No nie przesadzaj - 28 litrów brzeczki to jest Będzie dobrze
Po moim ostatnim weizenie, który okazał sie pierońsko przechmielony do ostatniego podszedłem "naukowo". Wg wzorca stylu max. goryczka powinna wynosić 15IBU. Jeżeli ta "Wesoła Marynka" ma 9% alfakwasów to Twój weizen będzie miał 30IBU. Ale to tylko teoria więc pewno sie mylę i będzie dobrze
Ostatnia zmiana dokonana przez jkocurek; 2007-12-16, 23:41.
Po moim ostatnim weizenie, który okazał sie pierońsko przechmielony do ostatniego podszedłem "naukowo". Wg wzorca stylu max. goryczka powinna wynosić 15IBU. Jeżeli ta "Wesoła Marynka" ma 9% alfakwasów to Twój weizen będzie miał 30IBU. Ale to tylko teoria więc pewno sie mylę i będzie dobrze
No..... właśnie muszę się w końcu zmusić do czasem naukowego bardziej podejścia, bo "na oko" nie wszystko wychodzi
Jak mi na wodzie sklepowej wyjdą banany i goździki to i tak po wiezenbocku machnę jeszcze jedną pszeniczkę i dam 2 razy mniej chmielu
W moim przypadku "naukowe podejście" polega na użyciu ProMasha. Leży mi bardzo ten program.
A jak ktoś nie ma ProMasha?
Można IBU ew. oszacować na tej stronie.
Jest jeden mały minus - jednostki. Trochę się trzeba naprzeliczać. W Twoim przypadku:
11blg -> 1.0402
28l -> 6.16gal
35g ->1.23oz
I też tu wyszło 30IBU.
To www.promash.com
Wersja demo pozwala robić wszelkie obliczenia. Ograniczenie to możliwość zapisania tylko 3 przepisów. Można tez kupic licencję (24$ to już nie majątek) albo (czego oczywiście nie polecam ) poszukać wersji zkrakowanej.
Ale cieszę się, że nam wyszło to samo .
Ostatnia zmiana dokonana przez jkocurek; 2007-12-17, 13:23.
Akurat IBU to i bez promasha i bez wspomnianej strony można oszacować (było chyba o tym kiedyś na forum):
IBU = [ilość chmielu w miligramach] * [ilość alfakwasów] * [stopień wykorzystania chmielu] / [ilość brzeczki]
stopień wykorzystania dla szyszki przy gotowaniu przez 60 minut to około 25% (dla granulatu 30%)
W tym wypadku: IBU=35*1000*0,09*0,25/27=29,2 - też nie chce wyjść inaczej. Oczywiście to jest tylko oszacowanie ale wielokrotnie porównywałem z promashem i różnice są nieistotne.
A IBU=30 w pszeniczce się nie przejmuj. Zawsze możesz stwierdzić, że to taki trochę rzadszy weizenbock (zalecane IBU 15 - 30)
IBU zacząłem liczyć odkąd, przepisując bezkrytycznie receptury z forum, zrobiłem sobie "zajzajer" o IBU powyżej 80. Chyba nigdy tego nie wypiję. A z gości to tylko mojemu teściowi smakuje
Comment