No i stało się - pierwsza warka uczyniona. Nikt mnie nie ostrzegł że zawartość lubi wykipieć i żeby nie uzywać garnka o pojemności "na styk", za to teraz wiem jak się czyści kuchenkę. Miksturę nawarzyłem z gotowca z browamatora z dodatkiem 1,25 kg słodu pszenicznego. Wyszło mi 10 BLG, zobaczymy jak się sprawa zakończy...Widok powierzchni po jednej dobie fermentacji w temp. ok 23-24 stopni widać na zdjęciu - Pełen nadzieji czekam na rozwiązanie
Mój pierwszy raz
Collapse
X
-
Odp: Mój pierwszy raz
majkel77 napisał(a)
Nikt mnie nie ostrzegł że zawartość lubi wykipieć i żeby nie uzywać garnka o pojemności "na styk", za to teraz wiem jak się czyści kuchenkę
takie informacje znajduja sie np. w artykulach.
to taka esencja wiedzy- wszystko dobrze zebrane i troche streszczone.
ostatnio obserwujemy takze rozwoj nowego dzialu Opracowania - tam juz wszystko ,bardziej szczegolowo, bedzie umieszczane.
pozdrawiamPopieram domowe browary!
Polakom gratulujemy naczelnika
Zamykam browar.
Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.
gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi
-
-
Po 2 dobach od nastawienia (nastawiłem we czwartek 15.01 wieczorem-było 10 blg- a pomiar zrobiłem w sobotę 17.01) zmierzyłem wyszło 2,5blg- strasznie szybko IMO.Temperatura otoczenia fermentora ok. 23-24 stopnie Planuję jutro czyli w poniedziłek po południu butelkowanie-czy macie jakieś rady?
Comment
-
-
majkel77 napisał(a)
Po 2 dobach od nastawienia (nastawiłem we czwartek 15.01 wieczorem-było 10 blg- a pomiar zrobiłem w sobotę 17.01) zmierzyłem wyszło 2,5blg- strasznie szybko IMO.Temperatura otoczenia fermentora ok. 23-24 stopnie Planuję jutro czyli w poniedziłek po południu butelkowanie-czy macie jakieś rady?
Comment
-
-
majkel77 napisał(a)
po tygodniu od butelkowania (...)
Teraz pozwól temu piwu leżakować 3 miesiące - nabierze więcej CO2 i będzie o wiele bardziej smaczne. Aby Cię nie korciło do podpijania tego "młodziaka" - rób następne warki ... Latem docenisz swoje wysiłki i poniesione kosztaPiwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"
Comment
-
-
CarlBerg napisał(a)
Kłamczuch, po 5 dniach ... Gratuluję pierwszej udanej warki !
Teraz pozwól temu piwu leżakować 3 miesiące - nabierze więcej CO2 i będzie o wiele bardziej smaczne. Aby Cię nie korciło do podpijania tego "młodziaka" - rób następne warki ... Latem docenisz swoje wysiłki i poniesione koszta
ale chyba w międzyczasie popełnię kolejną warkę, tylko te gotowce browamatora mają chorą cenę
Comment
-
-
Obniżysz trochę koszta przechodząc z brew-kitów na czyste syropy-ekstrakty (np. 2 x 1,8 kg Wes) oraz chmieląc własnoręcznie brzeczkę (to bardzo łatwe, przy okazji masz większą kontrolę nad smakiem piwa).
Jeżeli wytrzymasz te kosztowne początki, to zaczniesz kiedyś warzyć piwo ze słodu - wtedy koszt 1 skrzynki/20 butelek wyniesie Cię 10 zł. Chyba warto ?
Jeżeli chcesz, wrzuć mi na PW swój adres email - wyślę Ci trochę fotek, które z pewnością ułatwią Ci znacznie warzenie.
PozdrawiamPiwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"
Comment
-
-
CarlBerg napisał(a)
Obniżysz trochę koszta przechodząc z brew-kitów na czyste syropy-ekstrakty (np. 2 x 1,8 kg Wes) oraz chmieląc własnoręcznie brzeczkę (to bardzo łatwe, przy okazji masz większą kontrolę nad smakiem piwa).
Jeżeli wytrzymasz te kosztowne początki, to zaczniesz kiedyś warzyć piwo ze słodu - wtedy koszt 1 skrzynki/20 butelek wyniesie Cię 10 zł. Chyba warto ?
Jeżeli chcesz, wrzuć mi na PW swój adres email - wyślę Ci trochę fotek, które z pewnością ułatwią Ci znacznie warzenie.
Pozdrawiam
Comment
-
Comment