Moje pierwsze piwo pszeniczne...

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • pastor
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2003.04
    • 20

    Moje pierwsze piwo pszeniczne...

    Właśnie wypiłem butelkę piwa ze swojej 9-tej warki. Pszeniczne... Jestem w szoku!!! Ma zaledwie tydzień po butelkowaniu i jest REWELACYJNE! prawdziwy Hefe-Weizen! Zapach bananów, posmak goździków, gęsta kremowa piana! Skład: gotowiec Browamator 1,8kg, ekstrakt jęczmienny 1,25kg, ekstrakt pszeniczny 0,5kg i drożdże... White Labs WLP-300. To pewnie cała tajemnica. Jak by były jakieś pytania co do tego wątku to chętnie odpowiem! Kończę i lecę do piwnicy po drugą butelkę!!!
  • biermann
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2001.09
    • 2552

    #2
    Jak chcesz w pełni docenić jego walory - daj mu jeszcze trochę czasu. Piwo powinno poleżakować w butelkach przynajmniej miesiąc, chociaż wiem z własnego doświadczenia, że kusi wcześniej .
    Last edited by biermann; 2004-01-28, 19:38.
    "Zawsze pamietaj o przewidywalności głupoty"
    Hare piwo, hare piwo, piwo, piwo, hare, hare
    Hare sex, hare sex, sex, sex hare, hare
    Hare muza, hare muza, muza, muza, hare, hare
    Hare siec, hare siec, piwo, sex, muza, hare.

    Comment

    • CarlBerg
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2003.09
      • 968

      #3
      Potwierdzam - WLP300 są bezkonkurencyjne !

      Życzę smacznego
      Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
      Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"

      Comment

      • pastor
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2003.04
        • 20

        #4
        Apropos wątku drożdżowego polecam wszystkim stronę www.whitelabs.com okazuje się że te powstałe w 1995 roku labolatorim propaguje drożdże dla wielu znanych browarów między innymi do dwóch browarów klasztornych w Belgii!! Kupując ich szczep Trapist Ale otrzymujemy prawdziwe drożdżyki do tej formuly!

        Comment

        • burar
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2003.09
          • 238

          #5
          Pastor tak mnie podniecił tym smakiem, że natychmiast wszedłem na stronę White Labs-ów i zamówiłem fiolkę do pszeniczniaka i fiolkę do Trappistów, po 7$/szt, nie znam kosztów przesyłki ani czasu oczekiwania.
          Wybór drożdzy jest tam rzeczywiście imponujący !
          Grodziski Browar Domowy

          Comment

          • CarlBerg
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2003.09
            • 968

            #6
            Roman, w Anglii masz 1 fiolkę za 42 zł z wysyłką do kraju. Sprawdź kompletne koszta zamówienia z USA.
            Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
            Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"

            Comment

            • mario123
              Porucznik Browarny Tester
              • 2003.01
              • 250

              #7
              Odp: Moje pierwsze piwo pszeniczne...

              pastor napisał(a)
              Właśnie wypiłem butelkę piwa ze swojej 9-tej warki. Pszeniczne... Jestem w szoku!!! Ma zaledwie tydzień po butelkowaniu i jest REWELACYJNE! prawdziwy Hefe-Weizen! Zapach bananów, posmak goździków, gęsta kremowa piana! Skład: gotowiec Browamator 1,8kg, ekstrakt jęczmienny 1,25kg, ekstrakt pszeniczny 0,5kg i drożdże... White Labs WLP-300. To pewnie cała tajemnica. Jak by były jakieś pytania co do tego wątku to chętnie odpowiem! Kończę i lecę do piwnicy po drugą butelkę!!!
              Czy te drożdże White Labs WLP-300 są w tym zestawie Browamator? Bo ostatnio też uwarzyłem pszeniczne (gotowiec Browamator 1,8kg, ekstrakt jęczmienny 1,25kg, ekstrakt pszeniczny 0,5kg i drożdże) z użyciem drożdży pszenicznych z zestawu. Jestem zadowolony z tego piwa, choć powinno jeszcze poleżakować.

