Warki z Kuchennego Browaru Czajnika

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • czujnik
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2003.11
    • 177

    #46
    No i minął już jakiś okres czasu a ja tu nic nie uwarzyłem. W piwnicy zrobiło się pusto więc postanowiłem zrobić jeszcze jedno piwko.
    Warka Nr 11 Pszeniczne z ekstraktów - data warzenia 14.09.2004 r.( ostatni dzień urlopu )

    Skład:
    ekstrakt słodowy pszeniczny 1,7 kg
    ekstrakt słodowy jęczmienny 1,8 kg
    chmiel aromatyczny "Lubelski" - 40 g
    drożdże pszeniczne odzyskane z poprzedniej warki

    Gotowanie 1 godzina chmielenie - 15 minut od rozpoczęcia wrzenia brzeczki.
    Wynik 20 litrów brzeczki o Blg 12,5 ( czyli takiej jak chciałem )
    Fermentacja w temperaturze ok 22 stopni przebiegła dosyć gwałtownie, tzn. już dzisiaj Blg wskazywało 3 stopnie więc zlałem do gąsiora na cichą na ok tydzień a później pójdzie do butelek.
    Zielona brzeczka smakowała tak jak porzednia czyli super.
    Na razie piwa z zacieraniem odłożone na później - przenosiny browaru do piwnicy w związku z rychłymi narodzinami kolejnego potomka oraz rozpoczęciem budowy miniinstalacji. Część techniczna jest gotowa pozostała tylko elektronika, ale o tym dopiero jak będzie gotowa i po próbach, no i w oddzielnym wątku.
    Pozdrawiam
    Czujnik

    Comment

    • czujnik
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2003.11
      • 177

      #47
      1 warka na nowym mieszkaniu - Lager

      Słód pilznieński - 5 kg
      Słód carapils - 0,5 kg

      Zacieranie :

      Przerwa I - 64 stopnie - 35 minut
      Przerwa II - 72 stopnie - 30 minut
      Podgrzanie do 80 stopni - 10 minut

      Gotowanie nieco ponad 1 godzinę

      Chmiel goryczkowy Marynka - 20 g po 20 minutach od zagotowania brzeczki
      Chmiel aromatyczny Lubelski - 40 g na 15 minut przed końcem gotowania.

      Drożdże Wyeast 2278 Czech Pils

      Całość pójdzie do zimnej piwnicy

      Comment

      • abernacka
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2003.12
        • 10861

        #48
        Dareczku, juz nie mogę sie doczekać tego piwka
        Piwna turystyka według abernackiego

        Comment

        • czujnik
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2003.11
          • 177

          #49
          Marcin następne w kolejce to porter, ciemniak i koźlak
          Last edited by czujnik; 2005-12-01, 14:29.

          Comment

          • Makaron
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2003.08
            • 2107

            #50
            No jak milo uslyszec ,ze kolega Czujnik wrocil do warzenia. No mam nadzieje ,ze jak ja sie zadomowie w nowym miejscu tez obudze z letargu moj browar.
            "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

            Comment

            Przetwarzanie...
            X