Mój pierwszy raz

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • majkel77
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2003.12
    • 39

    Mój pierwszy raz

    No i stało się - pierwsza warka uczyniona. Nikt mnie nie ostrzegł że zawartość lubi wykipieć i żeby nie uzywać garnka o pojemności "na styk", za to teraz wiem jak się czyści kuchenkę. Miksturę nawarzyłem z gotowca z browamatora z dodatkiem 1,25 kg słodu pszenicznego. Wyszło mi 10 BLG, zobaczymy jak się sprawa zakończy...Widok powierzchni po jednej dobie fermentacji w temp. ok 23-24 stopni widać na zdjęciu - Pełen nadzieji czekam na rozwiązanie
    Attached Files
  • naczelnik
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.08
    • 1884

    #2
    Odp: Mój pierwszy raz

    majkel77 napisał(a)
    Nikt mnie nie ostrzegł że zawartość lubi wykipieć i żeby nie uzywać garnka o pojemności "na styk", za to teraz wiem jak się czyści kuchenkę
    a skad!
    takie informacje znajduja sie np. w artykulach.

    to taka esencja wiedzy- wszystko dobrze zebrane i troche streszczone.
    ostatnio obserwujemy takze rozwoj nowego dzialu Opracowania - tam juz wszystko ,bardziej szczegolowo, bedzie umieszczane.

    pozdrawiam
    Popieram domowe browary!

    Polakom gratulujemy naczelnika

    Zamykam browar.
    Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

    gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

    Comment

    • mwa
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2003.01
      • 5071

      #3
      Gratuluję i oczywiście czuję się zaproszony na kosztpróbe!
      Pozdrawiam Cię !!!!

      Comment

      • majkel77
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2003.12
        • 39

        #4
        Po 2 dobach od nastawienia (nastawiłem we czwartek 15.01 wieczorem-było 10 blg- a pomiar zrobiłem w sobotę 17.01) zmierzyłem wyszło 2,5blg- strasznie szybko IMO.Temperatura otoczenia fermentora ok. 23-24 stopnie Planuję jutro czyli w poniedziłek po południu butelkowanie-czy macie jakieś rady?

        Comment

        • majkel77
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2003.12
          • 39

          #5
          majkel77 napisał(a)
          Po 2 dobach od nastawienia (nastawiłem we czwartek 15.01 wieczorem-było 10 blg- a pomiar zrobiłem w sobotę 17.01) zmierzyłem wyszło 2,5blg- strasznie szybko IMO.Temperatura otoczenia fermentora ok. 23-24 stopnie Planuję jutro czyli w poniedziłek po południu butelkowanie-czy macie jakieś rady?
          po tygodniu od butelkowania otworzyłem kontrolnie jedną buteleczkę (lezakują w piwnicy w temperaturze kilkunastu stopni) i efekt jak na chwile obecna jest zadowalający-delikatna goryczka, trochę gazu (mam nadzieję że będzie więcej), ale podejrzewam, że zawartość % jest nieduża ogólnie jak na pierwszy raz nie zawiodłem się...

          Comment

          • CarlBerg
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2003.09
            • 968

            #6
            majkel77 napisał(a)
            po tygodniu od butelkowania (...)
            Kłamczuch, po 5 dniach ... Gratuluję pierwszej udanej warki !

            Teraz pozwól temu piwu leżakować 3 miesiące - nabierze więcej CO2 i będzie o wiele bardziej smaczne. Aby Cię nie korciło do podpijania tego "młodziaka" - rób następne warki ... Latem docenisz swoje wysiłki i poniesione koszta
            Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
            Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"

            Comment

            • majkel77
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2003.12
              • 39

              #7
              CarlBerg napisał(a)
              Kłamczuch, po 5 dniach ... Gratuluję pierwszej udanej warki !

              Teraz pozwól temu piwu leżakować 3 miesiące - nabierze więcej CO2 i będzie o wiele bardziej smaczne. Aby Cię nie korciło do podpijania tego "młodziaka" - rób następne warki ... Latem docenisz swoje wysiłki i poniesione koszta
              3 miesiące to kupa czasu...a ja niecierpliwy jestem
              ale chyba w międzyczasie popełnię kolejną warkę, tylko te gotowce browamatora mają chorą cenę

              Comment

              • CarlBerg
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2003.09
                • 968

                #8
                Obniżysz trochę koszta przechodząc z brew-kitów na czyste syropy-ekstrakty (np. 2 x 1,8 kg Wes) oraz chmieląc własnoręcznie brzeczkę (to bardzo łatwe, przy okazji masz większą kontrolę nad smakiem piwa).

                Jeżeli wytrzymasz te kosztowne początki, to zaczniesz kiedyś warzyć piwo ze słodu - wtedy koszt 1 skrzynki/20 butelek wyniesie Cię 10 zł. Chyba warto ?

                Jeżeli chcesz, wrzuć mi na PW swój adres email - wyślę Ci trochę fotek, które z pewnością ułatwią Ci znacznie warzenie.

                Pozdrawiam
                Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
                Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"

                Comment

                • majkel77
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2003.12
                  • 39

                  #9
                  CarlBerg napisał(a)
                  Obniżysz trochę koszta przechodząc z brew-kitów na czyste syropy-ekstrakty (np. 2 x 1,8 kg Wes) oraz chmieląc własnoręcznie brzeczkę (to bardzo łatwe, przy okazji masz większą kontrolę nad smakiem piwa).

                  Jeżeli wytrzymasz te kosztowne początki, to zaczniesz kiedyś warzyć piwo ze słodu - wtedy koszt 1 skrzynki/20 butelek wyniesie Cię 10 zł. Chyba warto ?

                  Jeżeli chcesz, wrzuć mi na PW swój adres email - wyślę Ci trochę fotek, które z pewnością ułatwią Ci znacznie warzenie.

                  Pozdrawiam
                  najbliższą warkę popełnię z brew-kita, ale kolejne już planuję zrobić bardziej zaawansowane, a adres poszedł na priv

                  Comment

                  Przetwarzanie...
                  X