Warki z Kuchennego Browaru Czajnika

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • czujnik
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2003.11
    • 177

    #46
    No i minął już jakiś okres czasu a ja tu nic nie uwarzyłem. W piwnicy zrobiło się pusto więc postanowiłem zrobić jeszcze jedno piwko.
    Warka Nr 11 Pszeniczne z ekstraktów - data warzenia 14.09.2004 r.( ostatni dzień urlopu )

    Skład:
    ekstrakt słodowy pszeniczny 1,7 kg
    ekstrakt słodowy jęczmienny 1,8 kg
    chmiel aromatyczny "Lubelski" - 40 g
    drożdże pszeniczne odzyskane z poprzedniej warki

    Gotowanie 1 godzina chmielenie - 15 minut od rozpoczęcia wrzenia brzeczki.
    Wynik 20 litrów brzeczki o Blg 12,5 ( czyli takiej jak chciałem )
    Fermentacja w temperaturze ok 22 stopni przebiegła dosyć gwałtownie, tzn. już dzisiaj Blg wskazywało 3 stopnie więc zlałem do gąsiora na cichą na ok tydzień a później pójdzie do butelek.
    Zielona brzeczka smakowała tak jak porzednia czyli super.
    Na razie piwa z zacieraniem odłożone na później - przenosiny browaru do piwnicy w związku z rychłymi narodzinami kolejnego potomka oraz rozpoczęciem budowy miniinstalacji. Część techniczna jest gotowa pozostała tylko elektronika, ale o tym dopiero jak będzie gotowa i po próbach, no i w oddzielnym wątku.
    Pozdrawiam
    Czujnik

    Comment

    • czujnik
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2003.11
      • 177

      #47
      1 warka na nowym mieszkaniu - Lager

      Słód pilznieński - 5 kg
      Słód carapils - 0,5 kg

      Zacieranie :

      Przerwa I - 64 stopnie - 35 minut
      Przerwa II - 72 stopnie - 30 minut
      Podgrzanie do 80 stopni - 10 minut

      Gotowanie nieco ponad 1 godzinę

      Chmiel goryczkowy Marynka - 20 g po 20 minutach od zagotowania brzeczki
      Chmiel aromatyczny Lubelski - 40 g na 15 minut przed końcem gotowania.

      Drożdże Wyeast 2278 Czech Pils

      Całość pójdzie do zimnej piwnicy

      Comment

      • abernacka
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2003.12
        • 10869

        #48
        Dareczku, juz nie mogę sie doczekać tego piwka
        Piwna turystyka według abernackiego

        Comment

        • czujnik
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2003.11
          • 177

          #49
          Marcin następne w kolejce to porter, ciemniak i koźlak
          Ostatnia zmiana dokonana przez czujnik; 2005-12-01, 15:29.

          Comment

          • Makaron
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2003.08
            • 2107

            #50
            No jak milo uslyszec ,ze kolega Czujnik wrocil do warzenia. No mam nadzieje ,ze jak ja sie zadomowie w nowym miejscu tez obudze z letargu moj browar.
            "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

            Comment

            Related Topics

            Collapse

            • dadek
              Merklín, Za školou 383, Pivovar Petr Petružálek
              dadek
              Do Merklína nie dojedziemy pociągiem, choć taka stacja kolejowa znajduje się na sieci kolejowej České Republiky. Jednak jest zupełnie gdzie indziej bo koło Karlových Varů. Ten Merklín z browarkiem znajduje się około 30 km na południe od Pilzna, dojazd zapewniają autobusy ze stacji kolejowej...
              2023-05-16, 01:44
            • bastion
              Łotwa, Ryga, Avotu Iela 74, Alus Rume Trofeja.
              bastion
              Wystarczy przespacerować pieszo z dostojnej starówki kilkanaście minut by znaleźć się w bardziej skromnej zabudowie przeplatanej kamienicami i drewnianymi domami.
              W jednej z takich uliczek mieści się browar Trofeja, który na miejscu posiada wyszynk. Moim zdaniem nie jest to klasyczny...
              2023-03-15, 00:29
            • abelincoln
              Australia, Sydney Brewery, 28 Albion St Surry Hills, Sydney, NSW
              abelincoln
              Brewpub czy też raczej browar restauracyjny, znajdujący się o kilka minut na piechotę od ichniejszego dworca centralnego. Ruch duży, piwa smaczne, ceny jak na Sydney zachęcające (przynajmniej jeśli chodzi o piwa - jedzenia nie próbowałem).

              Na początek poprosiłem o Kościuszko...
              2023-02-16, 19:13
            • bastion
              Słowacja, Hniezdne 420, Nestville Taberna.
              bastion
              Tak atrakcyjne miasteczko jakim jest Stara Lubovna którego dominantą jest urokliwe zamczysko, wręcz prosiło się o browarek. Tłumy turystów zaglądające w to miejsce zyskały miejsce gdzie można ciekawie spędzić czas. Kompleks Nestville co prawda umiejscowiony jest we wsi Hniezdne, ale to...
              2022-09-07, 22:13
            • bastion
              Chorwacja, Hvar, Petricevo Setaliste 8, Vunetovo Craft Beer.
              bastion
              Na wyspę Hvar ciągną w lecie tłumy i wcale się temu nie dziwię, gdyż miejsce po prostu jest piękne. I nie tylko miasto Hvar ale też np. Stary Grad też ma swój urok. Chociaż malkontenci mogliby to wszystko podsumować zdaniem, że wszystkie miasta, miasteczka i osady w pasie wybrzeża są...
              2021-10-15, 22:43
            • Loading...
            • Koniec listy.
            Przetwarzanie...