Warki z Kuchennego Browaru Czajnika

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • czujnik
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2003.11
    • 177

    #1

    Warki z Kuchennego Browaru Czajnika

    Po przeczytaniu opisów szanownych forumowiczów na temat domowego warzenia piwa, oraz po rozmowie ( przez GG ) z kolegą Makaronem postanowiłem i ja opisać swoje doświadczenia z warzeniem w domu.
  • czujnik
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2003.11
    • 177

    #2
    Warka Nr 1 Kuchenne Pale ale
    Data warzenia - 23.11.2003 r.
    Mielenie za pomocą elektrycznej maszynki do mięsa po uprzednim zwilżeniu
    Słód pilznieński - 4,5 kg
    Słód karmelowy jasny - 0,5 kg
    chmiel goryczkowy "Marynka" - 40 g
    chmiel aromatyczny "Lubelski" - 30 g

    Zacieranie metodą infuzyjną
    1 przerwa 62 - 65 - 30 minut
    2 przerwa 73 - 75 stopni - 30 minut
    80 stopni - 10 minut
    Warzenie 60 minut - chmiel goryczkowy kwadrans po rozpoczęciu gotowania, aromatyczny kwadrans przed końcem warzenia.
    Filtrowanie metodą kombinowaną za pomocą sokownika i pieluchy - 2,5 godziny !!!

    Ekstrakt nastawu 13 Blg
    Fermentacja burzliwa - 6 dni
    fermentacja cicha w szklanym balonie - 7 dni, po fermentacji burzliwej 4 Blg
    Zabutelkowano w dniu 05.12.2003 r.

    Comment

    • czujnik
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2003.11
      • 177

      #3
      Pierwsze pifko otwarto w dniu 19.12.2003 r czyli w dniu moich imienin.
      Moje wrażenia:
      dosyć mocno chmielone
      nagazowane porządnie
      piana obfita ale dosyć szybko znika pozostawiając niewielki korzuszek.
      Było to moje pierwsze piwo a więc w całości zostało rozdane znajomym i rodzinie celem degustacji. Większości jurorów nawet smakowało.
      Niestety już zniknęło z piwnicy

      Comment

      • blues-beer
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2003.11
        • 114

        #4
        A co dodałeś do butelek przed zamknięciem?
        Chyba szkoda, że tak szybko rozeszła się ta I warka, jak mogła smakować po 6 miesiącach?
        Pozdrawiam

        Comment

        • czujnik
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2003.11
          • 177

          #5
          Warka Nr 2 Kożlak kuchenny
          Data warzenia 20.12.2003 r.
          Mielenie słodu jak poprzednio za wyjątkiem słodu Monachijskiego, który kupiłem już śrutowany
          1. Słód Pilznieński 2,5 kg
          2. Słód Monachijski 2 kg
          3. Słód Karmelowy jasny 0,5 kg
          4. Chmiel goryczkowy "Marynka" - 50 g
          5. Cmiel aromatyczny "Lubelski" - 30 g
          6. Drożdże górnej fermentacji Braupartnera - odzysk z poprzedniej warki w której równierz użyłem tych drożdży.
          Zacieranie infuzyjne, przerwy cukrowe:
          1. 62 - 65 stopni - 45 minut
          2. 72 - 75 stopni - 25 minut
          temp. 80 stopni - 10 minut
          Filtracja za pomocą wykonanej kadzi filtracyjnej tym razem bardzo szybko - ok 45 minut z wysłodzeniem
          Warzenie jak poprzednio czyli 60 minut, chmiel goryczkowy 15 minut po rozpoczęciu warzenia, aromatyczny na kwadrans przed końcem.
          Ekstarkt początkowy - 15,5 Blg (czyli trochę za mało na Koźlaka )
          Fermentacja burzliwa w temp. 20 stopni - 7 dni
          Fermentacja cicha - 2 tygodnie w gąsiorze - pomiar Blg - 5,5
          Zabutelkowano w dniu 10.01.2004 r.
          Jeszcze nie otwierane, ale kolorek ładny rubinowy

          Comment

          • czujnik
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2003.11
            • 177

            #6
            Następne w planach to piwo jasne z samego słodu pilznieńskiego ( właśnie zakupiłem worek w Baltic Malt ) oraz coś ciemnego chyba Porter albo Stout ( trzeba wykorzystać ekstrakt barwiący wygrany w konkursie )
            Ale o tym następnym razem

            Comment

            • czujnik
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2003.11
              • 177

              #7
              blues-beer napisał :A co dodałeś do butelek przed zamknięciem?

