W dniu 23.02.04 r. po dwóch tygodniach cichej fermentacji pils został zabutelkowany z dodatkiem 150 gram glukozy. Wyszło 22 butelki 0.5l.
W dniu wczorajszym czyli po trzech tygodniach od zabutelkowania spróbowałem otworzyć jedną buteleczkę.
Piana mizerna znika chwilę po wlaniu do kufla. Gaz może być, kolor -jeszcze całkiem nie wyklarowało ale ma ładny jasny kolorek lagerka. Zapach - pieknie pachnie, i teraz najgorsze smak - jak dla mnie za słodkie czyli jakby do końca glukoza nieodfermentowała bo Blg końcowe po cichej ok 3. Tak więc reasumując musi chyba dojrzewać jeszcze ze dwa miesiące.
W dniu wczorajszym czyli po trzech tygodniach od zabutelkowania spróbowałem otworzyć jedną buteleczkę.
Piana mizerna znika chwilę po wlaniu do kufla. Gaz może być, kolor -jeszcze całkiem nie wyklarowało ale ma ładny jasny kolorek lagerka. Zapach - pieknie pachnie, i teraz najgorsze smak - jak dla mnie za słodkie czyli jakby do końca glukoza nieodfermentowała bo Blg końcowe po cichej ok 3. Tak więc reasumując musi chyba dojrzewać jeszcze ze dwa miesiące.
Comment