              Comment

              • CarlBerg
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2003.09
                • 968

                #8
                Odp: Odp: Moje pierwsze piwo pszeniczne...

                mario123 napisał(a)
                Czy te drożdże White Labs WLP-300 są w tym zestawie Browamator?
                Nie, WLP300 to płynne drożdże we fiolce, kupowane wysyłkowo ( np. Anglia, USA, Niemcy ).
                Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
                Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"

                Comment

                • pastor
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2003.04
                  • 20

                  #9
                  Burar-trzeba było troszkę się wstrzymać z tymi zakupami... Najlepszy sklep "pod ręką" To Hop&Grape z Angli! Tam kupuj cuda do warzenia: www.hopandgrape.com

                  Comment

                  • piwochłon
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2003.04
                    • 71

                    #10
                    Ja mam różne doświadczenia z drożdżami WLP300 - za pierwszym razem była rewelacja, a za drugim kompletna wtopa. Być może za drugim razem zaszkodziły wysokie temperatury podczas transportu, bo drożdże zamawiane były latem. W każdym razie dzisiaj zamówiłem jeszcze raz, zachęcony sukcesem Pastora.
                    Jeśli chodzi o drożdże WL to moim faworytem jest WLP383 Southern German. Ten szczep deklasuje wszystkie inne drożdże dolnej fermentacji. A wiem co mówię, bo uwarzyłem dobre kilkadziesiąt warek dolnej fermentacji na różnych drożdżach
                    Piwochłon

                    Comment

                    • pastor
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2003.04
                      • 20

                      #11
                      Z tego co pamiętam Piwochłon pisał o swojej nieudanej warce fermentowanej WLP300 opisując "kożuch" który powstał na brzeczce-zapewne coś było nie tak skoro piwo nie sfermentowało, natomiast ja doświadczyłem w końcu prawdziwej górnej fermentacji wykorzystując drożdże White Labs. Fermentacja ze stratera ktory ma zaledwie 7ml drożdży przebiega wręcz wzorcowo! Piana powstająca podczas burzliwego jej etapu to nie coś znanego z użycia suchych drożdży np. Braupatnera tylko żywa drożdżowa zawiesina! Andrzej Sadownik pytany o to zjawisko usmiechną się tyko i powiedział że tak właśnie wygląda klasyczna górna fermentacja. A owa "piana" to czyste drożdże które można zebreać i wykorzystać do kolejnej warki...Właśnie kończę fermentację owsianego stouta (WLP023 Burton Ale) i fermentujące drożdże rozmnożyły sie tak że aż podniosły pokrywke 30l wiadra! Musiałem je 3 razy usuwać gdyż nie dało by się możliwie czysto zdekantować piwa do gąsira na cichą fermentację! Jest to zjawisko niesamowite! Myślę że te profesjonalne szczepy to tajemica sukcesu dobrego domowego piwa!

                      Comment

                      • burar
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2003.09
                        • 238

                        #12
                        Posłuchałem Waszych rad i odwołałem te USA. A poza tym to mieli nam pomagać za Irak, a teraz się wykręcają...
                        Kupię u Tony`ego Blaira.
                        Grodziski Browar Domowy

                        Comment

                        • Greg
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2003.11
                          • 72

                          #13
                          Najlepszy sklep "pod ręką" To Hop&Grape z Angli! Tam kupuj cuda do warzenia: www.hopandgrape.com
                          Poprawny adres to: http://www.hopandgrape.co.uk

                          Comment

                          • CarlBerg
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2003.09
                            • 968

                            #14
                            Wygląda to jak żywa tkanka jakiegoś monstrum z horroru

                            Na foto burzliwe HefeWeizen WLP-330, pstryknięte przed chwilką.
                            Attached Files
                            Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
                            Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"

                            Comment

                            • mirkap
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2003.07
                              • 75

                              #15
                              CarlBerg napisał(a)
                              Roman, w Anglii masz 1 fiolkę za 42 zł z wysyłką do kraju. Sprawdź kompletne koszta zamówienia z USA.
                              Jakoś się to nie chce tak skalkulować.

                              Oto info prosto z szopu Hop & Grape (pierwsze z brzegu drożdże WL):

                              WLP001 [ White Labs Yeast ] £ 4.99
                              Delivery Charges £ 4.70
                              Total Amount £ 9.69

                              Po przeliczeniu £ na PLN: 67.80 zł.

                              Ktoś wie jak zrobić żeby było 42 zł?
                              Last edited by mirkap; 2004-02-04, 13:29.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X