              Do butelek przed zamknięciem w obu przypadkach dodałem glukozę rozpuszczoną w przegotowanej wodzie - 200 g na 20 l piwa.

              blues-beer napisał :Chyba szkoda, że tak szybko rozeszła się ta I warka, jak mogła smakować po 6 miesiącach?

              Mnie też jest bardzo jej szkoda już wtedy była całkiem niezła choć był problem z klarownością piwa ale to chyba wina braku kadzi bo II warka po tygodniu od zabutelkowania już jest bardzo klarowna.
              Pozdrowionka.

              Comment

              • czujnik
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2003.11
                • 177

                #8
                Minął tydzień od kupna słodu a więc najwyższy czas aby zrobić kolejną warkę.
                Warka Nr 3 Lauenburger Pils - data warzenia 24.01.2003 r.
                - słód pilznieński - 5,5 kg
                zacierany infuzyjnie, przerwy :
                1) 62-64 stopnie - 40 minut
                2) 72-74 stopnie - 20 minut
                Przejście z jednej do drugiej - 10 minut
                Następnie podgrzanie zacieru do temperatury 80 stopni - 10 minut i koniec.
                Filtrowanie i wysładzanie zajęło mi około godziny.
                Warzenie ok. 75 minut :
                1) chmiel goryczkowy "Marynka" 20g- 15 minut po rozpoczęciu warzenia;
                2) chmiel aromatyczny "Lubelski" 20g - po kolejnych 20 minutach
                3) chmiel aromatyczny "Lubelski" 20 g - kwadrans przed końcem warzenia
                Następnie gar powędrował do brodzika z zimną wodą i w ciągu ok 40 minut ( przerwa na zrobienie i skonsumowanie naleśników ) został schłodzony do około 20 stopni. Uzyskałem 22 litry brzeczki o stężeniu 14 Blg. Brzeczkę zadałem wcześniej przygotowanymi drożdżami Brau - Partner dolnej fermentacji i całość w fermentorze powędrowała do mojej piwnicy gdzie panuje temperatura 8 stopni powyżej zera.
                O efektach mojej dzisiejszej pracy powiadomię Szanowne grono forumowiczów za miesiąc.

                Moje plany na przyszłość to porter i .... zobaczymy

                Comment

                • czujnik
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2003.11
                  • 177

                  #9
                  W związku z panującą strasznie niską temperaturą w mojej piwnicy ( 6 stopni ) tego samego wieczora przeniosłem fermentor w inne cieplejsze miejsce gdzie temperatura brzeczki ustabilizowała się na wysokości 14 stopni. W dniu dzisiejszym po prawie czterech dobach fermentacji Blg spadło tylko o 2 stopnie a pianka jest minimalna. W takim tempie będzie fermentowało ze 2 tygodnie !!! czy tak ma być ? Może ktoś mi odpowie czy jest wszystko w porządku/
                  Pozdrowionka
                  Czujnik
                  Ostatnia zmiana dokonana przez czujnik; 2004-01-28, 15:55.

                  Comment

                  • Makaron
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2003.08
                    • 2107

                    #10
                    Z teori jeśli dobrze sobie przypominam to wszystko jest dobrze. Dla tego co napisałeś powinno trwać około 14 dni(1 dzień dla kazdego 1 Blg w brzeczce nastawnej - przy oczywiście użyciu drożdzy dolnej fermentacji).
                    "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

                    Comment

                    • Krzysiu
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2001.02
                      • 14936

                      #11
                      Dolne drożdże nie są takie szybkie, jak górne. Piwo może stać nawet do miesiąca. Lepiej przenieś z powrotem do piwnicy, drożdżom nic nie będzie.

                      Comment

                      • czujnik
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2003.11
                        • 177

                        #12
                        Krzysiu ale tam w dzień jest ok 6 stopni, a Browamator poleca temperaturę od 10 stopni. Czy drożdże nie staną w niższej temperaturze? W tej chwili brzeczka ma temperaturę 14 stopni.
                        Pozdrowionka
                        Czujnik
                        Ostatnia zmiana dokonana przez czujnik; 2004-01-29, 16:05.

