Coś nie tak z tym moim warzeniem!

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mirkap
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2003.07
    • 75

    Coś nie tak z tym moim warzeniem!

    No właśnie,

    Już kilka warek mam za sobą, ale za każdym razem mam ten sam problem, którego nie mogę rozgryźć.

    Chodzi o fermentację burzliwą. Przy typowej początkowej zawartości ekstraktu (Blg 12), nie mogę zejść poniżej 4. No i piana podczas fermentacji zawsze w granicach 1 - 1,5 cm. W efekcie otrzymane piwo nie chce się sklarować i podczas degustacji zawiesina drożdży wyczuwana jest na języku, i w smaku (a przynajmniej wg mnie to drożdże). Piwo warzę z procesem zacierania ściśle przestrzegając temperatur, stosuję próbę jodową, wodę ze studni oligo, słód z browamatora, drożdże też (Danstar Windsor w temp. 16-18). A jak zrobiłem piwo mocne (miało być mocne), to z 16 Blg zeszło tylko do 7.
    Za każdym razem w takich przypadkach mieszam. Staram się również dobrze napowietrzyć brzeczke.
  • mapajak
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.12
    • 1187

    #2
    Z czym ty masz problem?
    Z 12 do 4 Blg to bardzo dobry wynik, u mnie czasem jest i 5 blg, a piwo mocne musi mieć więcej - 6,7 czsem 8 Blg. W warunkach domowych, gdzie nie wspomaga się procesów enzymami ani inną chemią to noramlne.
    A mętność? Po prostu musisz dłużej leżakować swoje piwa i same się wyklarują.

    Comment

    • mirkap
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2003.07
      • 75

      #3
      wg instrukcji mocne powinno mieć końcowe Blg ok. 2

      Comment

      • Czes
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2001.06
        • 752

        #4
        No nie, rzeczywiście jest nienajlepiej. Zwłaszcza z piwem mocnym!

        Z opisu wynika, że działasz świadomie i kontrolujesz sytuację. Regulacja fermentowalności brzeczki leży w Twoich rękach: jeżeli chcesz ją zwiększyć, zacieraj dłużej w niższej temperaturze (62C).
        BTW, sprawdź swój termometr - nie wykluczone, że daje zaniżone wskazania.Gdyby tak było, to eliminujesz przedwcześnie beta-amylazę.

        Inną przyczyną może być woda o zbyt dużej "alkaliczności resztkowej" - skutek, to zbyt wysokie pH podczas zacierania i fermentacji. Co wiesz o swojej wodzie? Jeżeli to publiczna studnia oligo to wyniki analizy wody powinny być publikowane przy ujęciu.

        Jeżeli dodajesz 5 g drożdży do 20 l brzeczki, to w przypadku 16 Blg jest to ewidentnie zbyt mało. Daj przynajmniej 10g albo wstępnie zrób starter.Szczep Winsor ma średnią zdolność kłaczkowania (flokulacji)i rzeczywiście długo utrzymuje się w piwie. Jeżeli chcesz przyśpieszyć klarowanie, użyj żelatyny.

        Mapajak, proszę chemii nie postponować! Tak naprawdę, wszystko sprowadza się do chemii właśnie
        O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

        Comment

        • mapajak
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2002.12
          • 1187

          #5
          mirkap napisał(a)
          wg instrukcji mocne powinno mieć końcowe Blg ok. 2
          Jakiej instrukcji?
          To jakaś pomyłka.

          Comment

          • mirkap
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2003.07
            • 75

            #6
            jeżeli założymy (zupełnie teoretycznie), iż w moim przypadku chciałem uzyskać 7% alkoholu w piwie (bo takie było założenie mojego mocnego), to z prostego wzoru:

            (BN - EP) x 0,516

            wynika, że aby uzyskać ten poziom alkoholu należy brzeczke nastawną o Blg 16 przefermentować do Blg 2,4.

            w rzeczywistości (czytaj praktyce) uzyskałem całkiem niezłe mętne piwo (po 4m leżaku) o zawartości alkoholu 4,6% i dodatkowo zdecydowanie słodkie.

