                    • Viktor
                      Huyghe, Floris Framboise
                      Viktor
                      Białe (pszeniczne) smakowe piwo belgijskie o nazwie Malinowy Kwiat. Jest słabiutkie, bo tylko 3,6%. Produkowane w oparciu o 4-ro procentowy koncentrat soku malinowego. Silny smak i zapach malin i bez posmaku chemicznego. Pięknie bąbelki na całej objętości jak w prawdziwym szampanie. Piana...
                      2023-01-28, 17:30
                    • dadek
                      Nowy Browar Gdański, Pszeniczne
                      dadek
                      Ekstrakt 12°Blg, alk. 4,3%.
                      Ciemnożółta barwa, piwo całkowicie mętne.
                      Aromat wyraźny wytrawno-owocowy i drożdżowy.
                      Piana niewysoka (do 2 cm) ale równomierna, utrzymuje solidny kożuch, zostawia trochę plam na szkle.
                      W smaku czuć sporo bananów ale nie słodkich,...
                      2022-11-04, 21:48
                    • Loading...
                    • Koniec listy.
                    Przetwarzanie...