Poczytałam przepisy Mapajaka oraz to, co mi Banaszek i KULI napisali (dzięki!) i zdecydowałam się na metodę zacierania najbliższą memu sercu, czyli metodę "na lenia"
70 stopni 40 minut
75 stopni 30 minut
Idę w końcu wstawić tą wodę, bo czytam i czytam, a śruta czeka
Ktoś źle życzy mojemu Grodziszowi - to moja 76 warka i po raz pierwszy mam problemy z filtracją Konkretnie: nic nie leci. Zabełtałam młóto łychą i czekam dalej, dobrze, że w miarę wcześnie zaczęłam warzyć, to przed nocą może zdążę
Drożdże WLP dostały papu z brzeczki grodziszowej wczoraj po południu i do obecnej chwili NIC się nie ruszają
Albo drożdże dead, albo brzeczka taka, że żryć nie chą
Dosypałam do startera cukru, żeby zdiagnozować przyczynę. Jeśli dalej nie ruszą, to zadam brzeczkę US 56 albo Irish Ale
Jeśli ruszą, to znaczy się, brzeczka spier....tenteges. To wtedy podzielę starter na 2 części, jedną do lodówki, a drugą - pewnie na zmarnowanie - do brzeczki wrzucę...
Drożdże WLP dostały papu z brzeczki grodziszowej wczoraj po południu i do obecnej chwili NIC się nie ruszają
Albo drożdże dead, albo brzeczka taka, że żryć nie chą
Dosypałam do startera cukru, żeby zdiagnozować przyczynę. Jeśli dalej nie ruszą, to zadam brzeczkę US 56 albo Irish Ale
Jeśli ruszą, to znaczy się, brzeczka spier....tenteges. To wtedy podzielę starter na 2 części, jedną do lodówki, a drugą - pewnie na zmarnowanie - do brzeczki wrzucę...
Pewno się drożdżaki namyślają za co się zabrać alfa amylazy niespecjalnie im smakują
Tak z ciekawości zapytam czy zasyp był do wody o temperaturze 70*C
Comment