            Comment

            • mirkap
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2003.07
              • 75

              #7
              Czes napisał(a)
              BTW, sprawdź swój termometr - nie wykluczone, że daje zaniżone wskazania.
              na to rzeczywiście nie wpadłem

              woda o zbyt dużej "alkaliczności resztkowej" - skutek, to zbyt wysokie pH podczas zacierania i fermentacji.
              dlatego w tym przypadku zastosowałem taki schemat zacierania:

              1) przerwa zakwaszająca: 35 stC - 75 min
              2) scukrzająca: 62 st - 30 min
              3) dekstrynująca: 72 st - 30 min
              4) końcowe podgrzanie do 78 st - 10 min

              próba jodowa pozytywna dopiero po 3) etapie

              Co wiesz o swojej wodzie?
              kiedyś o to pytałem. podobno skład zbliżony do Twojej.

              Jeżeli dodajesz 5 g drożdży do 20 l brzeczki, to w przypadku 16 Blg jest to ewidentnie zbyt mało.
              dałem 2 x po saszetce (czyli chyba 2 x 7g), temp 16 - 18 st

              Comment

              • mapajak
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2002.12
                • 1187

                #8
                mirkap napisał(a)
                jeżeli założymy (zupełnie teoretycznie), iż w moim przypadku chciałem uzyskać 7% alkoholu w piwie (bo takie było założenie mojego mocnego), to z prostego wzoru:

                (BN - EP) x 0,516

                wynika, że aby uzyskać ten poziom alkoholu należy brzeczke nastawną o Blg 16 przefermentować do Blg 2,4.

                Twoje założenia są błędne. Brzeczka odfermentowuje max w ok. 75%
                Czyli chcąc uzyskać 7% alkoholu należy wyjść od brzeczki o stężeniu min. 18-19 e.w według wyliczenia jak niżej:
                7 / 0,516 = 13,57
                13,57 / 0,75 = 18,1% e.w

                I oczywiście zapewnić drożdżom warunki do prawidłowej pracy.

                Comment

                • naczelnik
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2003.08
                  • 1884

                  #9
                  mirkap napisał(a)

                  1) przerwa zakwaszająca: 35 stC - 75 min
                  Ja mialem podobne problem z odfermentowywaniem piwa.Blg zatrzymywalo sie np na 6 i dalej nic.Pomagalo zamieszanie i ewentualnie dodanie drozdzy.Dopiero po takich zabiegach piwo dofermentowywalo.

                  A tak poza tym: na moje oko przerwe zakwaszającą prowadzisz zdecydowanie za długo.Z moich informacji wynika,że powinna ona trwać max 15 min!Ba! Można sobie nawet ją odpuścić.
                  Czy ktos może potwierdzic, że dobrze myślę?

                  Pozdrawiam
                  Last edited by naczelnik; 2004-01-16, 14:59.
                  Popieram domowe browary!

                  Polakom gratulujemy naczelnika

                  Zamykam browar.
                  Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

                  gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

                  Comment

                  • mirkap
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2003.07
                    • 75

                    #10
                    to niech by było 6%, wtedy 16 Blg wystarczy (zgodnie z tym co napisałeś).

                    Comment

                    • mirkap
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2003.07
                      • 75

                      #11
                      naczelnik napisał(a)
                      Pomagalo zamieszanie i ewentualnie dodanie drozdzy.Dopiero po takich zabiegach piwo dofermentowywalo.
                      za kazdym razem w takich przypadkach mieszam, ale nie pomaga.
                      nowych drożdży nie dodawałem.

                      Comment

                      • blues-beer
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2003.11
                        • 114

                        #12
                        [QUOTE]Czes napisał(a)
                        Jeżeli dodajesz 5 g drożdży do 20 l brzeczki, to w przypadku 16 Blg jest to ewidentnie zbyt mało.


                        To jak to jest? Spotkałem się z opinią, że ilość zadanych drożdży nie ma znaczenia, same się mnożą w brzeczce.
                        Last edited by blues-beer; 2004-01-16, 15:29.

                        Comment

                        • mirkap
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2003.07
                          • 75

                          #13
                          mirkap napisał(a)
                          próba jodowa pozytywna dopiero po 3) etapie
                          oczywiście że negatywna!!!

                          Comment

                          Przetwarzanie...
                          X