Obecnie filtracja i wysładzanie:
Mikrobrowar "Czterej Pancerni" ruszył do ataku:-)
Collapse
X
-
-
Chmielenie chyba takie:
10 g Magnum, szyszka dla złoża filtracyjnego na 60 minut
30 g Chinook na 60 minut
20 g Cascade na 10 minut
30 g Cascade na 0 minutComment
-
10 g Magnum, szyszka dla złoża filtracyjnego na 60 minut
30 g Chinook na 60 minut
20 g Cascade na 30 minut
40 g Cascade na 0 minutComment
-
Zymofermy żrą bitterka aż miło, z fermentora zajeżdża cytrynowo-leśnie, mniam.
A dziś pora na rozpoczęcie sezonu pszenicznego:
3 kg pszeniczny
2 kg pilzneński
0,5 kg karmelowy jasny 20-30 EBC
45 stopni 15 minut
63-61 stopni 30 minut
73-71 stopni 30 minut
Idę grzać wodęComment
-
No i minęły równo 24 godziny od powyższego wpisu, a tymczasem dopiero po przerwie ferulikowej jestComment
-
Comment
-
Wyszło 31 l brzeczki 12 blg.Comment
-
Dzisiaj, na życzenie Slavoya - Żytnie:
2,4 kg żytni
2,1 kg monachijski
0,7 kg karmelowy jasny 80-150 EBC
0,05 karmelowy ciemny 540-850 EBC
Zacieranie:
46-42 st. 15 minut
56-52 st. 10 minut
63-61 st. 45 min.
73-71 st. 30 minut lub do negatywnej próby jodowej.Comment
-
Recepta na udaną filtrację żytniego: wysładzanie prawie wrzątkiem
Chmielenie zrobię takie o:
50 g lubelski, szyszka na 60 minut
15 g lubelski, szyszka na 15 minutComment
-
Wyszło ok. 27 l 12 blg. Klejące jak diabli. Weihenstephaner Weizen zaraz wylądują w brzeczce.Comment
-
Wczoraj butelkowaliśmy żytnie. Bananami leciało po całej kuchni. W smaku czuć tę żytnią lepkość, ale nagazowanie to ładnie rozproszy. Zapowiada się przepysznie
A jutro w końcu Summer Ale, czyli "słaby tripel"
Zainspirował mnie Saison z browaru Kocour - w smaku lekka kolendra, wyraźne akcenty szczepu belgijskich drożdży, jasne, lekkie.
Skład jakiś taki:
4,5 kg pilzneński
0,5 kg pszeniczny
0,5 kg karmelowy jasny 20-30 EBC
do gotowania kolendra i może skórka z jakiegoś cytrusa. Chmielenie umiarkowane i głównie dla goryczki.Comment
-
-
No i taka ciekawostka, zasyp z niewielką ilością słodu bez łuski, śrutowanie takie jak zwykle, a tu - filtracja mi się przypchałaMusiałam zamerdać łygą w młócie. Piwowarstwo domowe nieustannie pełne niespodzianek
Comment
Related Topics
Collapse
-
Właściwie trzeba zacząć od tego, że nie wiadomo, do jakiej kategorii ten browar zakwalifikować.
Brews Brothers powstał w 2018 roku. Zlokalizowany jest w jednorodzinnym domu we wschodniej dzielnicy Bukaresztu niedaleko stadionu narodowego.
Z głównego dworca kolejowego jest stąd...-
Channel: Rumunia
2023-12-20, 22:22 -
-
Część wpisów w sieci sugerowała, że browar ten już nie działa, inne nie. Ale po pierwsze nie zawsze warto wierzyć informacjom z wizytówki na profilu firmy na Google (pamiętajmy, że to nie opisywana firma jest administratorem tych danych - tylko Google, a bywa, że internetowy gigant publikuje...
-
Channel: Islandia
2025-01-19, 20:34 -
-
Ciekawy browar, a właściwie mikrobrowar, działający od 2023 roku w Bieruniu.
Znajduje się w restauracji "Stylowa" w sporym budynku vis a vis centralnego przystanku autobusowego.
Przez cały dzień są dogodne i dość częste połączenia do Oświęcimia i Tychów. Dojazd...-
Channel: Śląskie
-
-
Pierwsze geotermalne piwa warzone w Europie
„Bez wątpienia największym wynalazkiem ludzkości jest piwo. No, koło też jest ważne, ale nie pasuje do pizzy…”.
Autorem tej błyskotliwej uwagi jest Dave Barr, amerykański dziennikarz i laureat nagrody Pulitzera. Być może...-
Channel: Islandia
2024-11-03, 01:56 -
-
W środkowej części północnej Islandii - w osadzie liczącej ledwie stu kilku mieszkańców - powstał pierwszy w tym kraju (o surowym klimacie) mikrobrowar.
Árskógssandur (zamiennie: Litli-Árskógssandur) to niewielka miejscowość na zachodnim wybrzeżu najdłuższego (około 60 km długości...-
Channel: Islandia
2024-09-28, 23:39 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment