Mam jeszcze litrowy słoik gęstwy, jutro butelkuję Koźlaka więc będą kolejne z cichej.
Sie rozlazły te drożdże, najlepszy to dowód, że to żywe organizmy
Swojego czasu moje WLP 550 zwiedziły całą Polskę, i na Wybrzeżu były, i na Górnym Śląsu, że o Wrocławiu nie wspomnę Chyba z pół roku się panoszyły bez przerwy
Swojego czasu moje WLP 550 zwiedziły całą Polskę, i na Wybrzeżu były, i na Górnym Śląsu, że o Wrocławiu nie wspomnę Chyba z pół roku się panoszyły bez przerwy
Były... były Baaardzo dobre piwa wyszły.
W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)
Aj - aj - dziś w przerwach między symulacjami kredytowymi, telefonami służbowymi i niesłużbowymi uwarzyłam proste jasne
4 kg pilzneński
1 kg monachijski
Zacieranie:
63 min. 60 minut
73 min. 60 minut
Czemu tak długo? No, bo jeszcze oprócz pracowania na chleb to butelkowaliśmy 2 warki i fermentor z kranikiem był zajęty, a ja wszak fitruję prymitywną metodą wiaderkową
Chmiel Wesoła marynka 35 g na pocztąek, 20 g "prawdopodobnie lubelski" ( to taki nowy rodzaj chmielu) od Theodorehare na 5 minut przed końcem.
Drożdże Czech Pils wyrwane niecnie spod zabutelkowanego dziś koźlaczka, który to był zszedł (ale nie umarł) do 5 blg.
Drugą zabutelkowaną pół-warką były wysłodki po porterze, zapowiada się sympatyczny, lekki ciemniaczek
Zacieranie na lenia (72->62 st. 1,5 h) zaraz się zacznie
Jak głęboko odfermentowuje Ci piwo po takim zacieraniu? Jak zatarłem tak a'la Grodziskie to mi odfermentowało z 10,5°Blg ledwo do 4°. Tylko, że to na S33 robiłem.
czy na lenia 72 -> 62 oznacza podgrzanie do 72 i zostawienie aby stygło do 62 ??
Raczej wsypanie do wody o takiej temperaturze, by po zmieszaniu wyszło 72°, po czym pozostawienie (pod przykryciem) na dość długi czas (2h). W tym czasie zacier ochładza sie do 62°C
Jak głęboko odfermentowuje Ci piwo po takim zacieraniu? Jak zatarłem tak a'la Grodziskie to mi odfermentowało z 10,5°Blg ledwo do 4°. Tylko, że to na S33 robiłem.
Z 15 blg do 5 blg a z 12-13 blg do 3-3,5 blg schodzi.
Tym razem wyszło mi jakieś 30 litrów brzeczki 12 blg, drożdże German Ale - jeszcze jakieś przeżyły w lodówce
Comment