1,9 kg pilzneński
1,5 kg monachijski
3 kg pszeniczny
0,5 kg karmelowy jasny
0,2 kg karmelowy ciemny
Przerwy:
63->60 stopni 20 minut
73->70 stopni 45 minut
Jak wyżej Modyfikacja w stosunku do przepisu sprzed roku: karmelowego ciemnego 0,1 kg, żeby był nieco jaśniejszy, oraz przerwa ferulikowa 15 minut (48 st.) Właśnie trwa ta przerwa
Jak wyżej Modyfikacja w stosunku do przepisu sprzed roku: karmelowego ciemnego 0,1 kg, żeby był nieco jaśniejszy, oraz przerwa ferulikowa 15 minut (48 st.) Właśnie trwa ta przerwa
Jak Ci się nie spieszy to ją wydłuż. Do godziny a nawet dwóch.
Dzisiaj bitterek. Przyjechała TV Wrocław - ale miałam ubaw!
Oczywiście standardowy tekst, że tu nie ma czego filmować, bo to nie jest spektakularne Musiałam przygotować cały proces warzenia w szklankach i stanowczo nie zgodziłam się na pobranie próbki z drożdżami z mojego fermentującego weizenbocka Ale najlepsze było, jak chcieli poodwracać wszystkie szklanki tyłem (a mam tego całą kuchnię), bo nie może być reklamy. Dobrze, że blaszanych reklam na ścianach nie zauważyli.
No i tak mi zeszło i dopiero wysładzam
2 kg pilzneński
2 kg monachijski
1 kg wiedeński
0,25 karmelowy jasny 125 EBC
Przerwy po 30 minut - chyba, bo przyjechali w trakcie drugiej i strasznie namieszali przestawiając szklanki i wymyślając choreografię.
Chmielenie: 40 g Magnum szyszka i 40 g Spalt Spalter granulat.
UWAGA!!! Chyba po raz pierwszy w moim browarze występuje chmiel inny niż lubelski dla aromatu Tak mi się spodobał zapach naszej warki warzonej podczas Europy na widelcu (receptura Premium Bitter w CP), że postanowiłam pomęczyć się z granulkami.
Chmielenie: 40 g Magnum szyszka i 40 g Spalt Spalter granulat.
UWAGA!!! Chyba po raz pierwszy w moim browarze występuje chmiel inny niż lubelski dla aromatu Tak mi się spodobał zapach naszej warki warzonej podczas Europy na widelcu (receptura Premium Bitter w CP), że postanowiłam pomęczyć się z granulkami.
Zapach Spaltera jest moim zdaniem jednym z najładniejszych chmielowych aromatów - ja strasznie go lubię.
Przepraszam, że się wtryniam, ale -odnośnie bittera premium- moim zdaniem powinien on być na słodach Pale Ale i ewentualnie/dodatkowo chmielach angielskich... Przecież macie takie słody w ofercie.
Taaak, zawsze o poranku wciągam dwie kreski Spaltera i świat staje się lepszy
Ja kiedyś wciągałem marynkę czy maryśkę (nie pamiętam ale imię żeńskie). Zaprzestałem, bo zbyt goryczkowa była i dużo na czekoladę wydawałem. Trza spróbować spaltera.
Comment