Uwarzyłem ostatnio piwo pszeniczne z gotowca Browamator. Jeszcze nie próbowałem, bo musi poleżakować. Ostatnia rozlana butelka, czyli zawierająca piwo z samego dna fermentatora jest do połowy wypełniona osadem. Zastanawiam się, czy mogę ten osad wykorzystać przy następnym warzeniu? Powinny w nim być obecne żywe drożdże.
Browamator Pszeniczne - osad drożdżowy
Collapse
X
-
Wszystko można, wszystkie chwyty dozwolone.
Piwa belgijskie sa czasem fermentowane różnymi szczepami, na stronach amerykańskich też czytałem o zaszczepianiu różnych szczepów na tej samej brzeczce. Jest to pewnie pole do eksperymentowania - napisz jak coś ciekawego wykombinujesz.
Comment
-
-
Dzięki za informacje.
Wczoraj nastawiłem brzeczkę "Prawdziwe ALE" z browamatora, ale nie będę mieszał drożdży ALE z pszenicznymi. Jakoś nie czuję tej kombinacji. Jednak za tydzień ponownie nastawiam "Skrzynkę Fulla" z browamatora i mam ochotę dodać do brzeczki zarówno drożdże z tego zestawu, jak i osad drożdżowy z pszeniczniaka.
Pozdrawiam
Comment
-
-
Chce uwarzyc 20l piwa, wiec zakupilem z Browamatora zestaw "Skrzynka Fulla" (czyli na 10l piwa) oraz ekstrakt słodowy jasny 1,8 kg, aby uwarzyc 20l piwa. Jak wspomnialem wyżej, mam pół butelki 0,5l osadu drożdżowego pszeniczniaka. Mam ochotę dodać do brzeczki zarówno drożdże z zestawu, jak i osad drożdżowy z pszeniczniaka.
Jednak nie wiem jaką ilość tego osadu użyć? Może cały osad?
Comment
-
-
Przede wszystkim (o ile dobrze kombinuję) będziesz musiał dochmielić piwo - gotowiec jest już nachmielony, ale na 10 litrów, jeśli chcesz dodać jeszcze ekstrakt słodowy i dodatkowe 10 litrów wody, to jak na mój gust musisz dochmielić brzeczkę - jeśli tego nie zrobisz, ryzykujesz, że Twoje piwko będzie bardzo słodowe w smaku.Last edited by iron; 2004-01-14, 13:41.bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
Rock, Honor, Ojczyzna
Comment
-
-
Ironie "skrzynka fulla" nie jest gotowcem tylko zestawem do nawarzenia 10 l. piwa, w którego skład wchodzą puszka ekstraktu, chmiel i drożdże.
Mario123
Ja na twoim miejscu nie dodawałbym gęstwy drożdżowej do drożdży z zestawu tylko wybrał jedno albo drugie.
Kiedyś robiłem takie piwo skrzynka fulla + 1,8kg ekstrakt. Dałem cały chmiel goryczkowy w granulkach i jeszcze 5 minut przed końcem gotowania dodałem garść szyszek aromatycznych. Piwo fermentowało przy pomocy drożdży z zestawu.
Wyszedł mi mocno chmielony pils.
Comment
-
-
dkrasnodebski napisał(a)
Ja na twoim miejscu nie dodawałbym gęstwy drożdżowej do drożdży z zestawu tylko wybrał jedno albo drugie.
[/B]
Comment
-
Comment