No i minął już jakiś okres czasu a ja tu nic nie uwarzyłem. W piwnicy zrobiło się pusto więc postanowiłem zrobić jeszcze jedno piwko.
Warka Nr 11 Pszeniczne z ekstraktów - data warzenia 14.09.2004 r.( ostatni dzień urlopu )
Skład:
ekstrakt słodowy pszeniczny 1,7 kg
ekstrakt słodowy jęczmienny 1,8 kg
chmiel aromatyczny "Lubelski" - 40 g
drożdże pszeniczne odzyskane z poprzedniej warki
Gotowanie 1 godzina chmielenie - 15 minut od rozpoczęcia wrzenia brzeczki.
Wynik 20 litrów brzeczki o Blg 12,5 ( czyli takiej jak chciałem )
Fermentacja w temperaturze ok 22 stopni przebiegła dosyć gwałtownie, tzn. już dzisiaj Blg wskazywało 3 stopnie więc zlałem do gąsiora na cichą na ok tydzień a później pójdzie do butelek.
Zielona brzeczka smakowała tak jak porzednia czyli super.
Na razie piwa z zacieraniem odłożone na później - przenosiny browaru do piwnicy w związku z rychłymi narodzinami kolejnego potomka oraz rozpoczęciem budowy miniinstalacji. Część techniczna jest gotowa pozostała tylko elektronika, ale o tym dopiero jak będzie gotowa i po próbach, no i w oddzielnym wątku.
Pozdrawiam
Czujnik
Warka Nr 11 Pszeniczne z ekstraktów - data warzenia 14.09.2004 r.( ostatni dzień urlopu )
Skład:
ekstrakt słodowy pszeniczny 1,7 kg
ekstrakt słodowy jęczmienny 1,8 kg
chmiel aromatyczny "Lubelski" - 40 g
drożdże pszeniczne odzyskane z poprzedniej warki
Gotowanie 1 godzina chmielenie - 15 minut od rozpoczęcia wrzenia brzeczki.
Wynik 20 litrów brzeczki o Blg 12,5 ( czyli takiej jak chciałem )
Fermentacja w temperaturze ok 22 stopni przebiegła dosyć gwałtownie, tzn. już dzisiaj Blg wskazywało 3 stopnie więc zlałem do gąsiora na cichą na ok tydzień a później pójdzie do butelek.
Zielona brzeczka smakowała tak jak porzednia czyli super.
Na razie piwa z zacieraniem odłożone na później - przenosiny browaru do piwnicy w związku z rychłymi narodzinami kolejnego potomka oraz rozpoczęciem budowy miniinstalacji. Część techniczna jest gotowa pozostała tylko elektronika, ale o tym dopiero jak będzie gotowa i po próbach, no i w oddzielnym wątku.
Pozdrawiam
Czujnik
Comment