                        Comment

                        • Krzysiu
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2001.02
                          • 14936

                          #13
                          Przemysłowe drożdże chodzą nawet blisko zera. Mówię, że nic nie będzie, a piwo w smaku wyjdzie bardziej "lagrowe".
                          Zresztą - moje górne chodzą teraz przy 8 stopniach, a instrukcji stoi, że powinno być dwadzieścia. Efekt jest taki, ze piana na pszenicznym nie wyłazi z wiadra, ale fermentacja jest niezła.

                          Comment

                          • lukuj
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2003.07
                            • 320

                            #14
                            Krzysiu napisał(a)
                            Przemysłowe drożdże chodzą nawet blisko zera. Mówię, że nic nie będzie, a piwo w smaku wyjdzie bardziej "lagrowe".
                            Zresztą - moje górne chodzą teraz przy 8 stopniach, a instrukcji stoi, że powinno być dwadzieścia. Efekt jest taki, ze piana na pszenicznym nie wyłazi z wiadra, ale fermentacja jest niezła.
                            Potwierdzam uwagi Krzysia, niższa temp wyjdzie piwku na dobre, trzeba będzie tylko trochę dłużej poczekać
                            KETTLER brewery
                            www.lukuj.republika.pl

                            Comment

                            • czujnik
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2003.11
                              • 177

                              #15
                              Miałem awarię kompa i się nie odzywałem.
                              Po Waszych sugestiach piwko wyniosłem do piwnicy ( gdzie ostatnio temp. podniosła się do ok 10 stopni )i dalej sobie fermentuje.
                              Dzisiaj ( a mija już 2 tygodnie ) jeszcze utrzymuje się niewielka pianka, a BLG spadło do ok 4 czyli prawdą jest to że dolne drożdże odfermentowują cukry, którym nie dają rady górne.
                              A kolorek bardzo jasny słomkowy.
                              O postępach powiadomię.
                              Pozdrawiam
                              Czujnik

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • dadek
                                Czechy, Merklín, Za školou 383, Pivovar Petr Petružálek
                                dadek
                                Do Merklína nie dojedziemy pociągiem, choć taka stacja kolejowa znajduje się na sieci kolejowej České Republiky. Jednak jest zupełnie gdzie indziej bo koło Karlových Varů. Ten Merklín z browarkiem znajduje się około 30 km na południe od Pilzna, dojazd zapewniają autobusy ze stacji kolejowej...
                                2023-05-16, 00:44
                              • bastion
                                Łotwa, Ryga, Avotu Iela 74, Alus Rume Trofeja.
                                bastion
                                Wystarczy przespacerować pieszo z dostojnej starówki kilkanaście minut by znaleźć się w bardziej skromnej zabudowie przeplatanej kamienicami i drewnianymi domami.
                                W jednej z takich uliczek mieści się browar Trofeja, który na miejscu posiada wyszynk. Moim zdaniem nie jest to klasyczny...
                                2023-03-14, 23:29
                              • abelincoln
                                Australia, Sydney Brewery, 28 Albion St Surry Hills, Sydney, NSW
                                abelincoln
                                Brewpub czy też raczej browar restauracyjny, znajdujący się o kilka minut na piechotę od ichniejszego dworca centralnego. Ruch duży, piwa smaczne, ceny jak na Sydney zachęcające (przynajmniej jeśli chodzi o piwa - jedzenia nie próbowałem).

                                Na początek poprosiłem o Kościuszko...
                                2023-02-16, 18:13
                              • bastion
                                Słowacja, Hniezdne 420, Nestville Taberna.
                                bastion
                                Tak atrakcyjne miasteczko jakim jest Stara Lubovna którego dominantą jest urokliwe zamczysko, wręcz prosiło się o browarek. Tłumy turystów zaglądające w to miejsce zyskały miejsce gdzie można ciekawie spędzić czas. Kompleks Nestville co prawda umiejscowiony jest we wsi Hniezdne, ale to...
                                2022-09-07, 21:13
                              • bastion
                                Chorwacja, Hvar, Petricevo Setaliste 8, Vunetovo Craft Beer.
                                bastion
                                Na wyspę Hvar ciągną w lecie tłumy i wcale się temu nie dziwię, gdyż miejsce po prostu jest piękne. I nie tylko miasto Hvar ale też np. Stary Grad też ma swój urok. Chociaż malkontenci mogliby to wszystko podsumować zdaniem, że wszystkie miasta, miasteczka i osady w pasie wybrzeża są...
                                2021-10-15, 21:43
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...